Tii­na Pu­put­ti

Viik­ko sit­ten tiis­tai­na Kaup­pi­lan osa­kas­kun­ta ja Li­ons Club Puu­ma­la lah­joit­ti­vat ju­ni­o­reil­le 50 ra­pu­mer­taa sa­ta­ma­to­ril­la jär­jes­te­tys­sä ti­lai­suu­des­sa. Li­säk­si he ja­koi­vat tie­to­pa­ke­tin ra­vus­ta­mi­ses­ta, sii­hen liit­ty­vis­tä oh­jeis­ta ja lain­sää­dän­nös­tä. Jako al­koi yh­del­tä­tois­ta ja pai­kal­la oli heti kol­me puu­ma­la­lais­nuor­ta: vel­jek­set El­var ja Le­vin Pel­to­nen sekä hei­dän ka­ve­rin­sa Aa­po Hie­ta­la. Kaik­ki ovat in­nok­kai­ta ka­las­ta­jia. Kaup­pi­lan osa­kas­kun­nan pu­heen­joh­ta­ja Kari Puur­ti­nen ja­koi mer­rat po­jil­le ja an­toi mu­kaan tie­to­pa­ke­tit. Nuo­ret ei­vät ole en­nen ra­vus­ta­neet, mut­ta tänä ke­sä­nä he ai­ko­vat ko­keil­la sitä uu­sil­la pyy­dyk­sil­lä.

– Olen ka­las­ta­nut tänä ke­sä­nä ai­ka pal­jon jo vir­ve­lil­lä ja on­gel­la, ja saa­nut ah­ve­nia ja sär­kiä, ker­too Le­vin.

– On­gel­la on tul­lut ah­ve­nia ja vir­ve­lil­lä hau­ki, sa­noo Aa­po.

Kaup­pi­lan osa­kas­kun­ta päät­ti jär­jes­tää ta­pah­tu­man kah­des­ta syys­tä: täp­lä­ra­pu­ja on ker­ty­nyt Sai­maan ve­sis­töön pal­jon, ja hei­dän mie­les­tään tu­li­si mu­kaan saa­da uu­sia ra­vus­ta­jia. Li­ons Club Puu­ma­la läh­ti mu­kaan, kos­ka nuo­ri­so­työ­hön sat­sa­taan jär­jes­tös­sä kan­sain­vä­li­sel­lä ta­sol­la as­ti.

– Ha­lu­taan saa­da kan­taa pie­nen­net­tyä ja li­sä­tä ra­vun käyt­töä ja juh­lia, tii­vis­tää Puur­ti­nen tem­pauk­sen yti­men.

– Luon­to­har­ras­tus, ku­ten ka­las­ta­mi­nen ja luon­nos­sa ole­mi­nen, an­ta­vat nuo­res­ta läh­tien oi­ke­an ot­teen elä­mään, to­te­aa Li­ons Club Puu­ma­lan va­ra­pu­heen­joh­ta­ja Kyös­ti Lip­po­nen.

Seu­raa­vat mer­ran ha­ki­jat as­tui­vat Puur­ti­sen luo ja hän an­toi pyy­dyk­set Mi­ka­el ja Em­ma Pulk­ki­sel­le, jot­ka mök­kei­le­vät paik­ka­kun­nal­la van­hem­pien­sa kans­sa. Per­he ker­toi yh­des­sä pyy­dys­te­tys­tä ku­has­ta, ja sii­tä, kuin­ka mui­kut ovat Mi­ka­e­lin mie­les­tä kaik­kein pa­ras­ta ruo­kaa. Em­ma mai­nit­see, et­tä hän on näh­nyt ra­vun, mut­tei ole vie­lä mais­ta­nut sel­lais­ta.

– Ha­lu­taan ja­kaa nämä mer­rat nuo­ril­le, et­tä he op­pi­si­vat ra­vus­ta­maan ja sai­si­vat myös van­hem­mat mu­kaan, ker­too Puur­ti­nen. 21.7. jäl­keen sit­ten näh­dään, syö­dään­kö Pulk­ki­sen per­hees­sä yh­des­sä pyy­det­ty­jä ra­pu­ja.

