Alkuviikosta Puumalan puskaradiossa kyseltiin ihmisten mielipidettä siihen, mitä ajatuksia herättää henkilö, joka saapuu ravintolaan puukko tupessa ja tuppi lanteilla. Keskustelu oli kirjavaa, mutta huomiota herätti ylimielisyys lakeja kohtaan. Kovin harva tuntui tietävän, että puukon kantaminen ravintolaan on lain mukaan rangaistava teko. Itse asiassa puukkoa ei saa kantaa edes mökkitiellä kulkiessaan naapurille kahville. Jos mökkitiellä on voimassa tieliikennelainsäädäntö, on se yleinen paikka eli aluetta, jossa toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapito ilman hyväksyttävää syytä on kielletty.
Yllättävää kyllä laissa puhutaan teräaseista tai niihin rinnastettavista viiltämiseen tai pistämiseen soveltuvista esineistä, joihin kuuluvat myös monitoimityökalut ja linkkuveitset sekä sakset. Näitä ei saa kantaa kauppareissuilla, ravintoloissa tai yleisillä paikoilla. Sama koskee luonnollisesti ampuma-aseita, joiden hallussapito on kielletty, ellei se ole työtehtävän tai muun hyväksyttävän syyn vuoksi tarpeen. Konkreettisesti tämäkin tarkoittaa sitä, että lintumetsällä aseen hallussapito on luonnollisesti sallittua metsästysluvan haltijalle, mutta aseen kanssa sieltä suoraan makkaran ostoon meno ei ole.
Puukko kuuluu toki Puumalassa perinteisesti agrikulttuuriin, josta on kuitenkin jo siirrytty enempi permakulttuuriin. Se on kokonaisvaltainen suunnittelufilosofia, joka kattaa puutarhan, arkkitehtuurin, ekologian, jopa rahanhallinnan ja yhteisösuunnittelun. Tätä tulkitaan myös kestävänä kulttuurina. Puukkoa käytetään käsitöissä, makkaratikun tekemisessä, metsästyksessä ja kalanperkuussa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että puukon julkinen esittely olisi osa kulttuuriamme.
Viikko sitten Vantaalla tapahtuneen kouluväkivallan järkyttävimpien tapahtumien jälkeen toivoisi, että terä- ja ampuma-aseiden käsittelyssä ja säilyttämisessä noudatettaisiin nyt erityistä varovaisuutta ja herkkyyttä, jotta vastaavanlainen tragedia ei enää koskaan toistuisi. Tästä vastuun kantavat erityisesti jokaisen lapsen vanhemmat.Vasta täysi-ikäinen toimii omalla vastuulla ja vielä silloinkin paljolti vanhempien tuella, turvalla ja rakkaudella. Ohjataan siis lapsimme toimimaan oikein ja vastuullisesti, niin yhteiskunta voi kokonaisuudessaan paremmin.
Tiina Judén
päätoimittaja