Mari Vir­ta

Kan­sa­lai­so­pis­to­ja ku­va­taan va­paan si­vis­tys­työn suu­rim­mak­si op­pi­lai­tos­muo­dok­si. Pal­jos­ta oli­si­vat puu­ma­la­lai­set­kin jää­neet pait­si il­man opis­to­aan. Puo­len vuo­si­sa­dan merk­ki­paa­lua juh­lis­tet­tiin sun­nun­tai­na ur­hei­lu­hal­lil­la.

– Lais­sa­kin sa­no­taan, et­tä kan­sa­lai­so­pis­ton tar­koi­tus on an­taa kai­kil­le kan­sa­lai­sil­leen uu­sia tie­to­ja ja tai­to­ja, joi­ta he tar­vit­se­vat jo­ka­päi­väi­ses­sä elä­mäs­sään, sa­noi Sa­ka­ri Nie­mi, joka toi­mi Ra­Ju­Pu­Su-opis­ton (Ran­ta­sal­mi, Juva, Puu­ma­la, Sul­ka­va) sekä Puu­ma­lan kan­sa­lai­so­pis­ton reh­to­ri­na yh­teen­sä 11 vuot­ta.

Nie­men mie­leen jäi opis­to­vuo­sil­taan pääl­lim­mäi­sek­si Ra­Ju­Pu­Su-opis­ton työ­te­li­äs pe­rus­ta­mis­vai­he. Toi­nen mie­leen jää­nyt muis­to ei ol­lut niin mu­ka­va.

– Se, kun kun­nat läh­ti­vät Ra­Ju­Pu­Su-opis­tos­ta pois. Osa mei­dän luot­ta­mus­hen­ki­löis­tä oli­si ha­lun­nut py­syä van­has­sa, osa taas ha­lu­si ky­syä yh­teis­työ­tä naa­pu­ri­o­pis­toil­ta. Sit­ten tu­lin to­kais­seek­si, et­tä pe­rus­te­taan pik­kui­nen opis­to Puu­ma­laan uu­des­taan, muis­te­lee Sa­ka­ri Nie­mi.

Nie­men mu­kaan ko­et­tiin pien­tä ris­ti­aal­lok­koa, mut­ta lo­pul­ta oma opis­to syn­tyi kuin syn­tyi­kin.

An­ne Ju­li­nin mie­les­tä kan­sa­lai­so­pis­ton idea on, et­tä kai­kil­la ih­mi­sil­lä ym­pä­ri Suo­mea on oi­keus op­pia jo­ta­kin uut­ta – ja edul­li­ses­ti. Ju­lin toi­mi Puu­ma­lan kan­sa­lai­so­pis­ton reh­to­ri­na vi­ral­li­ses­ti kak­si vuot­ta ja epä­vi­ral­li­ses­ti hie­man kau­em­min­kin. Ju­lin jou­tui reh­to­rin saap­pai­siin hy­vin äkil­li­ses­ti ja muis­taa al­ku­ti­lan­teen ka­oot­ti­se­na­kin. Apua oli kui­ten­kin saa­ta­vil­la.

– On­nek­si sain töi­hin An­ne Kie­tä­väi­sen ja Kai­sa-Lii­sa Ma­ju­rin. Li­säk­si apu­na oli Lau­ra Pent­ti­nen, joka oli ai­noa va­ki­tui­nen opet­ta­ja sii­hen ai­kaan, An­ne Ju­lin muis­taa.

– Sel­lai­nen tun­ne jäi, et­tä hyvä kun sel­vi­sin, hän hy­myi­lee.

Toi­nen muis­to jäi Ra­Ju­Pu­Su-opis­ton pe­rus­ta­mi­ses­ta.

– Ope­tus­hal­li­tus pyy­si, et­tä kek­si­kää toi­nen nimi. Em­me ha­lun­neet, vaan pe­rus­te­lim­me, et­tä nimi tu­lee nel­jän kun­nan ni­mien ly­hen­tee­nä. Sit­ten he hy­väk­syi­vät sen.

Pit­kä­ai­kai­sin Puu­ma­lan kan­sa­lai­so­pis­ton reh­to­ri (lä­hes 30 vuot­ta) oli Ul­la Paa­vi­lai­nen.

