Vaaliuurnille lähdettiin maltilla

Pöydän ääressä palvellut Puumalan seurakunnan toimistosihteeri Jaana Kontio otti vastaan kirjekuoreen suljetut äänestyslaput. Ensimmäisenä äänestämässä kävi Toivo Vidman. Hänen jälkeensä äänestyskopissa kävivät Keijo ja Kirsi Kolehmainen, jotka juttelivat odotellessa kirkkoherra Helena Castrénin kanssa.

7.11.2018
Kirkkoherranvirastossa oltiin tiistaiaamuna yhdeksältä valmiita vastaanottamaan seurakuntavaalien ennakkoäänestäjät. Heti sillä kellonlyömällä kukaan ei vielä saapunut, mutta vartin kuluttua äänensä tulivat jättämään Toivo Vidman sekä Kirsi ja Keijo Kolehmainen. Koska Vidman sattui astumaan ovesta ensimmäisenä sisään, häntä muistettiin seurakunnan varaamalla yllätyksellä. Kirkkoherra Helena Castrén lahjoitti Vidmanille Puumalan kaksoisristikirkko -kirjan.

Vidman ei ole äänestänyt ihan kaikissa seurakuntavaaleissa, mutta mitään muita vaaleja hän ei ole jättänyt koskaan väliin.

-Pittää tässä vanhoilla päivillä koittoo ottoo loppurutistus, Vidman totesi hyväntuulisena.

Ehdokkaan valinta oli hänelle helppo.

-Hyvä kirkkovaltuutettu on sellainen henkilö, joka pystyy viemään asioita eteenpäin. Sitä varten kai heitä nimetään.Etenkin nuoria pitäisi saada mukaan seurakunnan toimintaan, hän totesi.

ENSIMMÄISEN ennakkoäänestyspäivän aikana äänensä kävi jättämässä 49 seurakuntalaista 1 607 äänioikeutetusta eli 3,05 prosenttia. Vaaliuurnille ei lähdetty yhtä innolla kuin edellisvaaleissa neljä vuotta sitten. Silloin ensimmäisenä äänestyspäivänä kävi 62 henkilöä eli 3,47 prosenttia 1 789 äänioikeutetusta.

Äänestäminen oli mahdollista myös ulkopaikkakuntalaisille, jotka pystyivät osallistumaan oman kotiseurakuntansa vaaleihin.

Vuoden 2014 seurakuntavaaleissa ennakkoäänestykseen osallistui kaikkiaan 382 seurakuntalaista ja varsinaiseen vaalipäivään äänensä säästi 226 äänestäjää. Kaikista annetuista 608 äänestä hyväksyttyjä oli 605 ja kolme hyväksymätöntä.

Puumalan seurakunnan äänestysprosentti oli tuolloin 34, ollen suurin koko hiippakunnan alueella.

-Veikkaan, että nyt äänestysprosenttia voisi olla nyt jopa 36. Mukana on uusia henkilöitä, jotka herättävät aina kiinnostusta. Varmaan myös seurakunnassa tapahtuneet asiat vaikuttavat äänestysinnokkuuteen, Castrén uskoo.

ENNAKKOÄÄNESTYS jatkuu lauantaihin saakka, jolloin kirkkoherranvirastossa äänestyslappuun voi käydä merkitsemässä oman ehdokkaansa iltakuuteen mennessä. Lisäksi ennakkoon voi äänestää palvelukeskuksessa torstaina 8. marraskuuta kello 14-16 ja kirkonkylän Salessa perjantaina 9. marraskuuta kello 14-18.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 18. marraskuuta.

Seurakuntavaaleissa saavat äänestää viimeistään vaalipäivänä 16 vuotta täyttävät evankelisluterilaisen kirkon jäsenet. Rippikoulua tai konfirmaatiota ei edellytetä äänestämiseen, kirkon jäsenyys riittää.