Ma­ri­an­na Kals­ke

Ka­pi­nal­li­nen mum­mo saa­res­sa Sai­maan mö­kil­lään ja hä­nen ym­pä­ril­leen ke­rään­ty­neet ora­van­pyö­räs­tä hy­pän­neet seu­raa­jat. Op­por­tu­nis­ti­nen kun­nan­joh­ta­ja. Burn out -sai­ras­lo­mal­la ole­va mies ja hä­nen on-off-rak­kaan­sa. Su­ku­pol­vien vä­li­nen kui­lu ja pie­net het­ket, joi­hin tii­vis­tyy jo­tain olen­nais­ta elä­mäs­tä. Näis­tä ai­nek­sis­ta koos­tuu Sai­maan Te­at­te­rin tä­män ke­sän esi­tys Pie­niä het­kiä jois­sa elim­me.

Sai­maan Te­at­te­ri on kier­tä­vä te­at­te­ri­seu­rue, joka viet­tää tänä vuon­na 10-vuo­tis­juh­la­vuot­taan. Seu­ran­ta­lot ovat heil­le omi­nai­sia esi­tys­paik­ko­ja, ja tänä ke­sä­nä esi­tys näh­dään kol­mel­la­tois­ta eri paik­ka­kun­nal­la. Puu­ma­lan nuo­ri­so­ta­lo täyt­tyi ylei­sös­tä, kun näy­tel­mä saa­pui Puu­ma­laan tiis­tai­na.

– Kier­tue on men­nyt tosi ki­vas­ti. Meil­lä on ol­lut lä­hes poik­keuk­set­ta täy­siä tu­pia ja olem­me saa­neet iha­nan vas­taa­no­ton ylei­söl­tä, oh­jaa­ja Jan­ne Pel­li­nen ker­too esi­tyk­sen jäl­keen.

Pel­li­sel­le Puu­ma­lan mai­se­mat ovat eri­tyi­sen tut­tu­ja, sil­lä hä­nen iso­äi­tin­sä on ko­toi­sin Puu­ma­las­ta, ja su­vul­la on saa­ri Nii­ni­saa­ren lä­his­töl­lä – esi­tyk­sen tee­maan so­pi­vas­ti.

– Siel­lä tu­lee vie­tet­tyä ai­kaa niin pal­jon kuin mah­dol­lis­ta. Puu­ma­las­ta on pal­jon au­rin­koi­sia ja iha­nia muis­to­ja jo ajal­ta en­nen sil­taa.

Ins­pi­raa­ti­o­ta näy­tel­mään on tar­jon­nut myös Pel­li­sen toi­nen iso­äi­ti Ant­to­las­ta, ja pät­kiä näy­tel­mäs­tä on kir­joi­tet­tu hä­nen kans­saan yh­teis­työs­sä.

Esi­tyk­sen työs­tä­mi­nen on al­ka­nut jo pari vuot­ta sit­ten, ja se on saa­nut ins­pi­raa­ti­o­ta mo­nel­ta suun­nal­ta, ku­ten Fran­cis Ford Cop­po­lan Il­mes­tys­kir­ja Nyt -elo­ku­vas­ta ja ylei­söl­tä ke­rä­tyis­tä muis­tois­ta Sai­maal­ta. Pel­li­nen ker­too, et­tä te­at­te­ri ha­lu­si luo­da jol­lain ta­val­la di­a­lo­gi­sen esi­tyk­sen, joka kes­kus­te­li­si ylei­sön kans­sa. Vii­me syk­sy­nä ryh­mä ko­koon­tui työ­pa­jaan lu­ke­maan ylei­sön ta­ri­noi­ta ja poh­ti­maan ko­ko­nai­suuk­sia, joi­ta muis­tois­ta syn­tyi.

– Työ­pa­jas­sa tuli oi­val­lus, et­tä jäl­ki­kä­teen on haus­ka huo­ma­ta, mi­ten pie­niin het­kiin tii­vis­tyy jo­tain olen­nais­ta elä­mäs­täm­me. Sii­tä tuli näy­tel­män nimi: Pie­niä het­kiä jois­sa elim­me.

Erääs­sä la­pus­sa oli muis­to iso­äi­dis­tä, joka ha­lu­si pääs­tä vie­lä ui­maan Sai­maa­seen. Hä­nen kun­ton­sa ei uin­tiin riit­tä­nyt, mut­ta lä­hei­set ta­lut­ti­vat hä­net ve­teen kai­na­loi­taan myö­ten is­tu­maan. Täs­tä ta­ri­nas­ta muo­dos­tui näy­tel­män kes­kei­nen kuva.

– Näy­tel­mä on it­se asi­as­sa ai­ka haas­ta­vaa ra­ken­taa pa­la­sis­ta. Se vaa­tii ison työn, mut­ta mi­nun mie­les­tä­ni olem­me on­nis­tu­neet, Pel­li­nen ke­huu.

Oh­jaa­jan­työ Sai­maan Te­at­te­ris­sa on ol­lut Pel­li­sel­le an­toi­saa, ja kier­tä­vä te­at­te­ri on tuo­nut oman maus­teen­sa myös oh­jaus­työ­hön. Sama esi­tys täy­tyy saa­da syt­ty­mään niin pie­nis­sä kuin isois­sa sa­leis­sa.

Apu­ra­hoin toi­mi­vas­sa te­at­te­ris­sa on Pel­li­sen mu­kaan pal­jon yh­tei­söl­li­syyt­tä ja tal­koo­hen­keä. Toi­saal­ta har­kin­nan­va­rai­nen ra­hoi­tus luo toi­min­nan yl­le epä­var­muut­ta, sil­lä kier­tu­een to­teu­tu­mi­nen ei ole kos­kaan it­ses­tään sel­vää. Ku­lu­val­la hal­li­tus­kau­del­la kult­tuu­ri­a­laan on koh­dis­tet­tu leik­kauk­sia, ja Pel­li­nen on huo­lis­saan te­at­te­ri­tai­teen ase­mas­ta yh­teis­kun­nas­sa.

