Tällä viikolla vietetään muistiviikkoa. Yhteiskuntamme hektinen tahti ja työelämän kuormittavuus eivät kuitenkaan tue aivoterveyttä. Lisäksi sosiaalisen median jatkuvan selailun synnyttämä elämäntapa, kouluttaa aivojamme pomppimaan asiasta toiseen. Se jättää jälkensä ja totuttaa aivot saamaan nopeita palkintoja. Ne eivät kannusta aivoja prosessoimaan, painamaan asioita muistiin tai palauttamaan niitä sieltä käyttöön. Keskittyminen kärsii. Puhelinriippuvuudesta kannattaa siis pyrkiä eroon, pelkästään aivoterveyden vuoksi.
Riittävä uni ja terveelliset elämäntavat sekä pehmeät rasvat ovat parasta muistisairautta ehkäisevää lääkettä. Paljon on puhuttu myös tanssin positiivisesta vaikutuksesta muistiin. Koska alkoholi tappaa muistille tärkeitä aivosoluja, on sen käytön välttäminen tai vähentäminen hyvä teko myös muistiterveyden säilyttämiseksi.
Alkaviin muistisairauksiin voi liittyä unohtelu, jonka joku ulkopuolinen huomaa. Siitä voi kertoa myös se, ettei osaakaan muodostaa aloittamaansa lausetta loppuun. Myös eksyminen ja tavaroiden hukkaaminen saattavat liittyä muistisairauksiin ja silloin on hyvä hakeutua muistitesteihin terveysasemalle tai työterveyshuoltoon.
Mikään sairaus ei ole häpeä, vaan osa usean yksilön elämää. Oikeanlaisella lääkityksellä ja elintavoilla muistisairauden etenemistä voidaan hidastaa. Harrastuksiin, ystävän seuraan ja porukoihin hakeutuminen on myös tärkeä osa aivoterveyttä.
Tiina Judén
päätoimittaja