Tiina Judén
Puumalan kesäasukas ja WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas aloittaa uuden vuoden uusissa tehtävissä, Ilmatieteen laitoksen pääjohtajana.
Ilmatieteen laitos on liikenne- ja viestintäministeriön alainen tutkimus- ja palvelulaitos, jota on tällä hetkellä johtanut Jussi Kaurola.
Työkavereita on noin 700. Meteorologien lisäksi puolet työskentelee asiantuntijatehtävissä tutkijoina tai esimerkiksi sääennusteiden tekemiseen tarvittavien laitteiden ja järjestelmien asiantuntijoina.
Pääjohtajan esikunnan tehtävänä on huolehtia laitostason kansainvälisistä asioista, sidosryhmäsuhteista sekä Ilmatieteen laitoksen sisäisestä ja ulkoisesta viestinnästä.
Työn lisäksi ainakin yksi tärkeä asia Taalaksen elämässä muuttuu. Heillä tulee olemaan yksi koti vähemmän. Tällä hetkellä niitä on ollut kolme: Geneve, Espoo ja Puumala.
– Ainakin saamme olla enemmän Puumalassa. Olen rakentanut etätyötilan mökille ja haaveena olisi tehdä muutama etätyöpäivä sieltä käsin. Olenhan antanut sieltä maailman medialle haastattelujakin. Tietoliikenneyhteydet toimivat kohtalaisen hyvin, Taalas kertoo.
Taalaksen vapaa-ajanasunto lämpiää puilla, joten siellä voi olla tarpeen mukaan talvellakin.
Hän lentää Genevestä jouluksi Suomeen, missä joulua vietetään kaksivaiheisesti.
– Joulun alusviikolla vaimon siskonperhe tulee Amerikasta ja sitten vietämme varsinaiset joulunpyhät oman suurperheemme kanssa. Perinteisesti meillä on kaikki koolla puolisoineen. Siitä tulee lisää väriä perheeseen.
Taalaksella on viisi lasta ikähaarukassa 23-33. Lisäksi on siunaantunut yksi lapsenlapsi ja toista odotetaan.
WMO:n pääsihteerinä voi toimia korkeintaan kaksi nelivuotiskautta, mitkä Taalas on hoitanut hienosti vastaten maailman sää-, ilmasto- ja vesivaroista. Hän on ollut kahdesti vuorovaikutuksessa myös YK:n ilmastokokousta sekä suurta öljy-yhtiötä johtavan Sultan al-Jaberin kanssa.
Kahden viikon ajan lähes 200 maan edustajat etsivät maailmanlaajuisia tavoitteita uusiutuvalle energialle ja energiatehokkuudelle sekä fossiilisten polttoaineiden käytöstä luopumiselle Dubaissa, Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa.
Sopua haettiin jopa yön yli, mutta lopulta maat hyväksyivät keskiviikkona 13. joulukuuta puheenjohtajamaa Arabiemiraattien päätösesityksen, jossa on kirjaus siitä, että fossiilisista polttoaineista, eli öljystä, kivihiilestä ja maakaasusta, irtaudutaan.
Huolimatta siitä, että ilmastokokouksen isäntämaassa voi lasketella ja peuhata lumessa aavikolle rakennetussa sisälaskettelukeskuksessa, vahva energiamurros on meneillään. Euroopassa tuuli- ja aurinkoenergia on ylittänyt ensimmäistä kertaa fossiilisen maakaasun käytön sähköntuotannossa. Myös sähköautojen myynti on kasvanut voimakkaasti.
Vaikka maailmassa tapahtuu paljon hyvää, nakertavat sodat ja negatiiviset uutiset helposti uskoa tulevaisuuteen.
– Sodat vievät huomiota ilmastonmuutoksen torjunnasta, mutta sodista huolimatta Dubaissa väännettiin juuri positiivinen päätöslauselma, jolla pyritään rajaamaan maapallon keskilämpötilan nousu 1,5 asteeseen, Taalas muistuttaa.
Historiallinen päätös sai osallistujat hymyilemään, nousemaan seisomaan ja taputtamaan sille, että fossiilisten polttoaineiden alasajo on ensimmäistä kertaa mukana ilmastokokouksen päätöslauselmassa.
– Jaber haluaa demonstroida, ettei ole niin paha kuin maineensa. Hän on edistänyt uusiutuvaa energiaa ja energiatehokkuutta. Se nähdään nyt loppuasiakirjassa. Vaihtoehdot olivat, suositellaanko vähentämistä vai kokonaan luopumista. Myös ilmastotuhojen korvaamisesta päästiin heti yhteisymmärrykseen.
Taalaksen mielestä tulos on parempi kuin alun perin odotettiin. Ilmastonmuutoksen torjunnassa edetään edelleen hyvin. Myönteisiä merkkejä on paljon. Maailman energiajärjestö arvioi energiamurrosta ja on varsin optimistinen, vaikka nykyinen maailmantilanne tuo synkkyyttä elämään.
Tuoko kahdeksan vuotta WMO:ta maailmalla johtanut mies uusia tuulia Ilmatieteen laitokselle?
– Keskeinen juttu on ilmasto ja sääennusteiden laadun parantaminen, olen katsonut aina täältä Genevestäkin Puumalan säähavaintoja, Taalas vinkkaa.
Havaintoasemaverkostoon kuuluu noin 400 erityyppistä havaintoasemaa, joista Puumalan asema on yksi.
– Nyt perspektiivi tulee olemaan enemmän suomalainen, vaikkakin hyvin kansainvälinen. Ilmatieteen laitoksellakin on hankkeita ympäri maailmaa. Se on yksi maailman aktiivisin konsultointi- ja kehityshankkeiden toteuttaja. Laitetekniikkaa on toimitettu yli sataan maahan. Vaisala on säälaitealan markkinajohtaja maailmalla.