Tii­na Judén

Ap­teek­kien kes­ki­mää­räi­nen lii­ke­vaih­to on vii­me vuo­si­na kas­va­nut, mut­ta lii­ke­voit­to ja myyn­ti­ka­tep­ro­sen­tit las­ke­neet. Puu­ma­lan ap­teek­ka­ri Ter­hi Re­po­sen mu­kaan lii­ke­vaih­to on las­ke­nut ja myös myyn­ti­ka­tep­ro­sen­tis­sa on ol­lut pien­tä las­kua.

Puu­ma­las­sa ku­ten muis­sa­kin ap­tee­keis­ta suu­rin osa lii­ke­vaih­dos­ta tu­lee lää­ke­myyn­nis­tä ja eri­tyi­ses­ti re­sep­ti­lääk­keis­tä, jois­sa on lääk­kei­den vaih­det­ta­vuu­den vuok­si pie­nin mah­dol­li­nen kate.

Lää­ke­a­lan tur­val­li­suus- ja ke­hit­tä­mis­kes­kus Fi­me­an ti­las­to­jen mu­kaan yk­si­tyis­ten ap­teek­kien myyn­ti­ka­tep­ro­sent­ti on al­ka­nut las­kea jo vuo­des­ta 2015 al­ka­en. Muu­tos alas­päin on jyr­kem­pi myyn­ti­kat­tees­sa, jos­sa ap­teek­ki­mak­sut ja -ve­rot ovat huo­mi­oi­tu.

– Me­ne­tim­me Eloi­san kil­pai­lu­tuk­ses­sa kaik­ki ko­ti­hoi­don ja pal­ve­lu­a­su­mi­sen asi­ak­kaat, jot­ka me­ni­vät Hel­sin­gin Yli­o­pis­ton ap­tee­kil­le, Re­po­nen ker­too.

Puu­ma­lan ko­koi­ses­sa pie­nes­sä yk­si­kös­sä ap­tee­kin yh­tey-teen pe­rus­tet­ta­va eril­li­nen osa­keyh­ti­ö­kään ei Re­po­sen mu­kaan kan­na­ta, mut­ta mo­net ap­tee­kit tu­lout­ta­vat mui­den kuin lää­ke­tuot­tei­den myyn­nin huo­jen­net­tua osin­ko­ve­ro­tus­ta juu­ri yh­ti­öit­tä­mäl­lä sen eril­li­sek­si.

Re­po­nen odot­taa ap­teek­ki­ta­lou­den ko­ko­nai­suu­dis­tus­ta hie­man epä­var­moin mie­lin.

– Saa näh­dä mi­ten se me­nee. Ap­teek­ki­ve­ro on ta­soit­ta­nut kan­nat­ta­vuut­ta suur­ten ja pien­ten vä­lil­lä. Nyt kaik­ki riip­puu sii­tä, me­nee­kö hal­li­tuk­sen kaa­vail­lut uu­dis­tuk­set läpi. Jos kaik­ki me­nee läpi, niin ai­ka huo­nol­ta näyt­tää, hän sa­noo.

On­ko pie­nil­lä ap­tee­keil­la siis tu­le­vai­suut­ta vai käy­kö ap­tee­kil­le ku­ten pan­keil­le, eli ne hä­vi­ä­vät ky­lil­tä ja kau­pun­geis­ta. Ti­laam­me­ko tu­le­vai­suu­des­sa lääk­keet­kin suo­raan lää­ke­au­to­maa­tis­ta?

– En ole enää ko­vin pit­kään työ­e­lä­mäs­sä ja ap­teek­ka­rin teh­tä­vä tääl­lä me­nee ha­kuun. Fi­mea päät­tää sit­ten, ke­nel­le sen an­taa. Tois­tai­sek­si ha­ki­joi­ta on löy­ty­nyt. Ha­ki­ja­mää­rät ovat to­sin pie­ne­nen­ty­neet.

Myös bi­o­lo­gi­set lääk­keet voi­daan huh­ti­kuus­ta 2024 al­ka­en vaih­taa ap­tee­kis­sa edul­li­sem­paan vaih­to­kel­poi­seen val­mis­tee­seen. Lää­ke­vaih­dol­la ha­lu­taan li­sä­tä hin­ta­kil­pai­lua ja vä­hen­tää lää­ke­kor­vaus­kus­tan­nuk­sia.

Tämä on var­mas­ti asi­ak­kaan etu, mut­ta mi­ten vaih­to­po­li­tiik­ka vai­kut­taa ap­teek­kien kat­tee­seen?

