Alkoholilaki on Suomessa monessa määrin arveluttava. Lähtökohta on, että alkoholia ei ole veressä ollenkaan, mutta lain mukaan autoa saa kuitenkin ajaa alle 0,5 promillen hiprakassa ja venettä alle yhden promillen kekkulissa. En voi olla ihmettelemättä, etteikö jokainen veneilijä tiedä jo ilman puhalluskoettakin, onko veneilykunnossa vai ei. Ruotsissa, Norjassa ja Virossa rattijuopumuksen raja on 0,2 promillea, eli huomattavasti alhaisempi kuin Suomessa. Unkarissa puolestaan alkoholiin on liikenteessä nollatoleranssi.
Vesillä liikkuminen ei ole yhtään autoilua turvallisempaa humalassa, vaan jopa päinvastoin. Saimaalla voi tulla vastaan tukkilautta, vesijettejä tai kajakilla melojia, ehkäpä jopa markkinointipäällikkö soutuveneellään, kuten sivun kymmenen jutussa kerrotaan. Pelastusliivit eivät pelasta kaikelta, etenkin kun ne saattavat pikku hiprakassa, kuten selvinkin päin, unohtua laittaa päälle. Puumalassa poliisivenepartion kyytiin päässyt toimittajamme seurasi tilannetta kemmakkaviikonloppuna. Poliisikin kertoo ihmettelevänsä liian korkeaa promillerajaa vesillä liikuttaessa (s. 3).
Myös festareiden alkuperäinen tarkoitus on luoda musiikki- ja kulttuurielämyksiä kuulijoilleen. Siinä sivussa kuningas alkoholi on kuitenkin tullut pilaamaan monen kuulijan elämyksen tai luonut festareiden ulkopuolelle lieveilmiöitä, joita olisi ehkä syytä tarkastella kehittävin ajatuksin.
Alkoholi on viisasten juoma. Pieni määrä tuo iloa, suuri määrä surua. Alkoholi kuormittaa esimerkiksi päivystyksiä järjettömän paljon. Ilman alkoholia päivystyksissä ei olisi lääkäripulaa, sillä päihteet aiheuttavat hoitohenkilökunnalle tarpeettomia uhkia, vaaratilanteita sekä ikäviä työolosuhteita.
Juhlajuomiin ei siis liity pelkästään hersyvää naurua ja onnea, vaan usein katkeria kyyneliä.
Kun alkoholikuolemiin lisätään myös epäsuorat kuolemat, menetetään Suomessa tilastojen mukaan joka vuosi ennenaikaisesti yli 37 000 elinvuotta. Ehkäisevän päidetyön Ehyt ry:n tilaamassa laskelmassa on otettu huomioon muun muassa syövät, verisuonisairaudet sekä itsemurhat, joissa alkoholi on ollut merkittävä taustatekijä. Maailman terveysjärjestö WHO on todennut alkoholin olevan yli 200 sairauden tai terveydentilan taustasyynä.
Tiina Judén, päätoimittaja