Tii­na Judén

Suo­men pa­ras lou­nas -kil­pai­lun jär­jes­ti Eden­red, jon­ka työ­e­lä­mä­a­si­an­tun­ti­ja Lau­ra Lah­ti­nen ker­too lou­nas­ra­vin­to­loi­den ole­van iso osa suo­ma­lais­ten ar­kea. Ää­nes­tyk­ses­sä an­net­tiin tie­dot­teen mu­kaan 76 419 ään­tä. Ää­niä sai kaik­ki­aan 6 494 ra­vin­to­laa. Ää­nes­tyk­sen ko­ko­nai­sää­ni­mää­rä kas­voi 33 pro­sent­tia vii­me vuo­des­ta.

Van­taa­lai­nen Star Lunch vei voi­ton ja on ää­nes­tä­jien mie­les­tä Suo­men pa­ras lou­nas­ra­vin­to­la.

Toi­sek­si si­joit­tui Puu­ma­lan Poi­ju. Kos­kaan ai­em­min ki­sas­sa ei ole mi­ta­li­si­joil­le nous­tu näin pie­nel­tä paik­ka­kun­nal­ta.

– Mei­dän mie­les­tä tämä on his­to­ri­al­lis­ta ja ha­lu­an sa­noa isot kii­tok­set sekä pai­kal­li­sil­le, et­tä ke­sä­a­suk­kail­le, jot­ka tsemp­paa­vat mei­tä jat­ku­vas­ti ja an­toi­vat nyt ää­nen­sä. Tääl­lä pu­hal­le­taan yh­teen hii­leen, jot­ta ol­laan saa­tu Puu­ma­la kar­tal­le, kiit­tää Puu­ma­lan Poi­jun ra­vin­to­loit­si­ja Jes­se Hie­ta­la.

Hie­ta­la us­koo kil­pai­lus­sa me­nes­ty­mi­sen yh­te­nä te­ki­jä­nä ol­leen pie­nen paik­ka­kun­nan yh­tei­söl­li­syy­den. Ke­sä­se­son­ki on ol­lut tä­nä­kin ke­sä­nä kova ja sii­tä on jää­nyt ra­vin­to­laa yh­des­sä pyö­rit­tä­vil­le nuo­ril­le kak­sois­vel­jek­sil­le Jes­se ja Jere Hie­ta­lal­le hyvä fii­lis.

– Meil­lä on vil­kas vie­ras­ve­ne­sa­ta­ma. Ei­kä tämä ole vain kol­men ää­nes­tys­vii­kon ai­ka­na teh­ty tu­los, vaan koko ke­sän ja näi­den vuo­sien tu­los, kun ke­hi­te­tään ra­vin­to­laa koko ajan eteen­päin, Jes­se Hie­ta­la to­te­aa.

Ki­saa käy­tiin avoi­mes­sa verk­ko­ää­nes­tyk­ses­sä, jos­sa pää­si ää­nes­tä­mään ai­ka­vä­lil­lä 1.–24. syys­kuu­ta. Kil­pai­lun suo­je­li­ja­na toi­mi huip­pu­kok­ki Har­ri Syr­jä­nen.

Me­nes­tyk­sen ar­voa nos­taa en­ti­ses­tään se, et­tä Suo­men Pa­ras Lou­nas -ää­nes­ty­sai­ka oli syys­kuus­sa Puu­ma­lan Poi­jun vilk­kaim­man ke­sä­se­son­gin jäl­keen.

Puu­ma­lan Poi­jun ruo­ka­fi­lo­so­fia koos­tuu yk­sin­ker­tai­ses­ti hy­vis­tä ja puh­tais­ta raa­ka-ai­neis­ta. Hie­ta­lan kok­ki­vel­jek­set sa­no­vat yh­dis­te­le­vän­sä oi­kei­ta ma­ku­ja oi­kei­siin ruo­kiin. Niis­tä syn­tyy hy­viä ma­ku­ja. Yk­si iso te­ki­jä ovat ra­vin­to­lan käyt­tä­mät tuo­reet yr­tit ja kas­vik­set. Mi­tään pa­kas­tei­ta ei ra­vin­to­las­sa käy­te­tä.

– Mo­lem­mat olem­me myös per­hee­ni­siä ja kun ko­ti­ruu­as­ta pu­hu­taan, teen mi­ten olen op­pi­nut te­ke­mään ja ke­hi­tän am­mat­ti­tai­toa jat­ku­vas­ti. Mie­tin ja sy­ven­nyn ruo­kiin sekä ko­kei­len.

– Ei voi lii­kaa­kaan keu­lia, mut­ta sa­laat­tien kans­sa ajat­te­len niin, et­tä käy­tän 6–8 ai­nes­ta yh­des­sä sa­laa­tis­sa. Esi­mer­kik­si hy­vän it­se teh­dyn to­maat­ti­hil­lon kans­sa so­pii au­ra­juus­to ja sii­hen joku hii­la­ri, ku­ten pas­ta.

Hie­ta­lat ker­to­vat py­sy­vän­sä vir­ke­ä­nä ja toi­vo­vat asi­ak­kai­den­sa­kin pi­ris­ty­vän sii­tä, et­tä ruo­kia ke­hi­tel­lään ja uu­dis­te­taan jat­ku­vas­ti. Buf­fet-lou­nas toi­mi hei­dän mie­les­tään to­del­la hy­vin tänä ke­sä­nä. Edel­lis­ke­sä­nä lou­nas­vaih­to­eh­dot löy­tyi­vät á la car­te -lis­tal­ta.

– En tee tätä ra­han vuok­si, vaan sik­si, et­tä ra­kas­tan ruu­an lait­toa. Elää­kin toki pi­tää, jo­ten ke­säl­lä­hän se tu­los pi­tää tääl­lä teh­dä.

Jes­se Hie­ta­la us­koo, et­tä ää­nis­tä iso osa tuli mök­ki­läi­sil­tä, sil­lä Puu­ma­la on erit­täin suo­sit­tu mök­ki­paik­ka­kun­ta.

– Puu­ma­las­sa on to­del­la hyvä yh­teis­hen­ki paik­ka­kun­ta­lais­ten ja mök­ki­läis­ten kes­ken. Mök­ki­läi­set ovat meil­le, tie­ten­kin paik­ka­kun­ta­lais­ten ohel­la, to­del­la tär­keä asi­a­kas­ryh­mä. Mut­ta yl­lä­tys tämä me­nes­tys on. Tun­tuu isol­ta kun­ni­a­no­soi­tuk­sel­ta. Kii­tos jo­kai­sel­le asi­ak­kaal­le, Hie­ta­la sa­noo.

Lau­an­taib­runs­si on ol­lut myös huip­pu­suo­sit­tu. Syys- ja tal­vi­kau­del­la ra­vin­to­lan lou­nas on tar­jol­la tors­tais­ta lau­an­tai­hin.

Kil­pai­lun nel­jäs sija meni myös Ete­lä-Sa­voon, Mik­ke­lis­sä si­jait­se­vaan Rami Vi­su­lah­del­le.