Tiina Judén


Hyvää Sanomalehtiviikkoa!

Suomessa on tehty Sanomalehti opetuksessa -kasvatusta jo 56 vuotta. Tällä viikolla vietetään Sanomalehtien Liiton järjestämää valtakunnallista Sanomalehtiviikkoa kouluissa. Puumala-lehti on huomioinut koulujen sanomalehtiviikon pyytämällä lapsilta kysymyksiä aiheista, joista he haluaisivat lukea paikallislehdestä. Niinpä tänään moni uutinen on syntynyt lasten kysymysten pohjalta. Kiitos siis kaikille sisällöntuotantoon osallistuneille!

Huomasimme toimituksessa, että lehden tekeminen lasten ideoista olikin todella hauskaa. Leikkimieltä löytyi myös tekniseltä johtajalta ja parilta muulta Puumalan pisimmäksi veikatulta, kun he lähtivät kouluterveydenhoitajan mitattavaksi. Lapset halusivat tietää, kuka on Puumalan pisin mies. Yhtä kiinnostavaa oli selvittää, kuinka paljon puita kaadetaan Puumalassa tai kuinka korkea on Puumalan silta.

Monissa lehtitaloissa Nuoret lukijat – ja Sanomalehti opetuksessa -toiminta on hiipunut taloudellisista ja tuotannollisista syistä. Yhteiskunnalliseen työhön ei ole enää varaa siinä määrin, kuin vaikkapa 2000-luvun alussa, jolloin Suomessa toimi ainakin toistakymmentä aktiivista koululinkkiä, joista yksi olin minä.

Itse ehdin taivaltaa mediakasvatus mielessäni ympäri Etelä- ja Pohjois-Kymenlaaksoa sekä Etelä-Karjalaa iloinen missio mielessäni: toivoin, että kaikki nuoret kasvaisivat kriittisen lukemisen mestareiksi. No, näin ei ihan käynyt. Mutta saavutinko toisen tavoitteeni: Nuoret oppisivat hakemaan tietoa monipuolisesti eri medioista? Ehkä. Entä kolmannen: Sanomalehtien lukeminen olisi hauskaa ja siitä tulisi mukava tapa aloittaa aamu uutisilla?

Tänään Runebergin päivänä avaamme uudet verkkosivut ja uudistuneen digilehden Sanomalehtiviikon kunniaksi kaikkien luettavaksi maksutta keskiviikosta sunnuntaihin saakka. Siitä eteenpäin digilehden voi lukua omilla tunnuksillaan, jos sellaiset on hankkinut. Printtilehden ulkoasu-uudistus seuraa perässä, pienellä viiveellä.

Tänään liputetaan maamme kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin kunniaksi ja syödään Runebergin torttuja. Runeberg on monelle tuttu Vänrikki Stoolin tarinoista -tai jos ei niistä, niin sanonnasta ”puhui, kuin Runeberg”. Tänään Puumalassa saa ensi-iltansa myös harrastajateatteriyhdistys Jalkapuuteatterin Fredrika R – näytelmä Fredrika Runebergin elämästä. Hyvää Runebergin päivää ja Sanomalehtiviikkoa!

 

Tiina Judén

päätoimittaja

tiina.juden(at)puumalalehti.fi