Sydämen asialla

22.2.2018

Maailmanhistoriassa on vuosikymmenten aikana tuotettu yksi televisiosarja ylitse muiden: Heartbeat, eli kotoisammin ”Sydämen asialla”.

Olin itsekin aikoinaan Englannissa hotelli- ja ravintolatöissä, ja ehkä siitä osin juontuu tykästymiseni tähän 1960-luvun musiikkia sisältävään ja kyläelämästä kertovaan sarjaan.

Paikallisten poliisien lisäksi sarjan tärkeitä roolihahmoja olivat paikallinen terveyssisar ja lääkäri, jotka pitivät Aidensfieldin asukkaista hyvää huolta. Tällainen varmaankin vastaa myös monen suomalaisen unelmaa hyvistä sote-palveluista: terveyssisar oli tavoitettavissa, teki kotikäyntejä ja tunsi luonnollisesti asiakkaansa hyvin.

Iso-Britanniassa oli jo tuolloin tehty ”sote-uudistus”, ja brittien terveydenhuollosta huolehditaan nytkin valtakunnallisen NHS:n (National Health Service) toimesta. Maa on jaettu neljään NHS-piiriin.

NHS tarjoaa netissä mahdollisuuden vertailla eri terveysasemia, näyttää hoitavien lääkäreiden nimet ja sukupuolen, kertoo listautuneiden asiakkaiden määrän ja tyytyväisyyden, aukioloajat ja esimerkiksi tietoja sähköisten reseptien saatavuudesta.

Terveysaseman valintaa ja vertailumahdollisuuksia on samalla tapaa kuin ravintoloilla. Tätä ajattelua ollaan nyt tuomassa myös Suomeen.

Niin sanottu valinnanvapauslaki, jota koskeva hallituksen esitys on määrä antaa ensi kuussa, tuo Suomeen nykyistä paremmat mahdollisuudet päästä tuottamaan julkisesti rahoitettuja terveyspalveluja.

Puumalan osalta valinnanvapauslainsäädäntö on luultavasti ainakin kahdella tapaa merkittävä. Ensinnäkin se saattaa helpottaa ammattitaitoisen lääkärityövoiman saatavuutta alueella. Toisekseen se tulee merkittävästi helpottamaan paikkakunnalla vapaa-aikaansa viettävien mahdollisuutta saada myös kiireetöntä palvelua paikkakunnalta. Varsinkin jälkimmäinen voi olla erityisen merkittävää, ja vaikuttaa siten positiivisesti myös ensin mainittuun ongelmaan.

Tällä hetkellä julkisen terveysaseman vaihto onnistuu enintään kerran vuodessa, ja lisäksi lomapaikkakunnalta voi saada kiireetöntä hoitoa hoitosuunnitelman mukaisiin, jo aiemmin todettuihin ja hoitoa vaativiin, sairauksiin.

Jatkossa terveysaseman tilapäinen vaihtaminen, vaikkapa kesäloman ajaksi, tulee olemaan helpompaa, ja onnistunee nopeasti internetin välityksellä ilman odotusaikoja.

Hoitoa antava yksikkö lähettää laskun antamastaan hoidosta asiakkaan hoidosta päävastuussa olevalle sote-keskukselle. Luonnollisesti tällöin paikallisella palveluja tuottavalla sote-keskuksella, oli se sitten julkinen tai yksityinen, on suuri kannustin tarjota palveluja myös vapaa-ajan asukkaillemme, mitä tällä hetkellä ei ole.

Uskoisin siksi, että Puumalan kaltaiset paikkakunnat voivat olla uudistuksen suuria hyötyjiä, vaikka moni ei ehkä näin mielläkään.

Matias Hilden