Itä-Suo­men alu­e­hal­lin­to­vi­ras­ton ter­veh­dyk­sen juh­laan toi joh­ta­ja Anu Lil­jest­röm. Hä­nen mu­kaan­sa va­paas­sa si­vis­tys­työs­sä ko­ros­tuu oma­eh­toi­nen op­pi­mi­nen, yh­tei­söl­li­syys ja osal­li­suus.

– Täs­sä ajas­sa nämä ta­voit­teet ovat eri­tyi­sen tär­ke­ät. Ko­ro­na, Uk­rai­nan sota, sota Lähi-idäs­sä, il­mas­ton­muu­tos sekä myös hen­ki­lö­koh­tai­sen elä­män krii­sit va­vi­sut­ta­vat mei­dän ky­ky­äm­me yl­lä­pi­tää hen­kis­tä krii­sin­kes­tä­vyyt­täm­me ja sa­mal­la toi­min­ta­ky­ky­äm­me yh­teis­kun­nas­sa, Anu Lil­jest­röm sa­noi.

– Kan­sa­lai­so­pis­ton toi­min­ta on mitä par­hain esi­merk­ki hen­ki­sen krii­sin­kes­tä­vyy­den tu­ke­mi­ses­ta. Se ta­voit­taa iso­ja jouk­ko­ja ja on kus­tan­nus­te­ho­kas tapa op­pi­mi­sen edis­tä­mi­sen li­säk­si tuo­da ih­mi­siä it­sel­le tär­ke­än ja mie­lek­kään te­ke­mi­sen ää­rel­le.

Kun­nan­joh­ta­ja Nii­na Kuu­va nos­ti pu­hees­saan esiin kol­me tee­maa, joi­hin opis­to­toi­min­nan kan­nat­tai­si hä­nen mie­les­tään tu­le­vai­suu­des­sa vas­ta­ta. Nii­tä ovat tur­val­li­suu­teen, va­rau­tu­mi­seen sekä hen­ki­seen krii­sin­kes­tä­vyy­teen liit­ty­vät tee­mat, mo­ni­paik­kai­suus sekä tu­le­vai­suus­teh­tä­vä­nä de­mok­ra­ti­a­kas­va­tus ja osal­li­suus­työ.

Puu­ma­la­lai­nen Ar­ja Räi­sä­nen on ah­ke­ra kan­sa­lai­so­pis­to­kä­vi­jä. Hän on opis­kel­lut muun mu­as­sa ki­ven­hi­on­taa, la­si­töi­tä, eri­lai­sia kä­si­töi­tä sekä kas­vat­ta­nut kun­toa tans­si­ryh­mis­sä.

– Puu­ma­las­sa oli­si vai­ke­aa har­ras­taa mi­tään täl­lais­ta, el­lei kan­sa­lai­so­pis­toa oli­si, hän sa­noo.

Räi­sä­nen ker­too pait­si op­pi­neen­sa uu­sia tai­to­ja, myös saa­neen­sa ryh­mis­sä uu­sia ys­tä­viä ja vuo­ro­vai­ku­tus­ta.

Tuu­la Mä­ki­sen kurs­si­va­li­koi­mas­sa on ol­lut lii­kun­taa sekä ru­noa ja proo­saa.

– On iha­naa, et­tä on jo­ta­kin te­ke­mis­tä, sa­noo Mä­ki­nen.

Myös Lii­sa Kau­to­nen naut­tii kan­sa­lai­so­pis­ton­sa lii­kun­ta­ryh­mien muo­dos­sa ja ker­too saa­neen­sa tun­neil­ta not­keut­ta. Kan­sa­lai­so­pis­to on tul­lut hä­nen elä­mään­sä oi­ke­as­taan vas­ta kir­kon­ky­läl­le muu­ton jäl­keen.

– Se yh­tei­söl­li­syys on se asia, hän tii­vis­tää.

Opin­to­ryh­mien suur­ku­lut­ta­ja Mai­ja Dys­ter osal­lis­tui en­sim­mäi­sil­le kan­sa­lai­so­pis­to­kurs­seil­leen Py­tä­räs­sä. Siel­lä oli tuol­loin mah­dol­lis­ta käy­dä esi­mer­kik­si tuo­hi­kurs­si, ver­kon­pau­loi­tus­kurs­si sekä ve­nei­li­jän en­si­a­pu­kurs­si. Dys­ter saa opin­to­jen si­vu­tuot­tee­na yh­des­sä­o­loa.