– Mo­net pie­net te­ki­jät, pie­net te­at­te­rit ja free­lan­ce­rit ovat to­del­la tu­ka­las­sa ase­mas­sa. Olen huo­lis­sa­ni, ja sa­mal­la to­del­la yl­peä niis­tä, jot­ka jak­sa­vat pai­naa epä­var­muu­des­ta huo­li­mat­ta. On vai­ke­aa kek­siä, mikä oli­si mei­dän yh­teis­kun­nas­sam­me tär­ke­äm­pää kuin tai­de.

Vä­li­a­jal­la osa te­at­te­ri­vie­rais­ta hauk­kaa hap­pea ul­ko­na, ja osa ryh­tyy jo­not­ta­maan kah­vi­on tis­kil­le. Nuo­ri­so­ta­lon pi­hal­la jut­te­le­vat Kai­ja Halt­tu­la, Heik­ki Halt­tu­la, Pau­la Jor­dan ja Esa Su­te­lai­nen. He ovat saa­pu­neet mö­keil­tään kat­so­maan näy­tel­mää ja ovat naut­ti­neet il­las­ta.

– Tosi haus­ka. Tuo tee­ma hy­ker­ryt­tää, mök­ki­läi­syys ja sen au­tuus, Jor­dan sa­noo.

– Oi­val­ta­va esi­tys ja ta­ri­na ete­nee hy­vin. Vä­hil­lä eväil­lä on saa­tu pal­jon ai­kaan, Heik­ki Halt­tu­la komp­paa.

Kier­tä­vän te­at­te­rin luon­tee­seen kuu­luu, et­tei la­vas­tei­ta ole val­ta­vas­ti, ja näyt­te­li­jöi­tä la­val­la on vain nel­jä. Esi­tys ete­nee jou­he­vas­ti, ja roo­lit vaih­tu­vat lä­hes huo­maa­mat­ta. Seu­rue käy usein te­at­te­ris­sa mök­keil­les­sään: Pau­la Jor­da­nil­le tämä il­ta on jo toi­nen te­at­te­ri­käyn­ti vii­kon si­sään Puu­ma­las­sa.

– Työ­ryh­mä ei vält­tä­mät­tä ole pai­kal­li­nen. Täs­sä huo­maa, et­tä ul­ko­puo­li­nen nä­kee kaik­ki hu­pai­sat asi­at pa­rem­min. Huu­mo­ri syn­tyy eh­kä sii­tä, et­tä mei­tä mök­kei­li­jöi­tä on kat­sot­tu ul­ko­a­päin, Jor­dan poh­tii.

San­ni Hai­ka­rai­nen, Hil­ja Lai­ta­ka­ri ja Timo Lai­ta­ka­ri odot­te­le­vat esi­tyk­sen jat­ku­mis­ta niin ikään rait­tiis­sa il­mas­sa. He ovat en­nen­kin käy­neet kat­so­mas­sa Sai­maan te­at­te­rin näy­tel­miä, ei­vät­kä pet­ty­neet täl­lä­kään ker­taa.

– Tämä on kyl­lä Sai­maan Te­at­te­rin par­haim­mas­ta pääs­tä. La­vas­tus on tosi haus­ka ja kek­se­li­äs, ja kyl­lä täs­sä on sy­vem­pää­kin sa­no­maa, Timo Lai­ta­ka­ri ke­huu.

– Tyk­kään tuos­ta ab­sur­dis­ta huu­mo­ris­ta. Tosi nok­ke­laa mei­nin­kiä, Hai­ka­rai­nen komp­paa.

Sai­maa on heil­le tut­tu paik­ka, ja esi­tys on help­po si­joit­taa mie­les­sä oi­kei­siin mai­se­miin. Hek­ti­ses­tä elä­mäs­tä ir­tau­tu­mi­sen tee­ma pu­hut­te­lee eri­tyi­ses­ti Timo Lai­ta­ka­ria.

– On jon­kin ver­ran tul­lut jo töi­tä teh­tyä, niin tun­nis­tan sen ha­lun löy­tää jo­tain uut­ta, hän poh­tii.

Näy­tel­mä nau­rat­taa ylei­söä, ja pai­koin ab­sur­deik­si äi­ty­vät ti­lan­teet saa­vat mo­net hyt­ky­mään pen­keis­sään. Huu­mo­rin peit­toon kät­key­ty­vät myös sy­vem­mät tee­mat ja kos­ket­ta­vat het­ket. Esi­tys saa poh­ti­maan su­ku­pol­vien vä­li­siä kui­lu­ja ja sitä, mi­ten pie­net asi­at joh­ta­vat toi­si­naan suu­riin rat­kai­sui­hin.

Elä­män­ti­lan­tei­den mo­ni­nai­suus ja mut­kik­kaat ih­mis­suh­de­ku­vi­ot ei­vät ai­na pei­ty ke­sä­lo­mai­lun iha­nuu­den al­le. 4G-mas­to­jen kaa­tu­mi­nen tuo mie­leen ajan­koh­tai­set ta­pah­tu­mat, vaik­ka täs­sä näy­tel­mäs­sä ti­hu­työn ta­ka­na ovat ”mum­mo­mai­set”, ka­pi­nal­li­sen mum­mon seu­raa­jat. Lo­pul­ta kat­so­jan poh­dit­ta­vak­si jää, on­ko Sai­maal­la mök­kei­le­vä mum­mo to­del­la niin ra­di­kaa­li.