Puu­ma­lan alu­e­seu­ra­kun­nan di­a­ko­nis­sa Son­ja Hä­mä­läi­nen vie­ras­taa pu­hua ”uras­ta” – hä­nel­lä työ­e­lä­mä on ke­hit­ty­nyt muun elä­män ohel­la kut­sut­tu­na siel­lä, mis­tä mil­loin­kin on au­en­nut uu­sia ti­lai­suuk­sia. Mo­ni­puo­lis­ta ko­ke­mus­ta on­kin ker­ty­nyt kol­mes­ta am­ma­tis­ta las­te­noh­jaa­ja­na, ter­vey­den­hoi­ta­ja­na ja sai­raan­hoi­ta­ja-di­a­ko­nis­sa­na.

– Tär­kei­tä oli­vat myös kym­me­nen vuot­ta ko­to­na lap­sia ja pien­tä maa­ti­laam­me hoi­ta­en. Toi­mim­me täl­löin myös tu­ki­per­hee­nä, Hä­mä­läi­nen ker­too.

Vii­mei­set kak­si­kym­men­tä vuot­ta Hä­mä­läi­nen on viih­ty­nyt seu­ra­kun­nan töis­sä, en­sin Ruo­ko­lah­del­la ja kuu­si vuot­ta Puu­ma­las­sa. Di­a­ko­ni­a­työn li­säk­si hän on saa­nut hyö­dyn­tää muu­ta osaa­mis­taan myös las­te­noh­jaa­jan ja per­he­työn oh­jaa­jan teh­tä­vis­sä.

– Lap­set ja van­huk­set ovat ol­leet töis­sä­ni ni­mit­tä­vä te­ki­jä. Mo­lem­mat ovat myös sy­dän­tä­ni lä­hel­lä.

Hä­mä­läi­nen ko­kee kut­sua työ­hön, jol­la on mer­ki­tys­tä. Ke­vääl­lä koit­ta­vat kui­ten­kin elä­ke­päi­vien myö­tä uu­det ajat ja vai­heet.

Hä­mä­läi­nen ko­kee, et­tä puu­ma­la­lai­set kun­ni­oit­ta­vat alu­een­sa vah­vaa his­to­ri­aa. Myös di­a­ko­ni­a­työl­le on paik­ka­kun­nal­la pit­kät pe­rin­teet.

– Omis­ta juu­ris­taan saa ol­la yl­peä ja kii­tol­li­nen. Tääl­lä on vah­va pe­rin­ne va­paa­eh­tois­työl­le ja ak­tii­vi­sel­le toi­mi­juu­del­le. Se on ol­lut hyvä poh­ja myös ul­ko­paik­ka­kun­ta­lai­sel­le tul­la mu­kaan työ­hön. Olen ai­na ko­ke­nut ole­va­ni ter­ve­tul­lut joka paik­kaan, Hä­mä­läi­nen ker­too.

Puu­ma­laan tu­tus­tu­mi­ses­sa on aut­ta­nut oma­kin ak­tii­vi­suus ja ih­mi­siin tu­tus­tu­mi­nen. Myös kun­nan, jär­jes­tö­jen ja Eloi­san kans­sa yh­teis­työ on vi­re­ää. Hä­mä­läi­nen käy esi­mer­kik­si pal­ve­lu­kes­kuk­sis­sa pi­tä­mäs­sä har­tauk­sia ja vie­rai­lee eri osas­toil­la koh­taa­mas­sa asuk­kai­ta.

– Toi­mim­me asi­ak­kai­den ti­lan­teen ja tar­peen mu­kaan. Esi­mer­kik­si näin syk­syl­lä voi­sin ot­taa muis­ti­sai­rai­den päi­vä­kah­vi­tuo­ki­ol­le mu­kaan pih­la­jan­mar­ja­ter­tun, jos­ta jut­tu sit­ten läh­tee. On iha­naa, kun työs­sä päi­vät vaih­te­le­vat ja saa käyt­tää omaa luo­vuut­ta ja tart­tua het­keen, Hä­mä­läi­nen iloit­see.

Ih­mis­ten koh­taa­mi­nen in­nos­taa edel­leen. It­se­näi­ses­sä työs­sä vaa­di­taan myös ky­kyä or­ga­ni­soi­da, jär­jes­tel­lä ja suun­ni­tel­la omaa työ­tä. Suu­rem­pia ul­koi­sia muu­tok­sia ovat ol­leet esi­mer­kik­si seu­ra­kun­ta­lii­tos sekä ko­ro­na­vuo­det. Ra­joi­tuk­set pis­ti­vät poh­ti­maan mon­ta toi­min­ta­ta­paa uu­sik­si. Esi­mer­kik­si lä­he­tyk­sen vuo­den tär­kein ta­pah­tu­ma, ad­vent­ti­lou­nas, jär­jes­tet­tiin ulos­myyn­ti­nä.

