Län­si-Savo uu­ti­soi tä­nään maa­nan­tai­na: Vuon­na 1974 syn­ty­nyt nai­nen on tuo­mit­tu Ete­lä-Sa­von kä­rä­jä­oi­keu­des­sa 30 päi­vän eh­dol­li­seen van­keus­ran­gais­tuk­seen eläin­suo­je­lu­ri­kok­ses­ta. Tuo­mi­oon joh­ta­neet ta­pah­tu­mat si­joit­tu­vat Puu­ma­laan ja vuo­den 2022 al­kuun.

Nai­sel­la oli na­ve­tas­sa ja tal­lis­sa hoi­dos­saan he­vo­sia, lam­pai­ta, ka­no­ja ja kuk­ko. Hän läh­ti ul­ko­maan mat­kal­le ei­kä huo­leh­ti­nut sii­pi­kar­jan ra­vin­non- ja ve­den­saan­nis­ta.

Hel­mi­kuun lo­pus­sa 2022 suo­ri­te­tus­sa eläin­suo­je­lu­tar­kas­tuk­ses­sa to­det­tiin, et­tä ka­nat ja kuk­ko, yh­tä lu­kuun ot­ta­mat­ta oli­vat kuol­leet ra­vin­non ja ve­den puut­tee­seen. Val­von­ta­e­läin­lää­kä­rin mu­kaan eläin­ten on täy­ty­nyt ol­la vä­hin­tään usei­ta päi­viä il­man ra­vin­toa ja vet­tä. Niil­le ai­heu­tui si­ten tar­pee­ton­ta kär­si­mys­tä, ki­pua tai tus­kaa.

Nai­nen myön­si unoh­ta­neen­sa an­taa eläin­ten­hoi­ta­jal­le hoi­to-oh­jeet ka­no­jen ja ku­kon osal­ta ul­ko­maan reis­sul­le läh­ties­sään. Unoh­duk­sen seu­rauk­se­na 12 ka­naa ja yk­si kuk­ko nään­tyi kuo­li­aak­si.

Kä­rä­jä­oi­keus ar­vi­oi oi­keu­den­mu­kai­sek­si ja koh­tuul­li­sek­si seu­raa­muk­sek­si te­os­ta 30 päi­vää van­keut­ta eh­dol­li­se­na. Eh­dol­li­sen van­keu­den ko­eai­ka on kak­si vuot­ta.

Li­säk­si nai­sel­le mää­rät­tiin eläin­ten­pi­to­kiel­to ke­sä­kuul­le 2026 as­ti. Kiel­to kos­kee kaik­kia eläi­miä. Hä­nen omis­ta­man­sa eläi­met tuo­mit­tiin val­ti­ol­le me­ne­te­tyk­si.

Nai­nen vel­voi­tet­tiin kor­vaa­maan sii­pi­kar­jan omis­ta­jil­le yh­teen­sä 588 eu­roa. Tuo­mio on lain­voi­mai­nen.