Puumalasta kotoisin olevan everstiluutnantti Mikko Lehmus piti jo vuoden 2022 itsenäisyyspäivän aikoihin tehdyssä haastattelussa Suomen NATO-hakemusta edeltävää menettelyä taitavana ja totesi, että asiasta vallitsi melko vahva kansallinen yksimielisyys.
Mieleeni jäivät sanat: ” Turvallisuuden kanssa vapaamatkustaminen ei ole mahdollista tällä maantieteellisellä sijainnilla”.
Elämme edelleen Venäjän hyökkäyksen jälkeistä aikaa ja Euroopan turvallisuuden uudelleen jäsentymistä. Nyt voimme pohtia konkreettisesti sitä, mitä mahdollisuuksia ja tietotaitoa Naton maavoimien alaesikunta tuo Puumalaan, Imatralle ja muille lähikunnille.
Prosessi tuo lisää työpaikkoja, verotuloja ja uusia ihmisiä, joiden painoarvo on merkittävintä.
Toivomme Etelä-Savoon nuoria perheitä, uusia yrityksiä ja ideoita. Niitä saattaa tulla Nato-upseerien puolisoiden muodossa.
Naton alaesikunnan perustamiseen on varattu nyt jo 8,5 miljoonaa euroa vuodelle 2025, mutta puolustusministeri Antti Häkkäsen mukaan kuluja tulee palautumaan Suomelle Naton yhteisbudjetista.
Vieraillessani pari viikkoa sitten Naton strategiakeskuksessa Riikassa ymmärsin, miten paljon Nato tekee myös tutkimusta, tiedustelua ja selvitystyötä. Näistä tärkeimpiä ovat muun muassa sosiaalisen median kokeet, tekoälytytkimus ja Kiinaan liittyvä tutkimus.
Tiina Judén
päätoimittaja