Timo Korppi

Timo Korppi


Arvo arvaamaton

Puumala on säästynyt toistaiseksi tältä vihonviimeiseltä virukselta. Pitääkö koputtaa päätä vai puuta? Joka tapauksessa tilanne on nostanut kuntamme osakkeita taajamaväestön uudelleensijoittumispörssissä, sillä meillä on täällä paljon sellaista, jota muualla ei ole kuten turvallisuutta. Kaikkien jo aiemmin lueteltujen hyvien asioiden lisäksi olemme vielä virusvapaa kunta. Toivottavasti ei vain pitkään vaan maailman tappiin.

Tervetuloa Puumalaan ja puumalalaisiksi nyt kun etätyö on yhtäkkiä tervein ja turvallisin tapa hoitaa melkein mikä virka tai vastuualue hyvänsä. Pikitie Mikkelistä on vihdoin niin ensiluokkaisessa kunnossa, että kukaan ei enää muista, miltä se istumalihaksissa tuntui vielä kuukausi pari sitten. Kun kaivetaan loputkin sähköjohdot maan alle ja kuitukaapelit sen viereen, yhteyksiä maailman toiseen ääreenkään ei tarvitse enää hoitaa mokkulan kanssa ryömintänopeudella kuten ennen.

 

Kaikki tämä yhdessä nostaa kunnan profiilia, mutta arvo arvaamaton voi olla hankala hallittava.

Veroäyri, joka tämän kokoluokan kunnissa taitaa olla maan alhaisin, ei ole kiveen hakattu. Jos maan talous maailmantalouden vanavedessä sakkaa pahasti seuraavien kuukausien aikana, kunnantalollakin tulee mietintämyssy ahkeraan käyttöön.

Onneksi suurimmat ja puhutuimmat investoinnit suuntautuivat juuri nyt vihreän matkailun edistämiseen. Toki kaipaamme yhä saksalaisia, kiinalaisia ja muita kauempaa tulleita turisteja, mutta jos on pakko, niin pärjäämme kotimaisten matkailijoidenkin varassa vielä kesäsesongin tai pari. Sitä pidemmälle ei ehkä kannata vielä miettiä. Joka tapauksessa suomalaiset liikkuivat myös Puumalassa menneenä kesänä enemmän kuin koskaan ja kunnan maine Saimaan kauneimpana vahvistui entisestään.

 

Soraääni kailotti luuriini Uudeltamaalta, että eihän teillä ole kulttuuririentojakaan. Eikö? Kannattaa mennä Puumalan kunnan nettisivuilta kurkistelemaan. Kulttuuri ja sen harrastaminen lajista riippumatta on ennen muuta korvien välissä kukkiva asia. Nyt kun suuret festivaalit ja kansanjuhlat korona söi ja virus vei, tasokkainta kesäkulttuuria Suomessa tarjosivat esimerkiksi omien Kirjakemmakoidemme nimekkäät vieraat. Pieni oli jälleen kaunista ja asetti uuden normaalin kriteerit järkeviin mittasuhteisiin.

Uskon ja toivon kuten muutkin puumalalaiset, että ensi kesänäkin tarjolla on yhä laajeneva kulttuurin kirjo. Vähän mutta hyvää. Ei, vaan vieläkin parempaa.

Talvella voi kukin keskittyä vaikka lukemiseen. Se kannattaa aina, sanoi jo edesmennyt Jörn Donnerkin aikanaan.