– Ku­va­sin ruo­ka-an­nok­set ja ih­mi­set nou­ti­vat ti­laa­man­sa an­nok­set yk­si ker­ral­laan. Ti­lauk­sia tuli, ja jo­kai­nen pie­ni koh­taa­mi­nen tun­tui tär­ke­äl­tä.

Muu­tok­set ovat ol­leet myös mah­dol­li­suuk­sia. Ko­ro­na­ra­joi­tus­ten väl­jen­net­tyä työn­te­ki­jöi­den ka­len­te­rei­ta, he al­koi­vat soit­taa yk­si­näi­sil­le van­huk­sil­le.

– Krii­seis­tä­kin sel­vi­tään ja ih­mi­set kek­si­vät eri­lai­sia luo­via rat­kai­su­ja, Hä­mä­läi­nen sum­maa.

Tätä asen­net­ta on tar­vit­tu myös Puu­ma­lan it­se­näi­sen seu­ra­kun­nan lii­tyt­tyä osak­si Mik­ke­lin tuo­mi­o­kirk­ko­seu­ra­kun­taa vuo­den 2023 alus­ta.

– Lii­tos on tääl­lä ko­et­tu voi­mak­kaas­ti, ja olen­kin saa­nut pal­jon kuun­nel­la ja ot­taa vas­taan ih­mis­ten pa­lau­tet­ta. Kuun­te­le­mi­nen on­kin di­a­ko­ni­työn ydin­tä ja ih­mis­tä aut­taa jo se, kun voi sa­noit­taa asi­oi­ta, Hä­mä­läi­nen ko­kee.

Ku­ten kaik­ki muu­tok­set, on lii­tos­kin an­ta­nut myös hy­viä asi­oi­ta. Esi­mer­kik­si suu­rem­man di­a­ko­ni­a­työn tii­min kol­le­gi­aa­li­nen tuki on ilok­si ja avuk­si.

Di­a­ko­ni­a­työ ta­pah­tuu koh­taa­mi­sis­sa joko ko­ti­käyn­neil­lä, seu­ra­kun­nan ti­lois­sa tai eri­lai­sis­sa ker­hois­sa ja sään­nöl­li­ses­sä toi­min­nas­sa. Työs­tä va­pai­den aa­mu­pa­laan Hä­mä­läi­nen huo­leh­tii tar­jot­ta­vat ja tu­kee toi­min­taa jär­jes­tä­viä va­paa­eh­toi­sia. Toi­nen sään­nöl­li­nen koh­taa­mis­paik­ka on Ys­tä­vä­pirt­ti-kah­vi­toi­min­ta.

– Osa työs­tä ta­pah­tuu niin, et­tä pu­he­lin soi ja läh­den esi­mer­kik­si kuo­le­van luok­se tai so­si­aa­li­työn­te­ki­jän työ­pa­rik­si akuut­tiin työ­teh­tä­vään. Kaik­kea ei voi suun­ni­tel­la en­na­kol­ta.

Toi­si­naan di­a­ko­nis­sa pää­see avaa­maan ovia säh­kö­mie­hel­le, joka on tu­los­sa asen­ta­maan ruu­mis­huo­neel­le kyl­mä­lait­tei­ta, tuu­raa­maan per­he­ker­hos­sa tai pe­las­ta­maan pu­las­ta ovien taak­se jää­nei­tä työn­te­ki­jöi­tä.

– Olen teh­nyt va­lin­nan ol­la pai­kal­la joka päi­vä. Ha­lu­an ol­la näh­tä­vis­sä ja saa­ta­vis­sa, Hä­mä­läi­nen ker­too.

Ai­na kaik­kea toi­vot­tua ja tar­peel­lis­ta­kaan ei pys­ty to­teut­ta­maan, sil­lä to­del­li­set re­surs­sit tu­lee huo­mi­oi­da työ­tä suun­ni­tel­ta­es­sa.

– Työ pi­tää teh­dä it­sen­sä ko­koi­sek­si. Voi ol­la, et­tä joku toi­nen on kek­si­nyt tai teh­nyt upei­ta jut­tu­ja, mut­ta eri­tyi­ses­ti uu­te­na työn­te­ki­jä­nä pi­tää näh­dä se, mil­lä tah­dil­la ja min­kä­lais­ta it­se voi teh­dä, Hä­mä­läi­nen ko­kee.

Hä­mä­läi­nen siir­tyy eläk­keel­le 1.4.2025. Käy­tän­nös­sä va­paa­päi­vät voi­vat ol­la edes­sä jo ai­em­min, jos hän pi­tää kaik­ki lo­mat pois en­nen elä­köi­ty­mis­tä. Vir­kaan pal­ka­taan seu­raa­ja.

Teks­ti: Kris­ta Es­ke­li­nen