Hanna-Mari Tyrväinen
Imatralla asuvat Liisa ja Seppo Karine olivat viime lauantaina makumatkalla Puumalassa. Saariston Särpimet -tempaukseen osallistuneet Karinet olivat ehtineet käydä kävelyllä Liehtalan museotilalla ja pariskunta oli Ravintola Niinipuussa ensimmäisinä maistamassa savolaista mustikkakukkoa.
– Huomasimme sattumalta tämän paikan mainoksen ja ajattelimme kokeilla, kun tällainen on olemassa. Meillä on mökki Ruokolahdella ja paljon tuttuja Puumalassa, mutta Niinisaaressa emme ole käyneet ikinä aiemmin. Saimme samalla lossimatkan, he iloitsivat.
– Me olemme aina yhdessä, niin pitää tehdä välillä jotain poikkeavaa, ettei olla vain kotona. Puumalan tie on hyvässä kunnossa ja sitä on kiva ajaa, lisäsi Seppo Karine.
Ravintola Niinipuu, Sahanlahti Resort ja Puumalan Poiju järjestivät lauantaina Saariston Särpimet -ruokamatkailupäivän toistamiseen ja aurinkoinen syyssää oli mitä parhain makukierrokselle ja suupalojen maisteluun. Ravintola Niinipuussa tarjoiltu savolainen mustikkakukko on vuokaan tehty umpinainen ruiskuorinen leivonnainen, jonka sisällä on mustikkatäyte.
– Tämä on nimenomaan savolainen mustikkakukko. Siinä on ruis-ohrataikinakuori ja metsämustikkaa sisällä. Juuri uunista tullut piirakka syödään vaniljajäätelön kanssa, kertoi ravintoloitsija Paula Okkola.
Mustikkakukko ei ollut Karineille nimenä tuttu, puhumattakaan rättänä, josta he eivät olleet ikinä kuulleetkaan.
– Ihmiset eivät tunnista rättänä-sanaa. Se on vähän kuin lepuska, jota esimerkiksi länsisuomalainen ei ymmärrä ollenkaan, totesi Aapo Okkola.
– Mustikkakukko on tällä hetkellä ajankohtainen asia, sillä Etelä-Savo ja Pohjois-Savo ovat anoneet sille EU:sta suojausta, ettei aitoa savolaista mustikkakukkoa saa tehdä kuin tällä maantieteellisellä alueella. Vähän kuin karjalanpiirakka, joka on reseptisuojattu, mutta mustikkakukolla on alueellinen suojaus, kertoi Okkola.
Liisa Karine totesi, että samalla tavalla myös sultsina (ruiskuorinen piirakka) kuulostaa nimenä oudolta.
– Tuntuu, että kaikki vanhat perinteiset reseptit ja piiraat ovat tulleet uudestaan muotiin, ja nyt arvostetaan niitä asioita, mitä on aiemmin tehty, totesi Okkola.
Puumalassa asuva Julia Stefanenko oli lähtenyt makumatkalle Ravintola Poijuun. Ulkoterassilla istuneella Stefanenkolla oli jo pieneen maisteluannokseen tarkoitettu kuppi tyhjä.
– Siinä oli rapuliemi, kylmäsavulohta, tillihunajareunus ja vihreää vaahtoa päällä. Todella herkullista. Ostin kotiin viemiseksi hapanjuurileipää, hän kertoi.
Stefanenkon mielestä syksyinen ruokatapahtuma oli ajoitettu juuri oikeaan ajankohtaan.
– Hauska tempaus ja näyttää siltä, että ihmiset ovat liikkeellä hyvin. Tämä oli meillä ensimmäinen paikka ja jatkamme Sahanlahteen syömään perunarieskatacoja.
Sahanlahden Pajapirtissä istuskelleet Marika Harvilahti-Koponen ja Antti Koponen saivat juuri eteensä savolaiset tacot.
– Ostamme perunarieskoja aika usein, mutta ei niitä tule täytettyä mitenkään. Ne syödään pelkän voin kanssa, he totesivat.
Annoksia oli valmistamassa kokki Samu Kaivola.
– Tämä on klassinen perunarieska tai lepuska, jossa on yön yli haudutettua possun niskaa, pikkelöityä punasipulia ja kevyesti sitruunalla marinoitua kurkkua sekä Alabama-kastiketta, joka on valmistettu tuoreista jalopenoista ja kevätsipulista, hän kertoi.
Makukierrokselle lähteneet Harvilahti-Koposet kertoivat vielä harkitsevansa Niinisaareen lähtöä.
– Riippuu siitä, jaksaako mustikkakukkoa enää syödä. Viime vuonna kiersimme kaikki ruokamatkapaikat ja kävimme myös piirakkapajassa.