Al­ko­ho­li­la­ki on Suo­mes­sa mo­nes­sa mää­rin ar­ve­lut­ta­va. Läh­tö­koh­ta on, et­tä al­ko­ho­lia ei ole ve­res­sä ol­len­kaan, mut­ta lain mu­kaan au­toa saa kui­ten­kin ajaa al­le 0,5 pro­mil­len hip­ra­kas­sa ja ve­net­tä al­le yh­den pro­mil­len kek­ku­lis­sa. En voi ol­la ih­met­te­le­mät­tä, et­tei­kö jo­kai­nen ve­nei­li­jä tie­dä jo il­man pu­hal­lus­ko­et­ta­kin, on­ko ve­nei­ly­kun­nos­sa vai ei. Ruot­sis­sa, Nor­jas­sa ja Vi­ros­sa rat­ti­juo­pu­muk­sen raja on 0,2 pro­mil­lea, eli huo­mat­ta­vas­ti al­hai­sem­pi kuin Suo­mes­sa. Un­ka­ris­sa puo­les­taan al­ko­ho­liin on lii­ken­tees­sä nol­la­to­le­rans­si.

Ve­sil­lä liik­ku­mi­nen ei ole yh­tään au­toi­lua tur­val­li­sem­paa hu­ma­las­sa, vaan jopa päin­vas­toin. Sai­maal­la voi tul­la vas­taan tuk­ki­laut­ta, ve­si­jet­te­jä tai ka­ja­kil­la me­lo­jia, eh­kä­pä jopa mark­ki­noin­ti­pääl­lik­kö sou­tu­ve­neel­lään, ku­ten si­vun kym­me­nen ju­tus­sa ker­ro­taan. Pe­las­tus­lii­vit ei­vät pe­las­ta kai­kel­ta, eten­kin kun ne saat­ta­vat pik­ku hip­ra­kas­sa, ku­ten sel­vin­kin päin, unoh­tua lait­taa pääl­le. Puu­ma­las­sa po­lii­si­ve­ne­par­ti­on kyy­tiin pääs­syt toi­mit­ta­jam­me seu­ra­si ti­lan­net­ta kem­mak­ka­vii­kon­lop­pu­na. Po­lii­si­kin ker­too ih­met­te­le­vän­sä lii­an kor­ke­aa pro­mil­le­ra­jaa ve­sil­lä lii­kut­ta­es­sa (s. 3).

Myös fes­ta­rei­den al­ku­pe­räi­nen tar­koi­tus on luo­da mu­siik­ki- ja kult­tuu­rie­lä­myk­siä kuu­li­joil­leen. Sii­nä si­vus­sa ku­nin­gas al­ko­ho­li on kui­ten­kin tul­lut pi­laa­maan mo­nen kuu­li­jan elä­myk­sen tai luo­nut fes­ta­rei­den ul­ko­puo­lel­le lie­veil­mi­öi­tä, joi­ta oli­si eh­kä syy­tä tar­kas­tel­la ke­hit­tä­vin aja­tuk­sin.

Al­ko­ho­li on vii­sas­ten juo­ma. Pie­ni mää­rä tuo iloa, suu­ri mää­rä su­rua. Al­ko­ho­li kuor­mit­taa esi­mer­kik­si päi­vys­tyk­siä jär­jet­tö­män pal­jon. Il­man al­ko­ho­lia päi­vys­tyk­sis­sä ei oli­si lää­kä­ri­pu­laa, sil­lä päih­teet ai­heut­ta­vat hoi­to­hen­ki­lö­kun­nal­le tar­peet­to­mia uh­kia, vaa­ra­ti­lan­tei­ta sekä ikä­viä työ­o­lo­suh­tei­ta.

Juh­la­juo­miin ei siis lii­ty pel­käs­tään her­sy­vää nau­rua ja on­nea, vaan usein kat­ke­ria kyy­ne­liä.

Kun al­ko­ho­li­kuo­le­miin li­sä­tään myös epä­suo­rat kuo­le­mat, me­ne­te­tään Suo­mes­sa ti­las­to­jen mu­kaan joka vuo­si en­ne­nai­kai­ses­ti yli 37 000 elin­vuot­ta. Eh­käi­se­vän päi­de­työn Ehyt ry:n ti­laa­mas­sa las­kel­mas­sa on otet­tu huo­mi­oon muun mu­as­sa syö­vät, ve­ri­suo­ni­sai­rau­det sekä it­se­mur­hat, jois­sa al­ko­ho­li on ol­lut mer­kit­tä­vä taus­ta­te­ki­jä. Maa­il­man ter­veys­jär­jes­tö WHO on to­den­nut al­ko­ho­lin ole­van yli 200 sai­rau­den tai ter­vey­den­ti­lan taus­ta­syy­nä.

Tii­na Judén, pää­toi­mit­ta­ja