Tiina Judén
Suomen paras lounas -kilpailun järjesti Edenred, jonka työelämäasiantuntija Laura Lahtinen kertoo lounasravintoloiden olevan iso osa suomalaisten arkea. Äänestyksessä annettiin tiedotteen mukaan 76 419 ääntä. Ääniä sai kaikkiaan 6 494 ravintolaa. Äänestyksen kokonaisäänimäärä kasvoi 33 prosenttia viime vuodesta.
Vantaalainen Star Lunch vei voiton ja on äänestäjien mielestä Suomen paras lounasravintola.
Toiseksi sijoittui Puumalan Poiju. Koskaan aiemmin kisassa ei ole mitalisijoille noustu näin pieneltä paikkakunnalta.
– Meidän mielestä tämä on historiallista ja haluan sanoa isot kiitokset sekä paikallisille, että kesäasukkaille, jotka tsemppaavat meitä jatkuvasti ja antoivat nyt äänensä. Täällä puhalletaan yhteen hiileen, jotta ollaan saatu Puumala kartalle, kiittää Puumalan Poijun ravintoloitsija Jesse Hietala.
Hietala uskoo kilpailussa menestymisen yhtenä tekijänä olleen pienen paikkakunnan yhteisöllisyyden. Kesäsesonki on ollut tänäkin kesänä kova ja siitä on jäänyt ravintolaa yhdessä pyörittäville nuorille kaksoisveljeksille Jesse ja Jere Hietalalle hyvä fiilis.
– Meillä on vilkas vierasvenesatama. Eikä tämä ole vain kolmen äänestysviikon aikana tehty tulos, vaan koko kesän ja näiden vuosien tulos, kun kehitetään ravintolaa koko ajan eteenpäin, Jesse Hietala toteaa.
Kisaa käytiin avoimessa verkkoäänestyksessä, jossa pääsi äänestämään aikavälillä 1.–24. syyskuuta. Kilpailun suojelijana toimi huippukokki Harri Syrjänen.
Menestyksen arvoa nostaa entisestään se, että Suomen Paras Lounas -äänestysaika oli syyskuussa Puumalan Poijun vilkkaimman kesäsesongin jälkeen.
Puumalan Poijun ruokafilosofia koostuu yksinkertaisesti hyvistä ja puhtaista raaka-aineista. Hietalan kokkiveljekset sanovat yhdistelevänsä oikeita makuja oikeisiin ruokiin. Niistä syntyy hyviä makuja. Yksi iso tekijä ovat ravintolan käyttämät tuoreet yrtit ja kasvikset. Mitään pakasteita ei ravintolassa käytetä.
– Molemmat olemme myös perheenisiä ja kun kotiruuasta puhutaan, teen miten olen oppinut tekemään ja kehitän ammattitaitoa jatkuvasti. Mietin ja syvennyn ruokiin sekä kokeilen.
– Ei voi liikaakaan keulia, mutta salaattien kanssa ajattelen niin, että käytän 6–8 ainesta yhdessä salaatissa. Esimerkiksi hyvän itse tehdyn tomaattihillon kanssa sopii aurajuusto ja siihen joku hiilari, kuten pasta.
Hietalat kertovat pysyvänsä virkeänä ja toivovat asiakkaidensakin piristyvän siitä, että ruokia kehitellään ja uudistetaan jatkuvasti. Buffet-lounas toimi heidän mielestään todella hyvin tänä kesänä. Edelliskesänä lounasvaihtoehdot löytyivät á la carte -listalta.
– En tee tätä rahan vuoksi, vaan siksi, että rakastan ruuan laittoa. Elääkin toki pitää, joten kesällähän se tulos pitää täällä tehdä.
Jesse Hietala uskoo, että äänistä iso osa tuli mökkiläisiltä, sillä Puumala on erittäin suosittu mökkipaikkakunta.
– Puumalassa on todella hyvä yhteishenki paikkakuntalaisten ja mökkiläisten kesken. Mökkiläiset ovat meille, tietenkin paikkakuntalaisten ohella, todella tärkeä asiakasryhmä. Mutta yllätys tämä menestys on. Tuntuu isolta kunnianosoitukselta. Kiitos jokaiselle asiakkaalle, Hietala sanoo.
Lauantaibrunssi on ollut myös huippusuosittu. Syys- ja talvikaudella ravintolan lounas on tarjolla torstaista lauantaihin.
Kilpailun neljäs sija meni myös Etelä-Savoon, Mikkelissä sijaitsevaan Rami Visulahdelle.