Tiina Judén
Puumalalainen Olavi Kietäväinen teki tänään helatorstaina aamupäivällä kaksi karhuhavaintoa Luukkolan kylän kotimetsässä, olleessaan kävelyllä ja korvasieniä katselemassa.
– Tein kaksi karhuhavaintoa, mutta pienemmästä karhusta en saanut kuvaa, se nousi takajaloilleen ja kääntyi pois havaittuaan minut. Tultuani istutetun hakkuuaukean reunalle, vajaan kymmenen minuutin kuluttua, isompi karhu juoksi aukolle. Saatuaan kenties hajuhavainnon minusta, se kääntyi pois samaan suuntaan, mistä oli tullut. Välimatkaa meillä oli kontion kanssa vajaat 100 metriä, kertoo Olavi Kietäväinen.
Karhuhavaintojen välillä oli noin 300 metrin kävelymatka. Kietäväinen arvelee, että pienempi karhu oli mahdollisesti vuotta vanhempi kuin erauspentu.
Kietäväiselle karhuhavainto ei ollut ensimmäinen, sillä mies on kohdannut metsänkuninkaita jo viisi kertaa. Tällä kertaa havaintoja oli samalla reissulla kaksi.
– Ensimmäisen karhun näin vuonna 2010 kaukaa ja vuonna 2011 näihin samoihin aikoihin korvasieniretkellä näin myös karhun. Se taisi olla 15. toukokuuta.
Luukkolan kylä on karhuvilkasta aluetta ja joskus se on ollut hyvinkin karhutiheää aluetta, jossa on liikkunut jopa 10 karhua. Vesistö rajaa aluetta pitkälti ja siellä on paljon asumatonta aluetta.
– Ruokolahden alueelta tulee varmasti myös karhuja. Enempi niistä on havaintoja kesällä, kun ovat mustikoita syöneet ja läjiä jättäneet. Karhut kulkevat paljon samoja reittejä. Eivät ne jyrkimpään mäkeen mene, vaan kulkevat mielellään valmiita uria pitkin.
Kietäväinen ei ehtinyt miettiä tilanteessa pelkoa, mutta ei kuitenkaan mielellään lähtenyt karhun kanssa samaan suuntaan.
– Keväällä karhut etsivät jopa liharuokaa ja saattavat saalistaa hirven tai kauriin. Haaskalta yllätetty karhu voi olla arvaamaton. Olen itse havainnut ruhon jätteitä, kun koira on tuonut joskus jonkun haaskan jalan. Näissä tilanteissa saa olla vähän varovainen. Toinen vaarallinen tilanne on, jos jää pentujen ja emon väliini, silloin ne puolustavat pentujaan. Muuten karhut poistuvat paikalta normaalisti.
Karhu on kaikin puolin mielenkiintoinen nisäkäs. Se nukkuu erikoisen pitkän talviunensa ja sen lisäksi sillä on viivästynyt sikiökehitys. Se tarkoittaa sitä, että vaikka karhu parittelee kesä-heinäkuussa, hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy kohdun seinämään vasta loppusyksyllä, jolloin karhusikiön kehitys alkaa. Kantoaika on 194–278 vuorokautta.
Pennut syntyvät tammi-helmikuussa talvipesään. Pentuja on yleensä yksi tai kaksi, joskus kolme, mutta myös neljän pennun pentueita on havaittu. Karhunpentu saa kevättalven aikana ravintoa emonsa rasvaisesta maidosta. Pennut seuraavat yleensä emoaan seuraavan vuoden touko-kesäkuuhun, mutta emon mukana voi olla sekä saman että myös edellisen vuoden pentuja.
Uros- ja naaraskarhut elävät omilla elinalueillaan, eivätkä ne juuri tapaa muulloin kuin kiima-aikana. Kiima-aika on touko-heinäkuussa, jolloin uroksien välillä saattaa olla rajujakin taisteluja samasta naaraasta.
Lisälähde: suurpedot.fi