Hanna-Mari Tyrväinen
Reilu kolmannes suomalaisista kokee olevansa identiteetiltään sekä kaupunkilainen että maalainen, joten vanhanaikainen vastakkainasettelu ”Stadi vs. Lande” joutaa lienee heittää romukoppaan.
Citymaalaisuus ilmiönä kasvaa edelleen, vaikka maallemuutto ja monipaikkaisuus ovat olleet trendejä jo vuosia. Viimeisin maallemuuttovillitys syntyi koronapandemian aikaan. Citymaalainen tarkoittaa kaupunkilaisia, jotka haluavat elää maaseudulla keskellä luontoa, mutta pitää samalla kiinni kaupunkielämästä.
Kaupunkilaisuuden ja kauempana kasvukeskuksista asumisen voi yhdistää. Etenkin, jos onnen tyyssija sijaitsee nopeiden valokuitukaapeleiden päässä, joka mahdollistaa myös etätyöskentelyn.
Citymaalaisuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pitäisi omistaa asunnot maalla ja kaupungissa ja vuorotella niiden välillä. Siihen riittää halu iloita molempien paikkojen parhaista puolista itselleen sopivalla tavalla. Kaupunkilaisia houkuttelee maaseudulle luonnon ja rauhan lisäksi edullisempi ja laadukkaampi asuminen, jotka ovat myös Puumalassa vetovoimatekijöitä.
Anne Lampisen kirjoittama Cityihmiset landella -kirja sanoittaa citymaalaisuusilmiön. Kirjassa on kahdentoista citymaalaiseksi itsensä tuntevan kertomukset ”landeilusta”. Suurimmalla osalla elämisen painopiste on enemmän kaupungeissa kuin maalla, ja maaseudun piilopirtti edustaa heille pääasiassa mökkeilyä ja etätyölomailua, mutta kirjassa kuullaan myös maalta kaupunkiin muuttanutta ja maaseudun paluumuuttajaa.
– Henkilöiden innostus maalla oleiluun kumpuaa enimmäkseen leppoisan elämisen mallin mahdollisuudesta ja itsensä toteuttamisen tarpeesta. Muuten maalle ei hakeuduttaisi. Monet arvot, kuten ekologisuus, omavaisuus ja yhteisöllisyys toteutuvat paremmin maaseudulla kuin kaupungissa, sanoo Lampinen.
Citymaalainen pitää itseään poikkeuksetta hyvin etuoikeutettuna. Elämyshakuinen nautiskelija viettää maalla kiireetöntä laatuaikaa yksin tai läheisten kanssa, eikä tuijottele kelloa. Maalla on otolliset olosuhteet aitoihin kohtaamisiin, pitkiin iltoihin, sauna- ja uintisessioihin.
– Citymaalaisuus on ennen kaikkea identiteetti ja citymaalainen persoona, usein isolla P:llä. Maalla ollessaankaan hän ei luovu kulutustottumuksistaan, vaan ostaa palveluita auliisti ja kuluttaa nuukailematta. Halutessaan hän osaa olla käytökseltään maalaisempi kuin maalainen, selvittää Lampinen.
Puumalasta kirjassa ovat mukana yrittäjäveljekset Jere ja Jesse Hietala. Lähes koko elämänsä pääkaupunkiseudulla asuneet Hietalat mökkeilivät vuosia Puumalassa, kunnes he kerran lomallaan huomasivat tyhjillään olleen ravintolakiinteistön ja päättivät perustaa siihen Puumalan Poiju -ruokaravintolan. Molemmat muuttivat perheineen Puumalaan, mutta Jere asuu nykyisin Mikkelissä vaimonsa työn vuoksi.
– Pidämme maalaisuudesta, Saimaan maisemista ja mökkeilystä. Loistava paikka toteuttaa yrittäjyyttä ja samalla asua ja lomailla. Kaupungilla ja Etelä-Suomessa on mukava käydä pidemmillä vapailla moikkaamassa perhettä, ystäviä, vanhoja työkavereita ja viettämässä vapaa-aikaa, he sanovat.
Kirjassa esitellään myös Puumalan mallia. Kunnanjohtaja Niina Kuuva ja muuttoagentti Seija Paksu kertovat uutta asukaspotentiaalia kiinnostavista vetovoimatekijöistä ja palveluista. Kirjassa mainitaan muun muassa Puumala kodiksi -hanke ja vuoden 2024 kesätyökampanja, jolla houkutellaan seniorimökkeilijöitä kesätöihin Puumalaan. Kuntamarkkinointi on avainasemassa, koska sen avulla voidaan viestittää positiivisesta fiiliksestä.
Paksun mukaan kirja antaa vahvistusta sellaiselle, joka miettii erilaisia asumisen vaihtoehtoehtoja ja harkitsee muuttoa pienelle paikkakunnalle.
– Kirjassa on eläviä tarinoita arjen sujumisesta ja yhteisöllisyyden kokemisesta. Kirja osoittaa, että kaikki Puumalassa asian eteen tehty kiinnostaa. Kunta pyrkii kehittämään asioita vahvalla otteella. Taustalla on hyvä suunnittelutyö ja silloin tulosten myönteinen vaikuttavuus on suuri, sanoo Paksu.
Turvallisuuden näkökulmasta pieni maaseutukunta saattaa olla hyväkin vaihtoehto suurelle metropolille.
– Tällainen yhteisö selviytyy paremmin kaikista kriiseistä. Täällä on vaihtoehtoja lämmitykseen, verkosto ja ihmiset lähellä toisiaan sekä enemmän omavaraisuutta, toteaa Paksu.
Puumalan Poijussa järjestetään 15.6. Cityihmiset landella -kirjan esittely- ja keskustelutilaisuus. Tilaisuudessa ovat mukana kirjailija Anne Lampinen ja citymaalaisryhmä. Tapahtumaan tulee myyntiin citymaalaisplatteri. Kirjaa myydään Poijussa ja kunnantalolla.