Etelä-Savossa sinilevähavainnot kääntyneet laskuun

Kuva: ELY-keskus

Säiden viilennyttyä kuluvalla viikolla Etelä-Savon alueelta kirjattiin sinilevähavainto ainoastaan Pieksämäen Heiniöltä. Viileä ja tuulinen sää ehkäisee sinileväkukintojen muodostumista ja hajottaa jo syntyneitä leväesiintymiä.

 

Tuulen ja ilmojen viilenemisen myötä sinilevähavainnot ovat kääntyneet laskuun Etelä-Savossa.  Navakoituneet tuulet ovat sekoittaneet ja hajottaneet leväesiintymät ja edesauttaneet leväkukinnoille alttiissa paikoissa veden vaihtumista.

Viime viikolla jatkunut poikkeuksellisen helteinen sää oli otollinen sinileväkukintojen muodostumiselle. Tällöin koettiin kesän toinen sinilevä piikki. Myös Puumalan havaintopisteellä tehtiin sinilevähavainto.

Tämän hetken ennusteen mukaan tuulet pysyvät Etelä-Savossa navakoina ja lämpötilat kohtuullisina vielä muutaman päivän ajan. Uusi korkeapaine on kuitenkin vahvistumassa Suomen ylle viikonloppuna, minkä seurauksena sää jälleen lämpenee. Mikäli tuulet pysyvät maltillisina ja pintavesien lämpötila nousee uusien helteiden myötä, todennäköisyys uusien sinileväesiintymien muodostumiselle kasvaa.

Myös pintavesien lämpötilat ovat tällä viikolla laskeneet niin Etelä-Savossa kuin muuallakin Suomessa. Lämpötilat ovat Suomen Ympäristökeskuksen SYKE:n havaintopaikoilla 0,4–0,7 °C pitkän aikavälin keskiarvoa korkeampia, siinä missä lähiviikkojen hellejakson aikana pintavedet ovat monin paikoin olleet jopa 4–7 astetta normaalia lämpimämpiä.

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen.

Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesilasissa vettä seisotettaessa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa mm. allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväalueelta pyydetyn kalan lihaa voi syödä, mutta sisäelinten käyttöä pitää välttää. Lisäksi kannattaa perkaamisen päätteeksi pestä sekä kala että kädet huolellisesti puhtaalla vedellä. Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111 (palvelee 24 h/vrk).

Kansalaiset voivat halutessaan ilmoittaa omia sinilevähavaintojaan suoraan JärviWikiin Havaintolähetti-palvelun avulla. JärviWiki-sivustolla pääsee myös tarkastelemaan ELY-keskusten havaintopaikkojen tietoja ja selaamaan muiden lähettämiä levähavaintoja.

 

Lähde: Etelä-Savon ELY-keskus