Han­na-Mari Tyr­väi­nen

Imat­ral­la asu­vat Lii­sa ja Sep­po Ka­ri­ne oli­vat vii­me lau­an­tai­na ma­ku­mat­kal­la Puu­ma­las­sa. Saa­ris­ton Sär­pi­met -tem­pauk­seen osal­lis­tu­neet Ka­ri­net oli­vat eh­ti­neet käy­dä kä­ve­lyl­lä Lieh­ta­lan mu­se­o­ti­lal­la ja pa­ris­kun­ta oli Ra­vin­to­la Nii­ni­puus­sa en­sim­mäi­si­nä mais­ta­mas­sa sa­vo­lais­ta mus­tik­ka­kuk­koa.

– Huo­ma­sim­me sat­tu­mal­ta tä­män pai­kan mai­nok­sen ja ajat­te­lim­me ko­keil­la, kun täl­lai­nen on ole­mas­sa. Meil­lä on mök­ki Ruo­ko­lah­del­la ja pal­jon tut­tu­ja Puu­ma­las­sa, mut­ta Nii­ni­saa­res­sa em­me ole käy­neet iki­nä ai­em­min. Saim­me sa­mal­la los­si­mat­kan, he iloit­si­vat.

– Me olem­me ai­na yh­des­sä, niin pi­tää teh­dä vä­lil­lä jo­tain poik­ke­a­vaa, et­tei ol­la vain ko­to­na. Puu­ma­lan tie on hy­väs­sä kun­nos­sa ja sitä on kiva ajaa, li­sä­si Sep­po Ka­ri­ne.

Ra­vin­to­la Nii­ni­puu, Sa­han­lah­ti Re­sort ja Puu­ma­lan Poi­ju jär­jes­ti­vät lau­an­tai­na Saa­ris­ton Sär­pi­met -ruo­ka­mat­kai­lu­päi­vän tois­ta­mi­seen ja au­rin­koi­nen syys­sää oli mitä par­hain ma­ku­kier­rok­sel­le ja suu­pa­lo­jen mais­te­luun. Ra­vin­to­la Nii­ni­puus­sa tar­joil­tu sa­vo­lai­nen mus­tik­ka­kuk­ko on vuo­kaan teh­ty um­pi­nai­nen ruis­kuo­ri­nen lei­von­nai­nen, jon­ka si­säl­lä on mus­tik­ka­täy­te.

– Tämä on ni­me­no­maan sa­vo­lai­nen mus­tik­ka­kuk­ko. Sii­nä on ruis-oh­ra­tai­ki­na­kuo­ri ja met­sä­mus­tik­kaa si­säl­lä. Juu­ri uu­nis­ta tul­lut pii­rak­ka syö­dään va­nil­ja­jää­te­lön kans­sa, ker­toi ra­vin­to­loit­si­ja Pau­la Ok­ko­la.

Mus­tik­ka­kuk­ko ei ol­lut Ka­ri­neil­le ni­me­nä tut­tu, pu­hu­mat­ta­kaan rät­tä­nä, jos­ta he ei­vät ol­leet iki­nä kuul­leet­kaan.

– Ih­mi­set ei­vät tun­nis­ta rät­tä­nä-sa­naa. Se on vä­hän kuin le­pus­ka, jota esi­mer­kik­si län­si­suo­ma­lai­nen ei ym­mär­rä ol­len­kaan, to­te­si Aa­po Ok­ko­la.

– Mus­tik­ka­kuk­ko on täl­lä het­kel­lä ajan­koh­tai­nen asia, sil­lä Ete­lä-Savo ja Poh­jois-Savo ovat ano­neet sil­le EU:sta suo­jaus­ta, et­tei ai­toa sa­vo­lais­ta mus­tik­ka­kuk­koa saa teh­dä kuin täl­lä maan­tie­teel­li­sel­lä alu­eel­la. Vä­hän kuin kar­ja­lan­pii­rak­ka, joka on re­sep­ti­suo­jat­tu, mut­ta mus­tik­ka­ku­kol­la on alu­eel­li­nen suo­jaus, ker­toi Ok­ko­la.

Lii­sa Ka­ri­ne to­te­si, et­tä sa­mal­la ta­val­la myös sult­si­na (ruis­kuo­ri­nen pii­rak­ka) kuu­los­taa ni­me­nä ou­dol­ta.

– Tun­tuu, et­tä kaik­ki van­hat pe­rin­tei­set re­sep­tit ja pii­raat ovat tul­leet uu­des­taan muo­tiin, ja nyt ar­vos­te­taan nii­tä asi­oi­ta, mitä on ai­em­min teh­ty, to­te­si Ok­ko­la.

Puu­ma­las­sa asu­va Ju­lia Ste­fa­nen­ko oli läh­te­nyt ma­ku­mat­kal­le Ra­vin­to­la Poi­juun. Ul­ko­te­ras­sil­la is­tu­neel­la Ste­fa­nen­kol­la oli jo pie­neen mais­te­lu­an­nok­seen tar­koi­tet­tu kup­pi tyh­jä.

– Sii­nä oli ra­pu­lie­mi, kyl­mä­sa­vu­loh­ta, til­li­hu­na­ja­reu­nus ja vih­re­ää vaah­toa pääl­lä. To­del­la her­kul­lis­ta. Os­tin ko­tiin vie­mi­sek­si ha­pan­juu­ri­lei­pää, hän ker­toi.

Ste­fa­nen­kon mie­les­tä syk­syi­nen ruo­ka­ta­pah­tu­ma oli ajoi­tet­tu juu­ri oi­ke­aan ajan­koh­taan.

– Haus­ka tem­paus ja näyt­tää sil­tä, et­tä ih­mi­set ovat liik­keel­lä hy­vin. Tämä oli meil­lä en­sim­mäi­nen paik­ka ja jat­kam­me Sa­han­lah­teen syö­mään pe­ru­na­ries­ka­ta­co­ja.

Sa­han­lah­den Pa­ja­pir­tis­sä is­tus­kel­leet Ma­ri­ka Har­vi­lah­ti-Ko­po­nen ja Ant­ti Ko­po­nen sai­vat juu­ri eteen­sä sa­vo­lai­set ta­cot.

– Os­tam­me pe­ru­na­ries­ko­ja ai­ka usein, mut­ta ei nii­tä tule täy­tet­tyä mi­ten­kään. Ne syö­dään pel­kän voin kans­sa, he to­te­si­vat.

An­nok­sia oli val­mis­ta­mas­sa kok­ki Samu Kai­vo­la.

– Tämä on klas­si­nen pe­ru­na­ries­ka tai le­pus­ka, jos­sa on yön yli hau­du­tet­tua pos­sun nis­kaa, pik­ke­löi­tyä pu­na­si­pu­lia ja ke­vy­es­ti sit­ruu­nal­la ma­ri­noi­tua kurk­kua sekä Ala­ba­ma-kas­ti­ket­ta, joka on val­mis­tet­tu tuo­reis­ta ja­lo­pe­nois­ta ja ke­vät­si­pu­lis­ta, hän ker­toi.

Ma­ku­kier­rok­sel­le läh­te­neet Har­vi­lah­ti-Ko­po­set ker­toi­vat vie­lä har­kit­se­van­sa Nii­ni­saa­reen läh­töä.

– Riip­puu sii­tä, jak­saa­ko mus­tik­ka­kuk­koa enää syö­dä. Vii­me vuon­na kier­sim­me kaik­ki ruo­ka­mat­ka­pai­kat ja kä­vim­me myös pii­rak­ka­pa­jas­sa.