Luukkosen opiskelijavaihto keskeytyy koronaviruksen vuoksi

 

Hanna-Mari Tyrväinen

Etelä-Savon ammattiopisto Esedu on tehnyt tänään päätöksen, että kaikki kansainväliset opiskelijavaihdot perutaan kevään osalta ja parhaillaan vaihdossa olevat opiskelijat kotiutetaan mahdollisimman pian.

Lähdöt paluulennoille ovat todennäköisesti jo lähipäivien aikana.

Puumalalainen matkailualan opiskelija Kalle Luukkonen on ollut opiskelijavaihdossa Fuerteventuran Corralejossa 4,5 viikkoa. Hän työskentelee Mosquito Surf School -nimisessä liikkeessä, jossa järjestetään surffausopetusta ja vuokrataan surffilautoja.

-Ottaen huomioon tilanteen, niin kotiuttaminen ei tullut yllätyksenä. Erään toisen suomalaisnuoren oppilasvaihto keskeytettiin jo reilu viikko sitten, joten en pitänyt mahdottomana, että meidänkin vaihto keskeytettäisiin, Luukkonen toteaa.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Luukkosella olisi opiskelijavaihtoa jäljellä vielä 1,5 viikkoa.

-Parempi tulla aikaisemmin kotiin, ennen kuin on liian myöhäistä, kun ei voi tietää, mikä on tilanne viikon päästä, hän toteaa.

FUERTEVENTURASSA on todettu yksi koronatartunta italialaisella naisella.

-Tartunta on todettu aivan saaren eteläpäässä, kun itse olen aivan pohjoisessa. Mutta kyllä täällä paljon puhutaan koronasta. Ei se näy kaupungissa mitenkään erityisesti, mutta julkisiin vessoihin lisättiin viime viikolla desinfiointiautomaatit, Luukkonen kertoo.

Luukkonen ja muuta opiskelijavaihdossa olevat nuoret ovat seuranneet Suomen koronatilanteen uutisointia tarkasti.

-Yleisesti ollaan keskusteltu, miten koronavirukseen kannattaisi reagoida ja miten siihen voisi ennakoida. Osa miettii, olisiko turvallisempaa jäädä tänne, kun tartuntatapauksia vain yksi. Osa taas haluaa Suomeen mahdollisimman pian.

-Tilanne pitää ottaa vakavasti. Ylireagointia ei mielestäni ole, mutta turhaa hysteriaa pitäisi välttää.

Luukkosen työpaikalla on keskusteltu asiasta ja kehotettu pesemään käsiä, mutta sen suurempiin toimenpiteisiin ei ole ryhdytty.

Luukkosta hieman harmittaa aikaistettu kotiinlähtö, koska opiskelijavaihto on sujunut niin hyvin. Hänestä on kuitenkin kiva palata kotiin.