Sellainen taivas tällä kertaa

Päivi MusakkaOli taas tullut oltua matkalla. Kuukausi oli tullut kierrettyä mualimaa – oli nähty ateenat ja pariisit, roomat ja berliinit. Rapakon yli oli lennetty ja käväisty Nykissä, Bostonissa ja Torontossa. Rahaakin oli mennyt.
Siinä hän nyt istui Puumalan mökillään, oli vain heittänyt matkalaukkunsa kotiin, hurauttanut pari koneellista pyykkiä ja polkaissut matkaan. Naapuri oli kysynyt, että minnekäs sitä taas ollaan menossa. Oli vain kohauttanut olkapäitään ja lähtenyt. Oli kuitenkin muistanut jättää taloonsa varashälyttimet päälle. Näinä aikoina kun ei voi tietää.
Ateenassa oli ollut ihmisiä. Niitä oli ollut Pariisissa, Roomassa ja Berliinissä. Ihmisiä oli ollut New Yorkissa, Bostonissa ja Torontossa. Kuin muurahaisia kaikkialla. Kaikilla kiire ja riento, ajatuksissa ostokset, illalliset, tapaamiset, teatterit, oopperat. Kiire koko ajan.
Pari klapia uuniin ja saunan kiukaan alle tuli. Avannosta vettä vanhalla ämpärillä ja saunan eteisen katosta edelliskesäiset vastat kuumaan veteen pehmenemään.

Sanovat, että maailman kiertäminen avartaa, lisää ymmärrystä ja viisauttakin, jos hyvin käy. Mutta, kun se ahtaus ja liikenteen melu. Samanlaiset ravintolat ja samanlaiset ruuat. Varaa pöytä tai jonota. Jatkuva taistelu tilasta. Ja se väsymys. Täysissä busseissa tai maanalaisissa matkalla jonnekin tai jostakin. Ja kun ei sitä ihminen tahdo sitäkään ymmärtää, että metrojunalla mennään meren ali. Ei sitä edes uskalla loppuun saakka ajatella.
Saimaan rannassa jo sulaa, joku rohkea vielä matkalla pilkille. Saimaannorppakin on kuulemma onnistunut pesinnässään tänä vuonna. Hitaasti jää muuttuu heliseväksi tikustoksi, painuu kasaan ja muuttuu kevään ja kesän raikkaaksi järvivedeksi. Hiljalleen silmut turpoavat, linnut saapuvat, laulavat, pesivät ja saattelevat poikasensa matkaan. Jos ei kissa tai orava.

Mikä se on hienoin maisema missä matkalainen on ollut? Niin kysyi naapuri. Kyllä se hienoin maisema ja taivas on oman mökin ikkunasta rantakallioiden yli Saimaalle. Että sellainen taivas tällä kertaa.

Päivi Musakka