Lue Timo Heimosen arvostelu Hurissalon Harrastajateatterin esityksestä: Nykyajan norpat eivät unohda Nestorin perintöä

Paikallisesti tuttua vilkasta meininkiä nähdään ja kuullaan Hurissalossa. Kuva: Kari Kauppinen.

15.7.2019

Hurissalon Harrastajateatteri

Nestorin poika ja Pullervo

Käsikirjoitus: Timo Korppi

Ohjaus: Ilkka Korhonen

Hurissalon kesään kuuluu kesänäytelmä, joka tänä vuonna on suuri ylistys saimaannorpan suojelemiseksi. Timo Korpin kirjoittama tarina kertoo Nestori Miikkulaisen legendasta, joka Veikko Kilkin ja Juha Vainion toimesta on noussut jopa kansanlaulun asemaan.

Korppi kuvaa Nestorin vaiheita ennen ja nyt. Nestorin perillinen palaa Ruotsista Hurissaloon ja Puumalaan ja ryhtyy vaalimaan isänsä perintöä norppien suojelemiseksi.

Näytelmän hauskuus liittyy paljon norppien läsnäoloon ja dialogiin, joka yhdistää teemat nykyhetkeen. Korpin idea on dramaturgisesti hauska. Nykynorpat lisääntyvät voimakkaasti kuten ennenkin, syövät sipsiä ja seuraavat valtakunnallista luontokeskustelua ja vaativat päättäjiltä nopeita toimenpiteitä. Hurissalolaiset ovat siis täysin ajankohtaisten kysymysten äärillä.

Ilkka Korhosen kantaesitysohjaus poimii tekstistä kaiken olennaisen tapahtumien katteeksi. Ehkä hieman hätäisen alun jälkeen rytmi rauhoittuu ja roolihahmot alkavat elää enemmän sisäistyen tehtäviinsä.

Korhonen taitaa myös hauskuuden viritykset ja juonen sisältämät tapahtumat rytmitetään oivallisesti.

Jirko Arpiainen (Nestorin poika Kullervo)ja Noora Virtanen (Erja Laine)esittävät näytelmän ykkösparia innokkaasti ja raikkaasti.

Komelon Nestorin poika Kullervo ihastuu Ruotsista palatessaan hurissalolaiseen luonto- ja norppa-aktivistiin Erja Laineeseen ja he yhdessä ryhtyvät puuhaamaan Puumalan Pistohiekalle uutta norppapuistoa. Siitä alkaa hämmennys kuntalaisten keskuudessa. Ehdotuksen puolelle saadaan kunnanjohtaja Marja Mäkinen, jota tomeran päättäväisesti esittää Ulla Ajanto.

Myös vastustajat saavat rivinsä kuntoon, sillä kalastusyhdistyksen vetäjä ja kunnansihteeri Jussi Hirvi ei hyväksy ajatusta. Harri Lähde uhkuu kunnansihteerin osassa vihaisen kalamiehen tavoin.

Enna Myyryläinen on tosi innokas puskaradion toimittaja. Seija Ikonen (Arja Laine)Erjan ja Jorman äitinä vastustaa puistohanketta ja tyttärensä seurustelua Kullervon kanssa, mutta joutuu yllättäen kääntämään kelkkansa. Jenni Kosonen Erjan nuorena veljenä hakee elintilaa aikuisuuteen, mutta luottaa aina äitinsä tahtoon. Simo Luukkonen ja Niina Väisänen hurissalolaisina norppina jytäävät yhdessä ja lupaavat uuden norpan per vuosi Puumalaan.

Humoristinen kohtaus, jossa kunnan vanhat eläkeläiset todistavat norppien säädyllisyydestä on esityksen helmi. Siinä Eeva Piili, Vilma Kotro ja Niina Väisänen pistävät parastaan.

Reijo Parkkinen leppoisana pappina, Leena Hämäläinen huolestuneena ex-kansakoulun opettajana ja Jenni Kosonen toimeliaana paikallislehden toimittajana tuovat tarvittavat näkökulmat näytelmän juonikudokseen. Toimivasta lavastuksesta vastaa työryhmä ja äänitekniikan hoitavat Oskari Kymäläinen ja Janne Väisänen.

Ansiokas käsiohjelma valistaa myös norppatietoutta. Tiesitkö sen, että norpalla on takaräpylöiden välissä lyhyt häntä.? Minä en.

Kiitollinen yleisö yhtyi esityksen lopun Kullervon ja Erjan häämenoihin laulamalla täysin rinnoin Vanhojapoikia viiksekkäitä.

Timo Heimonen