Oikeaa elämää somessa

LV Kari KauppinenSosiaalisen median aliarviointi on edelleen yleistä. Sitä pilkataan ja pidetään leikkinä, ajanhukkana. Viimeksi tämä tuli esiin perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen Facebook-päivityksen myötä, kun hän otti vahvasti kantaa monikulttuuriseen yhteiskuntaan. Osa tuomitsi Immosta kohtaan esitetyn kritiikin, koska hänen tekstinsä julkaistiin ”vain” Facebookissa.

Fakta on kuitenkin se, että monelle päivän ensimmäinen uutislähde on juuri Facebook, joka tsekataan heti herätessä. Aamulla ensimmäisenä tulvii siis tuttujen päivityksiä omista tekemisistään, mutta myös uutisia, joita itse kunkin kaverit ovat jakaneet. Nopeaa viestintää, josta voi tarkistaa, vieläkö maailma on paikallaan. Moni lähtee päivään vain näiden uutisten myötä. Ei ole siis sama, mitä sosiaalisessa mediassa julkaisee.

Vaikka some, mikä sen muoto tulevaisuudessa onkaan, on tullut jäädäkseen myös uutislähteenä, se ei toimi tietenkään perinteisen journalismin tapaan eikä kerro kattavasti ja neutraalisti paikkakunnan uutisia.

Sosiaalisen median vastustajat ja pilkkaajat kehottavat elämään oikeasti. He eivät ole ymmärtäneet, että sosiaalinen media on oikeaa elämää. Siellä käytyjä keskusteluja, ellei ole uutta sanottavaa, ei enää käydä uudelleen, kun kohdataan kasvokkain. Some on kuin puhelin tai sähköposti, asiat sanotaan kerran ja se riittää.

Toki sosiaalisessa mediassa ei pidä viettää koko aikaa. Se on yksi tapa muiden viestintämuotojen ja tapaamisten ohella.

Some-keskustelujen myötä ihmisistä tulee väistämättä toisilleen tuttuja tavalla, joka ei olisi ehkä koskaan ollut mahdollista niin sanotussa oikeassa elämässä. Ei vain olisi ollut nopean kohtaamisen jälkeen aikaa eikä paikkaa tutustua paremmin. Mutta sitten kun on tutustuttu, vaihdettu mielipiteitä, tavataan ehkä kasvokkainkin.

Parhaimmillaan sosiaalinen media toimii monikulttuurisesti myös niin sanottujen kantasuomalaisten keskuudessa. Erilaiset ajatukset ja perustelut ovat kaikkien saatavilla. Jos ei heti hyökkää kirjoituksia vastaan ja tuomitse niitä vaan hetken miettii, voi löytää myös itselleen hyödyllisiä ajatuksia.

Vihapuhetta ja perustelematonta huutoa sosiaalisessa mediassa riittää. Siinä mielessä se ei ehkä ole oikeaa elämää, sillä harva lähtee mesoamaan julkisella paikalla, mutta on hämmästyttävää, että sama tehdään netissä omalla nimellä ja kuvalla. Ehkä juuri he eivät ole ymmärtäneet sosiaalisen median olevan aitoa, kun kuvittelevat sen olevan erillinen saareke. Some on vain yksi nykyelämisen muodoista.

Siitä, miten käyttäytyminen somessa vaikuttaa muuhun elämään, muun muassa työnsaantiin, on puhuttu jo vuosia. Esimerkiksi Facebookissa fiksusti esiintymällä luo itsestään kuvan, jolla on varmasti merkitystä muiden kanssa toimiessa ja työnsaannissa.

Kari Kauppinen