Hymy ja pari sanaa ovat bisnestä

LV Kari KauppinenPuumalassa ollaan ehkä enemmän kuin missään Etelä-Savossa saati Etelä-Suomessa aarteen äärellä. Kun kuuntelee maakunnassa vierailevia turisteja, törmää aina samaan asiaan. Matkailijat puhuvat siitä, miten täällä on niin kaunista, kiireetöntä, hiljaista, raikas ilma ja muutenkin siistiä. Kuten eräs pieni lapsi kysyi äidiltään, että miksi täällä ei ole roskia kaduilla.
Tätä kaikkea emme itse ymmärrä. Kouvolalainen yrittäjä vie suomalaista pullotettua vettä Egyptiin ja myy sitä siellä kalliilla hinnalla. Kauppa käynee. Ukrainalainen juomatehdas valmisti aikanaan Helsinki-nimistä vodkaa, koska Suomessa on puhtaat raaka-aineet. Venäläinen isä tulee perheensä kanssa mielellään Suomeen, koska täällä voi pelkäämättä syödä mitä tahansa. Ja juodakin, sillä tavatonta ei ole, että Saimaalla purjehtijat hörppäävät järvivettä suuhunsa. Tavatonta se on kyllä siinä mielessä, että se on keskieurooppalaiselle ja venäläiselle turistille silkkaa eksotiikkaa.
Jatketaan vielä. Mikkelin musiikkijuhlille ja Savonlinnan oopperajuhlille tulee joka vuosi samoja ihmisiä Keski-Euroopasta, Afrikasta ja Aasiasta. Esimerkiksi Mikkeliin, he ovat alun perin tietysti tulleet kapellimestari Valeri Gergijevin perässä eivätkä todennäköisesti olleet aiemmin kuulleetkaan Mikkelistä, Etelä-Savosta, Puumalasta. Mutta kun kuuntelee näiden ihmisten puheita, niin konsertti-innostus ei ole kadonnut, mutta sen rinnalle on tullut ihastelu majesteetillisesta luonnosta, ihmisten rauhallisuudesta ja hymystä joka ei tarvitse sanoja. Hymystä, joka yksinkertaisesti toivottaa vieraan tervetulleeksi.
Ilmiselviä, yksinkertaisia ja ilmaisia asioita, jotka monesti jonkun täytyy sanoa, mikä teho niillä on. Me emme sitä aina muista, koska elämme tämän kaiken keskellä. Puumalassa elämme kaiken tämän turistien arvostaman kauneuden eli järvien, vihreyden ja vehreyden, rauhallisuuden ja palvelujen ytimessä.
Hymyn lisäksi jos vielä osaisi sanoa eri kielillä ”hei” ja ”kiitos”, tilanteen mukaan tietysti, niin johan olisi matkailija ihmeissään. Jokainen voi miettiä, osa sen on kokenutkin, millaisen reaktion itsessä saa se, että ulkomaanmatkalla joku sanoo yhtäkkiä toisen näistä pienistä sanoista omalla äidinkielellämme. Se saa vähintään hymyn karehtimaan. Ja asia jää mieleen, siitä kerrotaan eteenpäin, että siellä minun oli hyvä olla. Hyvä kokemus hävittää satunnaiset huonotkin hetket. Seuraavana kesänä tulevat turistin kaikki kaveritkin.
Kari Kauppinen