Sankarikoira pelasti emäntänsä

Pelastajakoira Mirkku kävi katsomassa Riitta Sopasta palvelutalossa. Normaalisti koiralla on emännälleen paljon asiaa, mutta tällä kertaa se oli vähän hämillään tilanteesta vieraassa paikassa.

Palvelutalolla laitettiin viime viikolla pöytään valkoinen liina ja juhlakattaus, sillä tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt Riitta Sopaselle äitienpäivän kunniamerkin eli Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin kultaristein. Juhlaan oli aihetta myös siksi, että Sopasen Mirkku-koira pelasti emäntänsä hengen.

Muistisairas Sopanen oli lähtenyt pari viikkoa sitten yksin ulos aamuvarhain. Kun kodinhoitaja ja Mikkelistä käymään tullut tytär Sirpa Sopanen huomasivat katoamisen, lähipiiri käynnisti välittömästi etsinnät.

-Mieheni lähti etsimään äitiä autolla. Hän pysähtyi eräässä tienristeyksessä. Kohta Mirkku tuli haukkuen metsästä ja lähti sinne heti takaisin. Mieheni arvasi, että mummi on siellä jossain. Mirkku oli juossut äidin luokse ja nuolaissut häntä naamasta, kertoo tytär Helena Karjalainen.

Lähimetsikössä harhaillut Sopanen oli pudonnut pari metriä korkealta kalliolta, loukannut selkänsä ja jäänyt maahan makaamaan. Karjalainen arvelee äitinsä olleen ulkona useita tunteja. Sopanen selvisi putoamisesta ja siitä, että ruumin lämpötila oli laskenut jo 33 asteeseen.

Kunniamerkin saanut Riitta Sopanen ja edesmennyt puoliso Veikko Sopanen kasvattivat yhdessä kolme biologista lasta sekä kolme kasvattilasta maatilan töiden ohessa. Luet aiheesta lisää tänään ilmestyneestä Puumala-lehdestä.