YK:n kansainälistä tyttöjenpäivää vietetään keskiviikkona 11. lokakuuta. YK:n pääsihteeri António Guterres sanoo, että "Naiset ja tytöt voivat johdattaa meidät oikeudenmukaisempaan maailmaan. Vahvistetaan tyttöjen ääntä ja pyritään yhdessä rakentamaan maailmaa, jossa jokainen tyttö voi johtaa ja menestyä". Tämä ei ole itsestään selvyys kaikkialla, vaikka meillä Suomessa tytöt ja naiset saavat harrastaa jalkapalloa, johtaa yrityksiä ja tehdä lähes kaikkea, mitä haluavat. Investointi kaikkien tyttöjen oikeuksiin, on investointi maailman hyvinvointiin.
Edelleen yksi viidestä tytöstä maailmassa ei saa peruskoulutusta ja neljä kymmenestä tytöstä ei saa lukio- tai muuta toisen asteen koulutusta. Edelleen noin 90 prosenttia teini-ikäisistä tytöistä ja nuorista naisista ei kehittyvissä maissa käytä internettiä, vaikka samanikäiset pojat käyttävät sitä kaksi kertaa enemmän. Noin 110 miljoonaa tyttöä on seuraavan vuosikymmenen aikana vaarassa joutua lapsiavioliittoihin. Kaikkialla maailma ei siis vieläkään ole reilu paikka tytöille.
Myös Suomessa tarvitaan edelleen nollatoleranssia seksuaaliseen häirintään ja tyttöihin kohdistuvaan väkivaltaan. Lisäksi nyky-yhteiskunnassa tytöt painivat mielenterveysongelmien ja erilaisten riippuvuuksien kanssa siinä missä pojatkin.
Iseille voisin antaa tyttöjenpäivän kunniaksi yhden yleisluontoisen, mutta tärkeän vinkin: Usein tyttärestä tulee avoin, menestyvä ja itseensä luottava, jos oma isä nostaa hänet jalustalle ja rakastaa ehdoitta. Silloin kasvavan naisen ei tarvitse koskaan etsiä hyväksyntää miesten kautta.
Tiina Judén
päätoimittaja