Tiina Judén
Saariston särpimet makukierros Puumalassa pilotoidaan ensimmäistä kertaa lauantaina 28. lokakuuta. Mukana on elinkeinokehittäjä Mirjami Laitisen koordinoimana neljä paikallista ravintola-alan yritystä, jotka ovat Okkolan Lomamökit & Ravintola Niinipuu, Pistohiekka Resort, Puumalan Poiju ja Sahanlahti Resort. Makukierroksen kaikissa kohteissa on tarjolla erilainen 7 euron maisteluannos sekä muuta ohjelmaa, myyntiä ja kulttuuriperintöä.
– Kyseessä on Etelä-Savon maakuntaliiton Taste Saimaa -hankkeen rahoittama juttu, johon Puumala hakeutui mukaan omalla reittikokeilullaan, sanoo Laitinen.
Tapahtumasta on tarkoitus tehdä vuosittain toistuva tapahtuma. Ajankohtaa säädetään kuitenkin sen verran, että jatkossa se järjestetään syyslomaviikkojen taitoskohdassa. Nyt tuleva lauantai on syyslomien päätösviikonloppu.
– Olemme kehittäneet nimen Saariston särpimet yhdessä yrittäjien kanssa. Nimi kuvastaa savo-karjalalaista vaatimattomuutta. Sanotaan, että tässä on pientä särvintä, vaikka olisi pitopöytä pystyssä, Laitinen lisää.
Laitinen sanoo, että yrittäjät suunnittelevat tapahtumaa eteenpäin innolla.
– Tämä on hieno idea, johon voi liittyä muitakin yrityksiä. Jatkossa Puumalan makukierros järjestetään aina syksyllä.
Tavoitteena on tuoda esiin, että lähiruoka maistuu. Lisäksi tapahtumalla pyritään jatkamaan sesonkia, lisäämään ympärivuotisuutta sekä vahvistamaan ravintolayritysten yhteistyötä.
Okkolan vanhassa hirsituvassa on lauantaina ainutlaatuinen mahdollisuus leipoa emännän kanssa karjalanpiirakoita. Tässä on tilaisuus oppia uusi taito sekä saada tietää, mitä tarkoittaa aito perinteinen tuote (APT).
Tekemisen lisäksi piirakat syödään yhdessä ja perinteisesti munavoin kanssa. Tarvikkeet ja essut ovat valmiina talon puolesta.
Pistohiekka Resortin maisteluannokset ovat tapahtumapäivänä Pistohiekan leipä – Talon ruisleipää, Kalakontin muikkua, Puumalan kylmäsavulohta, sitruunamoussea ja Rasinrannan kananmunaa. Mustikkarättänää ja vaniljajäätelöä.
Puumalan satamassa Edenredin vuoden 2023 parhaiden lounaspaikkojen valtakunnallisessa äänestyksessä toiseksi äänestetty Poiju on myös mukana makukierroksessa tarjoamalla kikkailematonta, tuoreista raaka-aineista valmistettua ruokaa. Lauantaina on mahdollisuus maistella Hietalan veljesten työstämiä suupaloja.
Tarjolla on pariloitua Poijun omaa briossisämpylää, Puumalan kylmäsavulohi tartaria, pikkelöityä Saimaan muikkua, piparjuuri cream freshciä ja friteerattuja kapriksia. Makeana palana on briossisämpylän päällä timjamilla maustettua suolakinuski moussea, puolukkaa ja rapeaa paahdettua kinuskipähkinäkeksiä.
Sahanlahden Artesaaniravintola Koskivahdin syksyn bistromenun suosituin annos on ollut Puumalan kirjolohella täytetyt sultsinat. Mehukas suupala on nyt maistelukierroksen yhdistelmä perinteitä, käsityötä ja raikkautta. Maistelun kylkeen voi ottaa lasillisen kuplivaa ja kiertää Sahanlahden pihapiiriin sijoitettu Salmi Ar-kierros, joka kertoo puhelimen apilla historian havinaa. Tarinaa ajasta, jolloin oli tukinuittajia, saunatonttuja ja kalman väkeä.