Näin Puu­ma­lan muut­tu­van osa 3 – Ma­ti­as Hil­de­nin muis­te­lu­ja vuo­sien var­rel­ta

OSA 3: LÄH­TÖ LEN­TOON

”Olet­te­ko te jo siel­lä Hel­sin­gis­sä päät­tä­neet mitä mei­dän pi­täi­si tääl­lä Sa­vos­sa teh­dä?” Erk­ki Lii­ka­nen ker­toi taan­noin yh­des­sä ti­lai­suu­des­sa saa­neen­sa täl­lai­sen ky­sy­myk­sen vas­taan­sa, to­sin Kuo­pi­os­sa.

Olen syn­ty­nyt ja ko­toi­sin Ai­toos­ta, Sy­dän-Hä­mees­tä. Paik­ka­kun­nal­la on ai­na ol­lut ter­vet­tä, hä­mä­läis­tä it­se­te­ke­mi­sen kult­tuu­ria, jo­hon on kuu­lu­nut vah­va tal­koo­hen­ki ja tah­to ol­la riip­pu­ma­ton muis­ta. Se on var­mas­ti jät­tä­nyt suu­rim­man jäl­jen myös omaan ajat­te­luu­ni. En us­ko et­tä mei­dän asi­oi­tam­me tääl­lä Itä-Suo­mes­sa voi­daan Hel­sin­gis­tä kä­sin pa­ran­taa. Sii­tä sa­mas­ta syys­tä olen kriit­ti­nen myös val­lal­la ole­vaan yh­teis­kun­nal­li­seen alu­e­ke­hi­tys­kes­kus­te­luun. Moni tun­tuu ajat­te­le­van, et­tä kun­han vaan Hel­sin­gis­tä ja­e­taan tar­peek­si ra­haa Itä-Suo­meen, tu­lee ne sit­ten tie-, rata- tai ke­hit­tä­mis­hank­kei­na, niin ke­hi­tys kään­tyi­si. Tai et­tä maan kau­pun­gis­tu­mi­nen on kiin­ni sii­tä mil­lai­nen hal­li­tus maal­la on. Toki on ihan en­si al­kuun to­det­ta­va, et­tä val­tio on erit­täin kii­tet­tä­väl­lä ta­val­la pa­ran­ta­nut Puu­ma­lan tie­o­lo­ja vii­mei­sen vii­den vuo­den ai­ka­na.

Suo­men eri osis­sa ele­tään ko­vin eri to­del­li­suuk­sis­sa, pel­käs­tään elin­kei­no­ra­ken­teen ja ta­lou­del­li­sen ke­hi­tyk­sen mit­ta­reil­la. Hel­sin­gin Pih­la­jis­ton kau­pun­gi­no­sas­sa, jon­ka pin­ta-ala on 0,05 % Puu­ma­lan pin­ta-alas­ta, on enem­män asuk­kai­ta kuin meil­lä. To­del­li­suu­det ja ar­jen re­a­li­tee­tit ovat sik­si ko­vin toi­sen­lai­set.

Omas­sa työs­sä­ni olen ai­na ko­ros­ta­nut hy­vän kier­teen mer­ki­tys­tä. Jos kun­nas­sa, tai mis­sä ta­han­sa muus­sa­kaan yh­tei­sös­sä tai yri­tyk­ses­sä, saa­daan asi­oi­ta me­ne­mään hy­vään suun­taan, niin yleen­sä sii­tä seu­raa se, et­tä hy­viä asi­oi­ta tu­lee li­sää. Tämä sama lo­giik­ka toi­mii tie­ten­kin päin­vas­toin­kin: huo­no­ja uu­ti­sia seu­raa yleen­sä li­sää huo­no­ja uu­ti­sia. Niin ta­lous- kuin alu­e­ke­hi­tys­kin pe­rus­tuu niin vah­vas­ti ih­mis­ten mie­li­ku­viin ja luot­ta­muk­seen. Tä­män tie­tää jo­kai­nen vä­hän­kin ta­lou­se­lä­mää seu­raa­va.

Kun­tien osal­ta asuk­kail­la, päät­tä­jil­lä ja työn­te­ki­jöil­lä on ää­rim­mäi­sen suu­ri mer­ki­tys tä­män suh­teen. Kun­nat­han ovat sii­tä eri­tyi­siä or­ga­ni­saa­ti­oi­ta, et­tä nii­den päät­tä­jil­lä voi ol­la hy­vin­kin ha­ja­nai­set aja­tuk­set kun­nan ke­hit­tä­mi­ses­tä ja asi­ois­ta. Yri­tyk­ses­sä vas­taa­vaa eri­pu­rai­suut­ta ei luon­nol­li­ses­ti voi käy­tän­nös­sä ol­la, vaik­ka eri­lai­sia mie­li­pi­tei­tä tie­ten­kin on siel­lä­kin. Mut­ta par­haim­mil­laan eri toi­mi­jat ym­mär­tä­vät muo­dos­ta­van­sa jouk­ku­een, jon­ka jo­kai­nen pe­laa­ja pe­laa sa­maan maa­liin, vaik­ka­kin toki jo­kai­nen hie­man eri pe­li­pai­kal­ta. Hyvä jouk­kue saa tu­lok­sia ai­kaan, ja on enem­män kuin osien­sa sum­ma.

