Tiina Judén
Keskiviikkoaamuna aurinko paistaa ja Havator 220-tonninen Tadano-mobiilinosturi nostaa ilman halki ensimmäistä uutta 37,5 neliöistä Elsanrannan villaa, joka sijoitetaan upean Lotjaniemen niemennokkaan.
Ensimmäinen villa laskeutuu neitseellisesti tarkkaan laskettujen tolppien päälle, mutta koska alueen luonnonkiviä on haluttu säästää ja turhia räjäytyksiä välttää, on yksi luonnonkivi 10 senttiä liian lähellä. Työmiehet alkavat piikata palaa pois kesken asennuksen.
Lotjaniemi Villat Oy:n toimitusjohtaja Simo Makkonen on rannalla kypärä päässä katsomassa, miten paikalleen laskeutuminen sujuu.
– Ensimmäinen lomatalo tulee kaikkein näyttävimmälle paikalle. Näissä on kaikissa oma sauna ja upotettu Drop-allas, jonka vesi lämmitetään maalämmöllä. Veden vaihtoaika on nopea ja energiatehokas, sanoo Makkonen, joka on toiminut aiemmin 25 vuotta energia-alalla.
Asennettavat talot painavat 28 500 kiloa ja niiden kokonaisuudet on suunniteltu kompakteiksi tilaelementeiksi, jotta niitä voidaan kuljettaa. Erikoiskuljetusten leveys Kantatie 62:lla on seitsemän metriä, sillä tien leveys on vain kahdeksan metriä. Viimeinen osa erikoiskuljetuksista tehdään vielä viikolla 24.
Asemakaava Lotjaniemessä on poikkeuksellinen, sillä siihen on haettu poikkeuslupaa, joka mahdollisti vuokrattavien loma-asuntojen rakentamisen aivan Saimaan ääreen. Tilassa tulee kokemus kuin olisi Saimaan yllä ja sen tasalla.
– Yleensä rantoja rauhoitetaan, mutta tämä poikkeamispäätös haettiin ihan hankkeen alussa pienin säädöin, kertoo Elsanrannan villat suunnitellut arkkitehti ja Lotjavillojen osakas Rauno Lehtinen.
Hän ei ole päässyt vielä Helsingistä paikan päälle ihmettä katsomaan, mutta on pysynyt hyvin ajan tasalla muiden osakkaiden lähettämien videoiden avulla.
– Suunnittelussa on haettu modernia simppeliä ja minimalistista olemusta, tämän päivän muotokielellä. Musta väri uppoaa maisemaan ja on mahdollisimman häivyttävä väritys. Puuta on käytetty vahvasti, kun rakennettiin tällaiseen maisemapaikkaan luonnon keskelle, Lehtinen kertoo.
Lehtinen muistuttaa, että alueelle tullaan rauhan ja järvinäkymän vuoksi.
Hän kuvaa arkkitehdin suunnittelua kenkälusikan tarkaksi työksi, jossa on tehty mahdollisimman vähän maastonmuokkausta. Kulkusillatkin on nostettu maasta, jotta voidaan kävellä aluskasvillisuuden yläpuolella ja katsella luontoa kulkuväyliltä. Talojen alta on kaadettu puita, mutta muuten luontoon on koskettu niin vähän kuin mahdollista.
Asennusta katsomaan on tullut myös Jorma Hakonen.
– Nyt palkitaan pitkä uurastus, sodan varjot ja hintojen nousut. Kolme vuotta sitten lähdimme yhdessä kävelemään tänne niemeen ja aloitimme neuvottelut, yhtenä osakkaana ja vakuutusalalla toimiva Hakonen kertoo.
Konkreettisesti kädet savessa touhuamassa on myös Sahanlahti Resortin isäntä Janne Kuivalainen.
Sahanlahden emäntä Jaana Kuivalainen saapuu seitsemänviikkoisen koiranpentunsa kanssa Koskivahdin puolelle aamiaiselle. Pörröinen suloisuus, espanjanvesikoira Mökö, on kaikkien asiakkaiden ihasteltavana.
– Teimme kolme vuotta sitten viiden vuoden kevytkehittämissuunnitelman Sahanlahdelle ja nämä ovat nyt niitä steppejä. Venelaiturin uusiminen, ginibaari ja nyt isoin osa, eli Elsanrannan villat.
– Työnalla on kuitenkin jo seuraava vaihe eli suomalaiseen saunaperinteeseen pohjautuva saunakokonaisuus länsirannalle, Jaana Kuivalainen kaavailee.
Saunakonseptia on suunnitellut yhdessä Sahanlahden emännän kanssa saunaterapeutti Terhi Ruutu, joka kirjoitti vuonna 2021 kirjan nimeltä Hoitava sauna. Ruutu on myös globaalin markkinoinnin ja konseptisuunnittelun ammattilainen, joka on työskennellyt pitkään Iittala-brändin parissa.
Elsanrannan osakkaita on kaikkiaan viisi.
Simo Makkonen on Inse Consulting Oy:n toimitusjohtaja ja erikoistunut liikkeenjohdon konsultoimiseen. Hän on koulutukseltaan tekniikan tohtori Aalto-yliopiston sovelletun matematiikan laitokselta. Hän toimii myös sijoittajana sekä suomalaisiin että kansainvälisiin start up- yrityksiin.
Jorma Hakonen toimii toimitusjohtajana noin 120 ihmistä työllistävässä Howden Finland Oy:ssä, joka on erikoistunut kiinteistöjen ja yritysten vakuuttamiseen.
Rauno Lehtinen on Sigge Arkkitehdit Oy:n osakas ja aluejohtaja ja suunnitellut Elsanrannan villat.
Osakkaista ehkä tunnetuin on Rantasalmella sijaitsevan Hotel & Spa Resort Järvi-Sydämen toimitusjohtaja Markus Heiskanen, joka edustaa jo suvun 11. sukupolvea kestikievarin pyörittäjänä. Heiskanen on johtanut luksuspaikaksi kehittynyttä Järvisydäntä vuodesta 2005 lähtien.
Elsanrannan operoivana osapuolena on kuitenkin Sahanlahti Resort Oy, joka vuokraa ja huoltaa villoja. Jaana ja Janne Kuivalainen ovat myös Lotjaniemi Villat Oy:n osakkaita. Tänä kesänä Sahanlahdessa on noin 55 kausityöntekijää, joten kesästä ei ole tulossa hissuttelukesä.
Keskiviikkoaamuna aamiaisella on Lappeenrannan alueen rehtorit, jotka ovat tulleet hyvinvointikoulutukseen ja Warner Music Finland Oy:n henkilöstö kaksipäiväisessä tiimipalaverissa. Ovelle saapuu samalla myös ryhmä ruokatoimittajia aikakauslehdistä ja muista medioista.
– Vakituinen henkilökuntamme on todella sitoutunutta ja siksi saamme tämän rokkaamaan. Yrittäjyys on sitä, että tehdään kädet savessa aamusta iltaan, silloinkin kun ei jaksaisi tai huvittaisi pätkääkään, Jaana Kuivalainen toteaa.
– Meidän yhteistyö on avointa, rehellistä coatsausta, jossa keskinäinen luottamus on iso asia, sanoo osakas Jarmo Hakonen.