Tiina Puputti
Viikko sitten tiistaina Kauppilan osakaskunta ja Lions Club Puumala lahjoittivat junioreille 50 rapumertaa satamatorilla järjestetyssä tilaisuudessa. Lisäksi he jakoivat tietopaketin ravustamisesta, siihen liittyvistä ohjeista ja lainsäädännöstä. Jako alkoi yhdeltätoista ja paikalla oli heti kolme puumalalaisnuorta: veljekset Elvar ja Levin Peltonen sekä heidän kaverinsa Aapo Hietala. Kaikki ovat innokkaita kalastajia. Kauppilan osakaskunnan puheenjohtaja Kari Puurtinen jakoi merrat pojille ja antoi mukaan tietopaketit. Nuoret eivät ole ennen ravustaneet, mutta tänä kesänä he aikovat kokeilla sitä uusilla pyydyksillä.
– Olen kalastanut tänä kesänä aika paljon jo virvelillä ja ongella, ja saanut ahvenia ja särkiä, kertoo Levin.
– Ongella on tullut ahvenia ja virvelillä hauki, sanoo Aapo.
Kauppilan osakaskunta päätti järjestää tapahtuman kahdesta syystä: täplärapuja on kertynyt Saimaan vesistöön paljon, ja heidän mielestään tulisi mukaan saada uusia ravustajia. Lions Club Puumala lähti mukaan, koska nuorisotyöhön satsataan järjestössä kansainvälisellä tasolla asti.
– Halutaan saada kantaa pienennettyä ja lisätä ravun käyttöä ja juhlia, tiivistää Puurtinen tempauksen ytimen.
– Luontoharrastus, kuten kalastaminen ja luonnossa oleminen, antavat nuoresta lähtien oikean otteen elämään, toteaa Lions Club Puumalan varapuheenjohtaja Kyösti Lipponen.
Seuraavat merran hakijat astuivat Puurtisen luo ja hän antoi pyydykset Mikael ja Emma Pulkkiselle, jotka mökkeilevät paikkakunnalla vanhempiensa kanssa. Perhe kertoi yhdessä pyydystetystä kuhasta, ja siitä, kuinka muikut ovat Mikaelin mielestä kaikkein parasta ruokaa. Emma mainitsee, että hän on nähnyt ravun, muttei ole vielä maistanut sellaista.
– Halutaan jakaa nämä merrat nuorille, että he oppisivat ravustamaan ja saisivat myös vanhemmat mukaan, kertoo Puurtinen. 21.7. jälkeen sitten nähdään, syödäänkö Pulkkisen perheessä yhdessä pyydettyjä rapuja.
Puumalan kalatalousalueella ravustuksen tavoitteena on pienentää rapukantaa
Ravustuskausi alkoi viime perjantaina 21. heinäkuuta kello 12. Se päättyy lokakuun lopussa. Ravustukseen tarvitaan aina vesialueen omistajan lupa, ja 18–64 -vuotiailla tulee lisäksi olla kalastonhoitomaksu maksettuna. Rapumerrat on merkittävä kohoilla, jotka yltävät vähintään viisi senttimetriä veden pinnan yläpuolelle. Niissä tulee olla ravustajan nimi ja yhteystiedot sekä pyydysmerkki, jos vesialueen omistaja niin edellyttää.Puumalan kalatalousalueella raputilanne on erittäin hyvä. Niitä on jopa hieman liikaa.
– Pyrimme pienentämään ravustuksella kantaa. Liian suuri kanta vaikeuttaa matalissa vesissä verkkokalastusta ja kalojen kuteminen heikentyy, sanoo Kauppilan osakaskunnan puheenjohtaja Kari Puurtinen.
Ravustaja voi saada pyydykseensä kotimaista jokirapua tai täplärapua, joka on pohjoisamerikkalaista alkuperää oleva vieraslaji. Jokirapu määriteltiin erittäin uhanalaiseksi lajiksi vuonna 2019. Täplärapu puolestaan listattiin 2015 vieraslajilistalle, ja sen viljely ja istuttaminen ovat kielletty.
Täpläravun rapuruttotyyppi on yleistynyt Suomessa, ja sitä on havaittu koko jokiravun levinneisyysalueella. Täpläravut ovat vastustuskykyisempiä kuin jokiravut, ja jälkimmäiset yleensä menehtyvät ennen näkyviä oireita. Rutto voikin tappaa yksittäisen vesistön jokirapukannan kokonaan. Sen vahvistaminen vaatii aina laboratoriokokeita, mutta ravun kuoren, saksien, pyrstön alapinnan ja raajojen nivelissä olevat tumman ruskeat tai mustat laikut voivat viitata ruttoon.
Rapuruton suurin levittäjä on ravustaja. Leviämistä voidaan ehkäistä siten, että ravustusvälineet ja kuljetus- ja käsittelyvälineet käsitellään kuivaamalla, desinfioimalla tai pakastamalla ennen niiden siirtämistä vesistöstä toiseen. Lisäksi syöttikalat tulee aina pyydystää siltä vesialueelta, jossa aiotaan ravustaa. Mikäli syötit ovat muualta, tulee niitä pakastaa kolme vuorokautta ennen käyttöä. Ravut on sumputettava siinä vesistön osassa, josta ne on pyydetty.
Ravut keitetään aina kiehuvassa vedessä, jonne ne laitetaan yksitellen tai muutaman ravun erissä. Veden tulee kiehua koko ajan ja sopiva aika keittämiselle on noin 8-12 minuuttia. Rapujuhlat ovat yksi loppukesän perinteinen juhla.