Pieniä asioita, suuria merkityksiä

LV Kari KauppinenEräänä aamuna huomasin käveleväni hitaammin. Samalla kiinnitin huomiota hengitykseen. Hengitin syvään luonnostaan. Se oli merkki levollisuudesta, hyvin nukutusta yöstä, siitä että asiat eivät ole kehnosti. Oli tapahtunutkin hyviä asioita.
Hyvä mieli ja levollisuus syntyvät usein pienistä asioista, joita tulee vastaan päivittäin. Ne pitää vain huomata. Hyviä asioita voi myös itse luoda. Hymy, kaunis muttei imelä sana, oven avaaminen, tekstari ystävälle, sähköposti työkaverille, sometykkäys, puolison halaaminen tai edes koskettaminen olkapäästä kaikessa kiireessä. Ne eivät tuota talouskasvua sellaisenaan, mutta voivat olla katalyytti hyvän kierteeseen.
Päinvastoinkin on helppo ohjata maailmaa. Kurttuinen naama, tiuskaisu ja oman kiukun purkaminen muille, putkikatseella ja kyynärpäätaktiikalla eteneminen kaupan ruuhkassa, kriittinen näsäviisaus somessa tai tiuskaisu työpaikan kahvihuoneessa sekä puolison evästäminen tiskeissä saavat kyllä verenpaineen koholle. Eikä sitten kyllä enää mikään innosta paitsi ehkä kiukkuilu ja maailmalle kostaminen. Ei tule tuottavuusloikkaa.

Sunnuntaina
vietetään ystävänpäivää. Vaikka kyse on osin yhdysvaltalaisesta ökyimelästä markkinatapahtumasta, niin sopii päivää toki viettää. Suomessahan se on nimenomaan ystävänpäivä, ei niinkään tai ainakaan pelkästään romanttinen juhlapäivä.
Viimeistään ystävänpäivän varjolla voi soittaa kaverille, käydä vanhempien luona, lähettää viestejä eri kanavilla, sanoa asiat pehmeämmin. Voi huomata voivansa itsekin paremmin.
Tietenkään esimerkiksi asioiden ilmaiseminen pehmeämmin ei tarkoita sitä, että omista ajatuksista ja periaatteista pitäisi luopua.
Usein pienillä teoilla saa suuria asioita; onpa se asia mikä vain.

Viime viikolla vietettiin koululaisten sanomalehtiviikkoa. Jos on tuntunut siltä, ettei nuoriso tiedä mistään mitään, kannattanee tarkistaa omaa ajattelua. Tuoreen tutkimuksenkin mukaan mediaa seurataan ja kaivataan nimenomaan luotettavaa ja tarkistettua tietoa. Mediaa, joka myös reilusti korjaa tekemänsä virheet.
Vanhemmat tekevät suuren palveluksen lapsilleen, jos opettavat nämä seuraamaan vähintäänkin liki päivittäin niin paikallista, valtakunnallista kuin maailmaa seuraavaa mediaa. Sitä kautta syntyy yleissivistystä ja näkemystä, oppii näkemään asioiden merkitykset toisiinsa. Pieni hetki vuorokaudessa, suuri vaikutus koko elämään.

Tänä päivänä eletään ehkä aikaa, jollaista ei koskaan ole koettu. Käytännössä kaikki kirjoittavat ja lukevat päivittäin, viestivät monelle taholle. Samalla valheellista tietoa ja propagandaa liikkuu enemmän kuin koskaan. Eri tahot ajavat omaa etuaan välittämättä totuudesta. Tässäkin tutkimus yläkouluikäisten lukutottumuksista tuntuu hyvältä. Nuoret eivät usko kaikkea ja tuntuvat olevan monessa suhteessa vanhempiaan viisaampia siinä, että kaikki julkaistu ei todellakaan ole totta.
Some-natiivit eli he, jotka ovat pienestä pitäen liikkuneet verkossa, ovat saaneet varmasti yllin kyllin kaikenlaista tietoa ja henkilökohtaista viestiä lyhyen elämänsä aikana, joten heille syntyy varmasti terve epäilys ja halu etsiä monia näkökulmia asioihin kuin asioihin. Pitkässä juoksussa tällainen hyödyttää yhteiskuntaa, sillä vain keskustelu, raikkaat ajatukset ja terve kyseenalaistaminen vie kehitykseen.
Tätä vasten tuntuu surulliselta seurata joidenkin viihtymistä omissa, erittäin tiukoissa ennakkokäsityksissään, jossa kaikki muu informaatio on valetta ja propagandaa. Tänä päivänä tämä liitetään herkästi turvapaikanhakijakeskusteluun, mutta yhtä lailla se koskee taloutta, sisä- ja maailmanpolitiikkaa, työmarkkinoita ja niin – kaikkea muutakin.

Sanomisen vapaus toki sallittakoon. Jälkeenpäin tutkitaan, onko sanomisessa tehty rikos. Ja pitäisi aktiivisemmin tutkiakin. Mutta – pienet valheet saattavat kuitenkin kasvaa räjähdysalttiiksi tilanteiksi. Tuskin Suomessakaan on nähty vielä juuri mitään, vaan yhteiskuntarauhaa koetellaan jatkossakin. Toivottavasti ollaan kuitenkin pessimistejä viisaampia.

Kari Kauppinen