Tii­na Judén

Nu­me­ro­koo­dil­la lu­kit­tu­ja pie­niä ark­ku­ja nö­köt­tää eri puo­lil­la So­dan ja rau­han kes­kus Muis­tin näyt­te­ly­ti­lo­ja. Kun rat­kai­see teh­tä­vän ja sel­vit­tää koo­din, saa au­ki seu­raa­van ar­kun, jos­ta pal­jas­tuu seu­raa­va teh­tä­vä.

Em­man mys­tee­ri -pa­ko­pe­lis­sä ide­a­na on hy­pä­tä his­to­ri­an­tut­ki­jan saap­pai­siin ku­vit­teel­li­sen ta­ri­nan avul­la.

– Pa­ko­pe­li esit­te­lee his­to­ri­an­tut­ki­jan työ­tä haus­kal­la ta­val­la. Mu­ka­na on eri­lai­sia ku­vit­teel­li­sia va­lo­ku­via ja do­ku­ment­te­ja, ja pe­lis­sä hyö­dyn­ne­tään myös Muis­tin näyt­te­lyi­tä ja ma­te­ri­aa­le­ja, ker­too Mik­ke­lin yli­o­pis­to­kes­kuk­sen tie­de­kas­va­tuk­ses­ta vas­taa­va pro­jek­ti­pääl­lik­kö Hei­di Huo­vi­nen tie­dot­tees­sa.

Pe­lin ovat suun­ni­tel­leet ja to­teut­ta­neet Hei­di Huo­vi­nen ja Muis­tin pe­da­go­gi Mik­ko Sii­to­nen. Peli on suun­nat­tu kai­kil­le kah­dek­sas­luok­ka­lai­sil­le, ja Muis­ti tar­jo­aa sen il­mai­sek­si mik­ke­li­läi­sil­le kou­luil­le. Pa­ko­huo­neen hin­noit­te­lu muis­ta kun­nis­ta tu­le­vil­le kou­lu­lais­ryh­mil­le on 5 eu­roa / op­pi­las + 150 € ryh­mä.

Pa­ko­pe­lis­sä Em­man per­heen sa­lai­suut­ta ale­taan ke­riä au­ki his­to­ri­aan liit­ty­vil­lä kro­no­lo­gi­sil­la teh­tä­vil­lä ja eri­lai­sia läh­tei­tä käyt­tä­mäl­lä.

– Pa­ko­pe­li opet­taa ryh­mäs­sä toi­mi­mis­ta, kär­si­väl­li­syyt­tä ja asi­oi­hin pe­reh­ty­mis­tä, ja sii­tä voi­vat saa­da on­nis­tu­mi­sen elä­myk­siä sel­lai­set­kin op­pi­laat, jot­ka ei­vät koe on­nis­tu­mi­sia kou­lu­luo­kas­sa, Sii­to­nen sa­noo.

Toi­nen puo­li on tie­de­kas­va­tus. Peli si­mu­loi his­to­ri­an­tut­ki­mus­ta, jos­sa eri­lai­sia läh­tei­tä ja tie­to­ja yh­dis­te­le­mäl­lä teh­dään joh­to­pää­tök­siä ja tul­kin­to­ja.

– His­to­ri­an­tut­ki­mus on kuin pa­la­pe­li: kun kaik­kia pa­lo­ja ei löy­dy, jou­du­taan te­ke­mään tul­kin­to­ja. Tar­vi­taan myös läh­dek­riit­ti­syyt­tä, Sii­to­nen sa­noo.

Pe­lis­sä esi­mer­kik­si ker­ro­taan dik­taat­to­ris­ta, jol­loin pe­laa­ja jou­tuu poh­ti­maan, voi­ko hä­nen ker­to­maan­sa luot­taa. Mu­kaan on uju­tet­tu myös de­mok­ra­ti­a­kas­va­tus­ta, sil­lä lo­puk­si pe­laa­ja­ryh­mät saa­vat ää­nes­tää yh­des­sä ta­ri­nan lop­pu­rat­kai­sun.

Pa­ko­pe­li on osa kou­luil­le suun­nat­tua Tie­de­pol­kua, jota koor­di­noi Mik­ke­lin yli­o­pis­to­kes­kus. Pe­lis­tä on suun­nit­teil­la myös Muis­tiin pal­ve­lu­tuo­te, jota voi­daan tar­jo­ta esi­mer­kik­si tyky-ryh­mien oh­jel­mak­si.