Etelä-Savon hyvinvointialueen sopeutustoimet kohdentuvat kovalla kädellä henkilöstöön. Irtisanomisuhka kohdistuu 168 tehtävään ja lisäksi noin sataan eläkepoistuman ja tehtävämuutosten myötä sopeutettaviin poistumiin, kuten että avoimia tehtäviä ei täytetä. Tämä kuulostaa kovalta tilanteessa, jossa hoitohenkilökunta ei riitä edes tällaisenaan. Säästötoimet kohdistuvat suurimmaksi osaksi hoitotehtäviin, kuten lähihoitajien ja sairaanhoitajien tehtäviin. Kaikkiaan sopeutukset vaikuttavat 268 työtehtävään.
Näillä säästöillä päästään vasta reilun seitsemän miljoonan nipistyksiin, mutta kokonaistavoite on 39 miljoonaa euroa, joten kovaakin kovemmat ajat ovat vielä edessä. Tämä tuntuu kohtuuttomalta tilanteessa, jossa olemassa oleva hoitohenkilökuntakaan ei riitä. Eipä ihme, että eduskunnassa keskustellaan jo vakavasti vaihtoehdosta, jossa laki sallisi eutanasian kuoleman sairaiden omasta tahdosta.
Kansalaisaloite eutanasian laillistamiseksi keräsi tarvittavat 50 000 kannatusilmoitusta maaliskuussa ja eteni siten eduskuntaan. Nyt kyseessä on toinen kerta, kun eutanasiaa koskeva kansalaisaloite on kansanedustajien päätettävänä. Kansalaisaloitteessa eutanasialla tarkoitetaan ihmisen elämän päättämistä suoneen annettavalla lääkeaineella hänen omasta pyynnöstään. Edellytyksenä olisi, että pyynnön esittävä ihminen sairastaa kuolemaan johtavaa tautia ja kokee siihen liittyen sietämätöntä kärsimystä. Lisäksi edellytettäisiin, että pyynnön esittävä henkilö on kykenevä tekemään itseään koskevia päätöksiä.
Kyse ei siis ole murhasta, kuten jotkut kansanedustajat ovat asian ymmärtäneet. Kyse on asiasta, joka tulee eteemme, kun saattohoitoon ei ole riittävästi resursseja tai joudumme valitsemaan ketä hoidetaan. Lääkäreiden ja terveydenhoitohenkilökunnan mukaan valintoja tehdään jo nyt, koko ajan. Siitä ei vain liiemmin kirjoitella lehdissä.
Tiina Judén
päätoimittaja