Palveluiden arvonlisävero nousi syyskuun alusta 24 prosentista 25,5:een. Paikalliset yrittäjät eivät etusivun lehtiartikkelissa juurikaan kritisoi hallituksen päätöksiä, muuta kuin teknisiä haasteita käytäntöönpanoon liittyen.
Nykyisen hallituksen budjettiriihen yksi ikävä veroyllätys oli myös kotitalousvähennyksen ankara leikkaus ensi vuodelle.
Kun vielä tänä vuonna kotitalous- hoiva- tai hoitotyöstä on voinut vähentää 60 prosenttia ja remonttityöstä 40 prosenttia, tulee korvausosuudeksi vuonna 2025 vain 35 prosenttia. Samalla laskevat myös vähennyksen enimmäismäärät 3 500 ja 2 250 eurosta 1 600 euroon. Myös kotitalousvähennyksen omavastuu nousee ensi vuonna sadasta eurosta 150 euroon.
Päätös on hämmentävä tilanteessa, jossa ikäihmisten kotihoitoa pyritään jatkamaan mahdollisimman pitkään ja itsensä työllistäviä pienyrittäjiä toivotaan lisää. Herää kysymys, mikä tässä nyt ei kohtaa?
Siivousalan yrityksiä tarvittaisiin valtavasti lisää, jotta kotona pitkään asuminen onnistuu. Kotitalousvähennys on ollut madaltava kynnys siivousavun ja hoiva-avun palkkaamiselle myös tavallisissa perheissä. Ilman sitä monelta voi jäädä siivot tekemättä.
Toinen vaihtoehto on, että harmaa talous lisääntyy jälleen. Tämä suunta ei suinkaan lisää valtion verotuloja, vaan lopputulos saattaa olla hyvinkin surullinen. Konkurssit lisääntyvät, työttömyys lisääntyy ja tärkeät asiat jäävät tekemättä, kuten korjausrakentaminen ja vaurioiden ennaltaehkäiseminen, jotka ovat rakennusalan ahdingossa olleet ne tärkeät oljenkorret monille rakennusalan ammattilaisille.
Samaan aikaan myös lääkkeiden omavastuuta ja julkisen terveydenhoidon asiakasmaksuja nostetaan. Lyhytnäköisyydessään hallituksen päätöksistä saa hyviä päätöksiä etsiä kuin neulaa heinäsuovasta. Olisiko sellainen se, ettei omistusasuntoon saa enää asumistukea? En tiedä, sillä elämäntilanteet vaihtelevat. Työttömyys voi kohdata asunnonomistajaakin ja vaikeissa taloudellisissa tilanteissa myös asunnon myyntiajat ovat pitkiä. Kenen puolella nykyinen hallitus päätöksineen lopulta on?
Sivulla viisi tarinansa kertoo yksi siivousalan yrityksen Puumalaan 1980-luvun lopulla perustanut ikäihminen, joka saa nyt itse siivousapua.
Tiina Judén
päätoimittaja