Vuoden loppu lähestyy ja silloin on tapana tehdä tilinpäätöstä oman elämänsä hallinnan kanssa. Moni laskeutuu pikkuhiljaa kohti joulua, lepoa ja lämpöä. Vuoden vaihteessa tehdään ehkä lupauksia paremmasta elämästä, paremmista toimintatavoista ja kasvisten lisäämisestä ruokavalioon tai alkoholin vähentämisestä. Myös yritykset ja järjestöt laativat toimintasuunnitelmia seuraavalle vuodelle. Taitekohdassa pohditaan aina kriittisesti myös kulunutta vuotta onnistumisineen ja epäonnistumisineen.
Tänä vuonna Suomessa on tutkittu ensimmäisen kerran yritysmaailman ja järjestäytyneen rikollisuuden kytköksiä. Harmaan talouden selvitysyksikön (HTSY) tuoreesta selvityksestä käy ilmi, että Suomessa jopa 2000 yrityksellä on yhteys järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Harmailla vesillä toimivia yrityksiä on siis Puumalan asukasmäärän verran. Tulos on pöyristyttävä, sillä on päivän selvää, että rikollisryhmien vaikutuspiirissä toimivat yritykset aiheuttavat verovajetta ja saattavat pestä rikollisesti saatuja varoja yritystoimintansa kautta. On hyvä huomioida, että rikollisuuteen kytkeytyvistä vastuuhenkilöistä 95 prosenttia on Suomen kansalaisia.
Tämä on hyvä pitää mielessä, kun myy tai ostaa kiinteistöjä, sillä tiistaina julkaistun selvityksen mukaan tyypillisin järjestäytyneeseen rikollisuuteen kytkeytynyt yritys on Uudellamalla toimiva pieni rakennus-, kiinteistö- tai autokauppa-alan yritys, joka on iältään nuori. Järjestäytyneeseen rikollisuuteen kytkeytyneitä yrityksiä löytyy kuitenkin liki kaikilta toimialoilta.
Yrityksiin kohdistuneissa verotarkastuksissa havaittiin maksamattomia veroja noin 11 miljoonaa euroa. Verotarkastuksissa havaittiin esimerkiksi pimeää palkanmaksua ja peiteltyä osingonjakoa, jossa verotuksen ulkopuolisia etuuksia otetaan yhtiöstä esimerkiksi lisäämällä kirjanpitoon yksityisiä kuluja.
Järjestäytynyt ryhmä voi toiminnallaan aiheuttaa suurempia vahinkoja yhteiskunnalle kuin esimerkiksi yksittäinen talousrikollinen.
Tiina Judén
päätoimittaja