Tänä kesänä olen saanut haastattelemiltani ihmisiltä erityisen paljon positiivista palautetta siitä, miten paljon Puumalassa on panostettu kulttuuriin ja tapahtumiin sekä kunnan yleiseen kehittämiseen. Kiitosta ovat saaneet huipputaidokkaat kesäteatteriesitykset, taidenäyttelyt sekä tietysti musiikkitapahtumat ja konsertit sekä vahvat yritykset. Pieneksi paikkakunnaksi meillä on kesällä hurja pöhinä päällä. Pöhinä sen kun jatkuu, kun järjestyksessään 20. Siltakemmakat tuo kylille jälleen tuhansia musiikin ystäviä loppuviikolla.
Joskus paikallislehtikin on saanut hieman ilkeämielisesti kuulla, miten lehti keskittyy vain matkailun edistämiseen tai tapahtumamarkkinointiin. Se ei ole totta, mutta sellaisen kuvan voi mieleensä maalata, sillä niin paljon täällä tapahtuu. Siitä on kirjoitettava, mikä paikkakunnalla eniten ihmisiä puhuttaa ja liikuttaa. Matkailu on ollut jo 1960-luvulta lähtien, jollei jopa keskiajalta lähtien Puumalan juttu. Varhainen muoto matkailusta oli karjalasta tänne tulleet metsästäjät ja kalastajat, jotka tulivat Puumalaan hyvän kalasaaliin, marjojen ja riistan perässä. Osa tulee niiden perässä edelleen ja suurin osa mökkiläistä hyödyntää koti- tai lähimetsän anteja mielellään. Allekirjoittaneellakin on jo pakkanen täynnä itse poimittuja mustikoita.
Moni on kiinnostunut myös juuristaan ja sukututkimusten ja historiikkien teko on yleistynyt. Tv-ohjelmissakin etsitään kadonneita sukulaisia, vaikka suku voi olla paras tai pahin. Kesä on kuitenkin tapahtumien, kulttuurin ja liikunnan lisäksi myös sukulaisten ja ystävien tapaamisen kulta-aikaa. Sivulla kuusi on juttua Kietäväisten sukukokouksesta, joka kokosi yhteen kaikkiaan 80 suvun jäsentä Särkirantaan.
Tiina Judén
päätoimittaja