Puumalan kalata­lou­sa­lueella ravustuksen tavoitteena on pienentää rapukantaa

Ra­vus­tus­kau­si al­koi vii­me per­jan­tai­na 21. hei­nä­kuu­ta kel­lo 12. Se päät­tyy lo­ka­kuun lo­pus­sa. Ra­vus­tuk­seen tar­vi­taan ai­na ve­si­a­lu­een omis­ta­jan lupa, ja 18–64 -vuo­ti­ail­la tu­lee li­säk­si ol­la ka­las­ton­hoi­to­mak­su mak­set­tu­na. Ra­pu­mer­rat on mer­kit­tä­vä ko­hoil­la, jot­ka yl­tä­vät vä­hin­tään vii­si sent­ti­met­riä ve­den pin­nan ylä­puo­lel­le. Niis­sä tu­lee ol­la ra­vus­ta­jan nimi ja yh­teys­tie­dot sekä pyy­dys­merk­ki, jos ve­si­a­lu­een omis­ta­ja niin edel­lyt­tää.Puu­ma­lan ka­la­ta­lou­sa­lu­eel­la ra­pu­ti­lan­ne on erit­täin hyvä. Nii­tä on jopa hie­man lii­kaa.

– Py­rim­me pie­nen­tä­mään ra­vus­tuk­sel­la kan­taa. Lii­an suu­ri kan­ta vai­keut­taa ma­ta­lis­sa ve­sis­sä verk­ko­ka­las­tus­ta ja ka­lo­jen ku­te­mi­nen hei­ken­tyy, sa­noo Kaup­pi­lan osa­kas­kun­nan pu­heen­joh­ta­ja Kari Puur­ti­nen.

Ra­vus­ta­ja voi saa­da pyy­dyk­seen­sä ko­ti­mais­ta jo­ki­ra­pua tai täp­lä­ra­pua, joka on poh­joi­sa­me­rik­ka­lais­ta al­ku­pe­rää ole­va vie­ras­la­ji. Jo­ki­ra­pu mää­ri­tel­tiin erit­täin uha­na­lai­sek­si la­jik­si vuon­na 2019. Täp­lä­ra­pu puo­les­taan lis­tat­tiin 2015 vie­ras­la­ji­lis­tal­le, ja sen vil­je­ly ja is­tut­ta­mi­nen ovat kiel­let­ty.

Täp­lä­ra­vun ra­pu­rut­to­tyyp­pi on yleis­ty­nyt Suo­mes­sa, ja sitä on ha­vait­tu koko jo­ki­ra­vun le­vin­nei­syy­sa­lu­eel­la. Täp­lä­ra­vut ovat vas­tus­tus­ky­kyi­sem­piä kuin jo­ki­ra­vut, ja jäl­kim­mäi­set yleen­sä me­neh­ty­vät en­nen nä­ky­viä oi­rei­ta. Rut­to voi­kin tap­paa yk­sit­täi­sen ve­sis­tön jo­ki­ra­pu­kan­nan ko­ko­naan. Sen vah­vis­ta­mi­nen vaa­tii ai­na la­bo­ra­to­ri­o­ko­kei­ta, mut­ta ra­vun kuo­ren, sak­sien, pyrs­tön ala­pin­nan ja raa­jo­jen ni­ve­lis­sä ole­vat tum­man rus­ke­at tai mus­tat lai­kut voi­vat vii­ta­ta rut­toon.

Ra­pu­ru­ton suu­rin le­vit­tä­jä on ra­vus­ta­ja. Le­vi­ä­mis­tä voi­daan eh­käis­tä si­ten, et­tä ra­vus­tus­vä­li­neet ja kul­je­tus- ja kä­sit­te­ly­vä­li­neet kä­si­tel­lään kui­vaa­mal­la, de­sin­fi­oi­mal­la tai pa­kas­ta­mal­la en­nen nii­den siir­tä­mis­tä ve­sis­tös­tä toi­seen. Li­säk­si syöt­ti­ka­lat tu­lee ai­na pyy­dys­tää sil­tä ve­si­a­lu­eel­ta, jos­sa ai­o­taan ra­vus­taa. Mi­kä­li syö­tit ovat muu­al­ta, tu­lee nii­tä pa­kas­taa kol­me vuo­ro­kaut­ta en­nen käyt­töä. Ra­vut on sum­pu­tet­ta­va sii­nä ve­sis­tön osas­sa, jos­ta ne on pyy­det­ty.

Ra­vut kei­te­tään ai­na kie­hu­vas­sa ve­des­sä, jon­ne ne lai­te­taan yk­si­tel­len tai muu­ta­man ra­vun eris­sä. Ve­den tu­lee kie­hua koko ajan ja so­pi­va ai­ka keit­tä­mi­sel­le on noin 8-12 mi­nuut­tia. Ra­pu­juh­lat ovat yk­si lop­pu­ke­sän pe­rin­tei­nen juh­la.