Kun­ta­lais­sa on har­vi­nai­sen hy­vin ker­rot­tu kun­nan teh­tä­vä: se on edis­tää asuk­kai­den­sa hy­vin­voin­tia ja alu­een­sa elin­voi­maa. Kun­nan ole­mas­sa­o­lon oi­keu­tus kum­pu­aa tääl­tä, ja kaik­ki kun­nan pää­tök­set yk­sit­täi­ses­tä py­kä­läs­tä kun­tast­ra­te­gi­aan pi­täi­si pei­la­ta tätä teh­tä­vää ja tar­koi­tus­ta vas­ten.

Kun­ta­tut­ki­ja Jen­ni Ai­rak­si­nen on jos­kus to­den­nut, et­tä kun lu­kee kun­tien stra­te­gi­oi­ta, niin tun­tuu et­tä Suo­mes­sa on 8 mil­joo­naa asu­kas­ta. Mo­nel­la kun­nal­la sii­vet ovat­kin 10 ki­lo­met­rin len­to­kor­keu­des­sa, vaik­ka len­to­ko­ne ma­kaa huo­no­kun­toi­se­na han­gaa­ris­sa, ja pi­täi­si kes­kit­tyä en­sin ko­neen saa­mi­seen siel­tä ulos. Tä­tä­hän se stra­te­gi­nen joh­ta­mi­nen on: pi­tää ym­mär­tää mis­sä len­non vai­hees­sa ol­laan, ja teh­dä juu­ri sii­hen het­keen so­pi­vat toi­met. On tie­ten­kin sel­vää, et­tä jo­kai­nen mat­kus­ta­ja ei voi ai­na tie­tää mitä juu­ri nyt pi­tää teh­dä, mut­ta mie­his­tön, kap­tee­nin tai len­to­yh­ti­ön joh­don pi­tää tie­tää.

Puu­ma­lan vah­vuu­det ovat Sai­maas­sa, met­säs­sä, vah­vas­sa loma-asu­tuk­ses­sa ja myös ”Kaik­ki Puu­ma­lan puo­les­ta” hen­ges­sä. Mut­ta näi­tä vas­taa­via vah­vuuk­sia löy­tyy tie­ten­kin kym­me­nis­tä muis­ta­kin Suo­men kun­nis­ta. Elin­voi­man ja -kei­no­jen ke­hit­ty­mi­seen ei ole pop­pa­kons­te­ja: muu­ten ne oli­si jo kek­sit­ty. Ai­na jo­kai­ses­sa haas­tat­te­lus­sa kuu­lee et­tä joka puo­lel­le ”pi­täi­si saa­da työ­paik­ko­ja”. Fak­ta myös on et­tei työ­paik­ko­ja saa­da: ne syn­ty­vät jos on riit­tä­vän kas­vu­ha­kui­sia ja osaa­via yri­tyk­siä, niil­le ky­syn­tää ja kil­pai­lu­ky­ky­te­ki­jät kun­nos­sa: ja sil­loin­kin ne vaa­ti­vat edel­leen yri­tyk­sen jol­la on joko hen­ki­nen tai toi­mi­a­laa kos­ke­va side paik­ka­kun­taan, siis käy­tän­nös­sä si­joit­tu­mi­se­tu. Mark­ki­na­ta­lou­den pe­rus­teis­ta ja ih­mi­sis­tä on puo­les­taan kiin­ni nii­den py­sy­vyys.

Päät­tä­jät ja kun­ta or­ga­ni­saa­ti­oi­na ovat kui­ten­kin vain pie­ni osa kun­nan ke­hi­tys­tä. Elin­voi­ma kum­pu­aa alu­een yri­tyk­sis­tä, asuk­kais­ta ja hei­dän ak­tii­vi­suu­des­taan. On ol­lut ilo ha­vai­ta, et­tä Puu­ma­lan laa­jas­sa yri­tys­ken­täs­sä on syn­ty­nyt vii­me vuo­si­na huo­mat­ta­vaa ha­lua ke­hit­tyä ja kas­vaa, lii­ke­ta­lou­del­li­ses­ti kes­tä­väs­ti. Eri­tyis­tä ar­voa on an­net­ta­va nuo­rem­man su­ku­pol­ven te­ki­jöil­le, jot­ka te­ke­vät asi­oi­ta uu­del­la ta­val­la, osaa­vat teh­dä kes­ke­nään yh­teis­työ­tä, mu­kau­tu­vat muut­tu­vaan maa­il­maan ja ot­ta­vat op­pia vä­hän kau­em­paa­kin: ja en­nen kaik­kea elä­vät ajas­sa ja tu­le­vai­suu­des­sa kiin­ni. Vaa­ti­mat­to­muut­ta­kin toki eh­kä lii­ak­si esiin­tyy.

Ja mo­nes­ti pie­nis­tä­kin asi­ois­ta syn­tyy pal­jon suu­rem­paa: esi­mer­kik­si Puu­ma­lan luon­to­ret­kei­li­jöi­den tal­koo­työ­nä mer­kit­se­mä Norp­pa­pol­ku ve­tää ny­kyi­sin vuo­sit­tain jo kym­me­nis­sä­tu­han­sis­sa las­ket­ta­van mää­rän ih­mi­siä. Norp­pa­pol­ku on hyvä esi­merk­ki juu­ri sii­tä, et­tä ei täl­lai­sia hank­kei­ta ku­kaan Hel­sin­gis­sä mei­dän avuk­si mie­ti. Mut­ta jos it­se teem­me ja toi­mim­me, niin tu­lok­si­a­kin voi syn­tyä.

Ma­ti­as Hil­den