– Lää­ke­tak­saa lei­kat­tiin jo ja kat­teet ovat pie­nen­ty­neet. Lääk­kei­den hin­nat sen si­jaan las­ke­vat, mut­ta muut ku­lut, ku­ten pal­kat, vuok­rat ja me­not nou­se­vat koko ajan. Ap­teek­ki ei voi lait­taa nii­tä lääk­kei­den hin­toi­hin, Re­po­nen to­te­aa.

Lääk­kei­den saa­ta­vuu­des­sa on vii­me ai­koi­na ol­lut vii­vei­tä mo­nes­ta­kin syys­tä. En­sin sii­hen vai­kut­ti ko­ro­na ja nyt sota Eu­roo­pas­sa.

– Suo­mes­sa toi­mi­tus­var­muus on hyvä. Edel­leen asi­a­kas saa 98 % lääk­keis­tä heti mu­kaan. Kiel­tä­mät­tä saa­ta­vuus­häi­ri­öi­tä on pal­jon ja yk­sit­täis­ten asi­ak­kai­den koh­dal­la saat­taa syn­tyä han­ka­lia ti­lan­tei­ta. Niis­tä sel­vi­tään yleen­sä vaih­ta­mal­la lää­ke suo­raan ap­tee­kis­sa tai ot­ta­mal­la yh­teyt­tä lää­kä­riin ja pyy­de­tään vaih­ta­maan re­sep­tiin kor­vaa­vaa lää­ket­tä.

Re­po­nen ker­too, et­tä ihan pu­laan ei ole jää­ty, mut­ta glo­baa­leis­ta kul­je­tus­ket­juis­ta tu­le­vat raa­ka-ai­neet ja lääk­keet ai­heut­ta­vat sen, et­tä yh­tä ai­kaa voi lop­pua kaik­kien teh­tai­den val­mis­tei­ta.

– Saa­ta­vuus­häi­ri­öi­den vuok­si neu­voi­sin, et­tä ih­mis­ten kan­nat­taa ope­tel­la sii­hen, et­tei­vät pääs­tä lääk­kei­tä ihan vii­mei­seen tab­let­tiin. Kan­nat­taa ope­tel­la va­ro­ai­ka. Ke­la­kor­vauk­sis­ta jous­te­taan noin kol­me viik­koa kol­men kuu­kau­den lääk­keis­tä.

Suo­mes­sa lääk­kei­den hin­ta­po­li­tiik­ka on men­nyt niin alas, et­tä lää­ke­teh­taat myy­vät mie­luum­min mai­hin, jois­ta saa­vat pa­rem­man hin­nan. Huol­to­var­muu­den kan­nal­ta tämä on ar­ve­lut­ta­va ti­lan­ne.

Ko­neel­li­sen lääk­kei­den an­nos­ja­ke­lun pii­ris­sä on Suo­mes­sa jo yli 100 000 asia-kas­ta ja asi­ak­kai­den mää­rä kas­vaa 12-15 pro­sent­tia vuo­sit­tain. Puu­ma­lan ap­tee­kin kaut­ta an­nos­ja­ke­lua tar­jo­taan pal­ve­lu­na yk­si­tyi­sil­le asi­ak­kail­le. Re­po­sen mu­kaan an­nos­ja­ke­lun pii­ris­sä on vain muu­ta­ma asi­a­kas.

Hy­vin­voin­ti­a­lu­eet ovat päät­tä­neet, et­tä eri­tyi­ses­ti ko­ti­hoi­don asi­ak­kaat kuu­lu­vat pää­sään­töi­ses­ti ko­neel­li­seen an­nos­ja­ke­luun, mut­ta kos­ka Eloi­sa os­taa lääk­keet muu­al­ta, ei­vät ne enää kul­je Puu­ma­lan ap­tee­kin kaut­ta.

– Var­mas­ti se va­paut­taa hoi­ta­jien ai­kaa mo­neen muu­hun asi­aan. Har­vi­nais­ta on, et­tä ta­pah­tuu vir­hei­tä. Ih­mi­nen on ai­na vä­lis­sä tar­kas­ta­mas­sa hoi­to­ko­deis­sa ja ap­tee­keis­sa. Tie­don­kul­ku on suu­rin on­gel­ma, et­tä muis­te­taan il­moit­taa, jos lää­ki­tyk­seen tu­lee muu­tok­sia, Re­po­nen sa­noo.

Hy­vin­voin­ti­a­lu­eet vas­taa­vat lää­ke­huol­lon jär­jes­tä­mi­ses­tä alu­eil­laan. Yh­teis­työ Eloi­san kans­sa päät­tyi kui­ten­kin kil­pai­lu­tuk­seen, jon­ka voit­ti Yli­o­pis­ton ap­teek­ki.

– Oli­si hyvä, jos tu­li­si la­ki­sää­teis­tä yh­teis­työ­tä. Ei­hän il­mai­sek­si voi mi­tään teh­dä, to­te­aa Re­po­nen.