Tiina Judén


Koronan kääntöpuoli

PÄÄKIRJOITUS 18.3.2020

Korona on tullut eteemme voimalla joka tuutista ja moni meistä toivoo, että se häviäisi yhtä nopeasti, kuin on tullutkin. Haluaisin nostaa esiin myös koronan toiset kasvot, mutta ensin huolenaiheet.
Olen huolissani erityisesti pienyrittäjistä ja taiteen ja kulttuurin parissa työskentelevien ihmisten elannosta sekä siitä, että yhteiskunta ei yleensä tue yrittäjiä juuri mitenkään.

Nyt tilanne on toinen. Valtioneuvosto on maanantaina päättänyt nostaa Finnveran rahoitusmahdollisuudet neljään miljardiin euroon ja Suomen Pankki tarjoaa kotimaisille yrityksille jopa 500 miljoonan euron hätäapua. Työeläke- ja yrittäjäeläkevakuutusmaksuihin on luvassa lisää maksuaikaa jopa kolme kuukautta. Myös Business Finlandin ja Ely-keskusten kautta yritysten käyttöön tulee isoja summia.
Rahoituslaitosten joustavuus ja vastaan tuleminen on ollut myös nopeaa reagointia asioihin.

Haluan uskoa tähän yhteisen tekemisen ja auttamisen voimaan, sillä en halua tehdä, enkä lukea uutisia, joissa lama tappaa enemmän, kuin korona.
Yrittäjien lisäksi huoli on kuitenkin yhtä suuri omista lapsistani, joista kaksi työskentelee terveydenhoidon ammattilaisina suurissa yliopistollisissa sairaaloissa. On tärkeää, että hoitohenkilökunta säilyy terveenä, jotta kaikki apua tarvitsevat saavat oikeanlaista hoitoa.

Yhtälailla huolehdin vanhemmistani, jotka kuuluvat riskiryhmään ja pojastani, joka ei ammattiurheilijana pääse harjoittamaan ammattiaan ainakaan tällä hetkellä. Onko urheiluseuroilla varaa maksaa palkkoja, jos superpesiskausi perutaan? Epäilen. Näillä näkymin kausi alkaa kesäkuun alussa normaalin huhti-toukokuun sijaan. Joten olemme kaikki samassa veneessä.
Myös paikallislehti saa tilanteesta osansa, ilmoittajat vähenevät. Toivon, että kaikesta huolimatta muistamme imagomarkkinoinnin tärkeyden myös poikkeusoloissa. Se on taustatyötä, joka näkyy sitten, kun tämäkin on ohi ja alkaa jälleen normaali arki. Silloin markkinoinnin muistaneilla pyyhkii paremmin, kuin muilla.

Haluan uskoa, että hoidamme tämän epidemian yhteistoimin parhaalla mahdollisella tavalla, Puumalassa esimerkiksi naapuriapuringillä.
Koronan voittamiseen tarvitaan kaikkien ymmärrystä, maalaisjärkeä ja toimintaa, 20 sekunnin käsienpesua ja välittämistä. Tapaamme läheisiämme, vaikka sitten näköpuhelimen välityksellä, jos ei muuten, ja elämme mahdollisimman normaalia elämää, vaikka opintoja tai töitä pitäisi jatkaa hetkellisesti etänä.

”Etä” on myös mahdollisuus. Voimme saada lisää aikaa auttamiselle, naapurin mummon kauppa-apuun tai musiikin ja taiteen tekemiselle itse. Voimme viettää laatuaikaa läheistemme kanssa ja säästää luontoa työmatkojen ja matkailun vähenemisellä nyt itsestään ja pakon edessä. Onko niin, että joskus luontoäiti suunnittelee asiat puolestamme, kun emme siihen enää itse kykene?

Moni sanookin jo tulleensa Puumalaan pöpöjä pakoon. Mökkeilykausi on alkanut edellisvuosia aiemmin.

Jäät paukkuvat ja lähtevät suurilta seliltä jo ryskeellä. Linnut laulavat ja Norppa-polku on auki.

Tiina Judén
Päätoimittaja