Puumalan kunta piti lokakuun lopussa henkilökunnalleen valmiusharjoitusta. Tiedotusvälineet eivät olleet tervetulleita seuraamaan harjoituksia, sillä siellä käsiteltiin turvaluokiteltua tietoa. Itse olisin nähnyt osallistumisen tärkeänä kriisiviestinnän yhteistyön kannalta. Tiedän, että on kuntia, joissa toimittaja pääsee seuraamaan samaisia harjoituksia, kuitenkin niin, että tietyt kohdat salataan. Toisaalta ymmärrän hyvin esimerkiksi sen, että sinänsä julkisten viranomaisen asiakirjojen julkaisemista yleisessä tietoverkossa on syytä harkita etenkin nykyisen turvallisuustilanteen valossa.
Kunnanvaltuusto päätti maanantain kokouksessaan pitää Puumalan edelleen verotuksellisesti edullisena kuntana. Naapurikunnissa esimerkiksi Juvan kunnanvaltuusto vahvisti tuloveroprosentiksi 9,1 ja sekin on ollut yleisesti maakunnan keskiarvon alapuolella. Etelä-Savon kuntien tuloveroprosentin painotettu keskiarvo vuonna 2024 on 9,17 %.
Isä on juhlansa ansainnut. Onhan isällä kestämistä, kun pitää olla vahva, horjumaton olkapää, herkkä ja tunteellinen, joka paikan apumies sekä tietenkin hyvä kokki. Vaatimukset hyvälle isälle senkun kasvavat. Isän tärkein tehtävä on kuitenkin rakastaa lapsiaan ehdoitta ja kasvattaa heistä hyviä kansalaisia. Kasvatus on asia, jota ei voi liikaa korostaa, sillä hyviä tapoja lapsi tarvitsee läpi koko elämänsä. Hyvät tavat ovat jopa tärkeämpiä kuin makaronilaatikko tai biologian opit,, vaikka nekin ovat tärkeitä.
Tässä lehdessä puhutaan paljon kirjallisuudesta, sillä viime viikolla järjestettiin Helsingin Kirjamessut. Puumalassa on myös aina ollut aktiivisia kirjailijoita, niin vakituisissa kuin kesä- ja monipaikkaisissakin asukkaissamme. Uusia tulee, kuten tässäkin lehdessä haastattelemani esikoiskirjailija Teijo Himanen. Joka vuosi putkahtelee uusia romaaneja tai tietokirjoja.
Alueemme on vetovoimainen ja täällä viihtyy ja kasvaa luovia henkilöitä, niin näyttelijöitä, kirjailijoita, kuin muutenkin tärkeissä asemissa olevia henkilöitä. En lakkaa ihmettelemästä, miten paljon.
Ympäristökunnissa käydään yhteistoimintaneuvotteluja. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustukset eli STEA-avustukset pienentyvät vuodesta 2025 alkaen. Niihin käytetään ensi vuonna 79,5 miljoonaa euroa vähemmän kuin tänä vuonna.
Jargonia on puhuttu pitkään, mutta edelleen sen viljely vain lisääntyy erilaisissa ammattipiireissä ja korostuu etenkin asiantuntijatehtävissä. Kertooko se egoistisuuden lisääntymisestä vai laiskuudesta? Halutaanko piiloutua epäselvien ja vaikeasti ymmärrettävien, joskus vain oman kuplansa käsittämiin sanontoihin, jotta kukaan ei ymmärtäisi, mistä oikeasti on kyse?
Puumalasta kotoisin olevan everstiluutnantti Mikko Lehmus piti jo vuoden 2022 itsenäisyyspäivän aikoihin tehdyssä haastattelussa Suomen NATO-hakemusta edeltävää menettelyä taitavana ja totesi, että asiasta vallitsi melko vahva kansallinen yksimielisyys.
Etelä-Savon hyvinvointialueen sopeutustoimet kohdentuvat kovalla kädellä henkilöstöön. Irtisanomisuhka kohdistuu 168 tehtävään ja lisäksi noin sataan eläkepoistuman ja tehtävämuutosten myötä sopeutettaviin poistumiin, kuten että avoimia tehtäviä ei täytetä. Tämä kuulostaa kovalta tilanteessa, jossa hoitohenkilökunta ei riitä edes tällaisenaan. Säästötoimet kohdistuvat suurimmaksi osaksi hoitotehtäviin, kuten lähihoitajien ja sairaanhoitajien tehtäviin. Kaikkiaan sopeutukset vaikuttavat 268 työtehtävään.
Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin tunnettu lause talvisodan opetuksena oli: ”ei enää koskaan yksin". Viime viikkoisen Naton strategiakeskuksen, KGP-museon ja Miehitysmuseon vierailun jälkeen haluaisin muuttaa herra kenraalin lausetta vielä vähän: "ei enää koskaan". Päällimmäisenä jäi mieleen myös kiitollisuus Ehrnroothille ja kaikille isoisillemme, joiden ansiosta emme päätyneet samanlaiseen tilanteeseen kuin Viro ja Latvia. Museopäivä oli masentavan karua ja epäinhimillistä nähtävää ja kuultavaa. Kuitenkin sanotaan, että on hyvä tietää historiansa, jotta ymmärtää nykyisyyden. Se on hyvä muistaa kouluissa ja lukioissa, kun istuu historian tunnilla.
Palveluiden arvonlisävero nousi syyskuun alusta 24 prosentista 25,5:een. Paikalliset yrittäjät eivät etusivun lehtiartikkelissa juurikaan kritisoi hallituksen päätöksiä, muuta kuin teknisiä haasteita käytäntöönpanoon liittyen.
Luetuimmat
Näytä lisää