Maanantaina alkaneet SAK:n ja osan sen jäsenliittojen poliittiset lakot nähdään yleisökentällä hyvin ristiriitaisina. Ay-puolella niitä pidetään oikeistovoimien haluna jyrätä, leikata ja hallita. Hallituksen ja työllisyyden ja yrittäjyyden työryhmän mielestä lakko-oikeuden rajoittaminen ja esimerkiksi paikallisen sopimisen lisääminen ovat vain poliittisia näkemyseroja ja ne ovat uudistuksia, joita elinkeinoelämä ja kokoomus ovat ajaneet jo pitkään.
Hallitus ja ay-liikkeet ovat siis vastuussa nyt meneillään olevasta vientikaupan torppaavasta politiikasta. Viimekädessä vastuun kantaa aina hallitus, sillä näillä lakoilla on pahanmakuinen hintalappu. Rahallistakin summaa happamammalta saattaa maistua kansaa kahtia jakava vaikutus. Tämä lakko vaikuttaa negatiivisesti kaikkiin: työtekijöihin, yrityksiin, vientiin, tuontiin, logistiikkaan sekä tuotantolaitoksiin. Elinkeinoelämän keskusliiton arvion mukaan kaksi lakkoviikkoa maksaa noin 320 miljoonaa euroa bruttokansantuotteeseen. Avaimet ratkaisuun ovat pääministeri Petteri Orpolla, mutta haluaako hän kääntää avainta lukossa.
Työelämän uudistuksia ajamassa ovat työllisyyden ja yrittäjyyden työryhmä, jota johtaa puheenjohtajana työministeri Arto Satonen. Työryhmän jäseninä ovat elinkeinoministeri Wille Rydman, liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen, ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen, valtiovarainministeri Riikka Purra ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio.
Kaikki lakon vaikutukset näkyvät vasta pitkällä viiveellä. Hallituksen leikkaustalkoot kohdistuvat kuitenkin työntekijäpuolen ja useimpien opiskelijoiden mielestä pelkästään pienituloisiin ja työntekijäportaaseen.
Tiina Judén
päätoimittaja