Tiina Judén
Tänään, 3. maaliskuuta vietetään maailman luontopäivää. Samalla Posti julkistaa kolmivuotisen yhteistyön WWF Suomen kanssa. Kumppanuuden tavoitteena on parantaa yrityspäättäjien tietoisuutta yritysten käytännön keinoista luontokadon torjumiseksi. Tavoitteena on myös tukea WWF:n työtä luonnon monimuotoisuuden hyväksi sekä vahvistaa Postin omaa luontokadon vastaista työtä.
Postin päämääränä on kasvattaa omaa osaamistaan sekä jakaa tietoa sidosryhmille ja toimialalle.
– Tukeudumme ilmastotyössämme ilmastotieteeseen ja otamme jatkuvasti käyttöön teknisiä ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi, sanoo Postin ilmasto- ja luontojohtaja Anna Heino.
Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on tieteen todistama tosiasia. Käynnissä on ennennäkemätön ihmisen aiheuttama sukupuuttoaalto. Tällä hetkellä uhanalaisia eläin- ja kasvilajeja kuolee sukupuuttoon jopa noin tuhat kertaa nopeammin verrattuna siihen, miten lajeja katoaisi sukupuuttoon ilman ihmisten vaikutusta.
Yritysten rooli luontokadon ratkaisijoina on monella tapaa ajankohtainen. Viime vuosina luontokato on tunnistettu ilmastonmuutoksen ohella globaaliksi kriisiksi, ja siitä on alettu puhua myös yrityksissä yhä laajemmin yritysvastuun yhteydessä.
– Tärkeintä on lähteä ratkaisukeskeisesti liikkeelle. Yritysten kannattaa ensimmäiseksi selvittää oman toiminnan vaikutus luontoon ja sitä kautta suunnitella, mitata ja toimia luontokadon ehkäisemiseksi. Olennaista on myös ymmärtää yrityksen toiminnan riippuvuus luonnosta, esimerkiksi ekosysteemipalveluista. Luontokato on kaikille yhteinen kriisi, jonka vuoksi myös yhteistyö eri toimijoiden välillä on tärkeää”, sanoo Postin vastuullisuuspäällikkö Anniina Helkala.
WWF julkisti 17. helmikuuta raportin Finnish Businesses and the Biodiversity Crisis, joka valottaa Suomen yrityskentän vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen ja sitä, kuinka pitkälle suomalaiset yritykset ovat päässeet työssään luonnon hyväksi. WWF julkaisi myös alkuvuodesta 2023 Biodiversity Risk Filter -työkalun, joka on yrityksille ja sijoittajille tarkoitettu globaali työkalu, jota voidaan hyödyntää luontovaikutuksiin liittyvien riskien tunnistamisessa.
Postin ja WWF:n yhteistyössä korostuvat keskinäinen asiantuntijayhteistyö ja kehitys- ja viestintähankkeet.
– Yritykset tiedostavat luontokadon olevan uhka yhteiskunnalle ja liiketoiminnalle, mutta useimmilta puuttuu ymmärrys omien luontovaikutusten merkityksestä. Yhteistyöllä ja strategisella sitoutumisella yritysvastuun kehittämiseen päästään kuitenkin eteenpäin. Posti on tehnyt vaikuttavaa, tieteeseen pohjautuvaa ilmastotyötä jo pitkään, ja onkin hienoa edistää yhdessä ratkaisuja luontokadon torjumiseksi”, sanoo WWF:n asiakkuuspäällikkö Juuso Lautiainen.
Suomi käyttää luontotoimiin vuosittain 1 % BKT:sta. Luonto on talouden perusta. Prosentti bruttokansantuotteesta vuodessa luontokadon pysäyttämiseen ja kääntämiseen elpymisuralle ei ole paljon. Luontoon investoiminen on sijoitus hyvinvointiin. Sillä luodaan luontoarvojen lisäksi muun muassa ennallistamistaloutta, ilmastonmuutoksen hillintää ja sopeutumiskykyä, hiilinieluja, terveyttä ja virkistystä.
WWF:n toimintaa johtavat pääsihteeri Liisa Rohweder ja suojelujohtaja Jari Luukkonen, jotka ovat kumpikin Puumalan kesäasukkaita.