Tässä lehdessä puhutaan aurinkosähköstä, ADHD:sta, opettajan työstä ja lastenhoitoavun puutteesta. Kaikille yhteistä on ainakin se, että ne lisääntyvät. Toinen asia, mikä aiheita yhdistää on aika. Etenkin yhdessä vietetty läsnäolon aika on merkittävät tekijä suuntaan jos toiseenkin. Opettajat toivovat, että perheet olisivat oikeasti enemmän yhdessä, ilman sosiaalista mediaa ja ilman kännyköitä. Yhtälailla aikasieppareita ovat televisio, tabletti tai tietokone, tai mikä tahansa virike, mikä vie huomion toisaalle, pois tärkeimmistä, eli läheisistämme.
Koko yhteiskunta on muuttunut, eikä lopeta muuttumista tähänkään. Kaikki muutokset eivät kuitenkaan ole hyviä. Kännykässä kiinni roikkuminen ja sosiaaliseen mediaan koukuttuminen näkyvät jo nyt ihmisten pahoinvointina, itsetunto-ohgelmina ja ulkonäköpaineina. Kännykkä- tai peliriippuvuus näkyvät jopa fyysisisänä oireina, kun niska- ja selkäkivut lisääntyvät jo ihan nuorilla. Tästä fysioterapeutit ovat varoittaneet jo kymmenen vuotta sitten.
Siksi ei ole edelleenkään turhaa sanoa, että rajat ovat rakkautta, joita lapset ja nuoret tarvitsevat. Tätä painottavat myös puumalalaiset opettajat. Silti myös aikuisten on hyvä tietää rajansa koukuttavien pelien ja laitteiden kanssa. Perheonni ja parisuhdeongelmat johtuvat monien asioiden summasta, mutta ei kumppanin viehtymys kännykkään ainakaan tilannetta paranna. Kumppani ja lapsi tarvitsevat huomiota, joka menee liian usein turhanpäiväisen sosiaalisen median hiplailuun.
Tiina Judén
päätoimittaja