Vilma Kotro


Amiksen ja lukion yhdistäminen kannattaa

Seuraava yhteishaku lähestyy vauhdilla, ja kaikki ysiluokkalaiset varmastikin pohtivat kuumeissaan mihin kannattaisi hakea ja mikä kiinnostaisi itseä. Muistan kun 15- vuotiaana täytin hakulomaketta ja mietin, onko tämä varmasti se mitä haluan. Onneksi nykyään kuitenkin aina on mahdollisuus vaihtaa alaa ja opiskella lisää vielä myöhemminkin. Samaa työtä ei tarvitse tehdä loppu elämäänsä.

Ysiluokalla päädyin hakemaan ammattikouluun, mutta selkeänä ajatuksena oli ottaa lukio-opinnot siihen rinnalle. Aiemmin olin ajatellut meneväni vain lukioon, mutta mieluisan ammatin löytyessä ajattelin heti kaksoistutkintoa. Olin kuullut siitä paljon hyvää, sillä kaksi serkuistani oli sen suorittanut. Oman oponi kannustuksella päädyin lopulta valitsemaan kaksoistutkinnon.

Kaksoistutkinnon ajatellaan olevan aivan hirmuisen rankka, mutta ainakin itse olen pärjännyt ihan hyvin, vaikka en se kaikista parhain ja ahkerin oppilas olekaan ollut koulussa. Koulua ei ole juurikaan enempää, mitä olisi pelkässä ammattikoulussakaan, sillä joka tapauksessa olisi opiskeltava esimerkiksi äidinkieltä ja matematiikkaa. Itse olen siis vain käynyt näitä aineita lukiossa sillä aikaa, kun muut luokkalaiseni ovat käyneet niitä ammattikoulussa. Hieman enemmän opittavaa ja tehtävää kuitenkin on, joten omaa vapaa- aikaa niihin joutuu käyttämään.

Vapaa-aikaa kuluu tietenkin myös ylioppilaskirjoituksiin, jotka ovat aina keväisin ja syksyisin. Vaikka lukiomahdollisuudet ovat rajalliset kaksoistutkinnossa, hieman niihin pystyy kuitenkin itse vaikuttamaan. Äidinkieli ja englanti ovat kaikille pakollisia, mutta esimerkiksi matematiikan tai ruotsin voi jättää pois, jos kokee jommankumman liian vaikeaksi. Silloin tilalle tai mahdollisesti viidenneksi aineeksi saa valita jonkun muun opiskeltavan aineen, esimerkiksi terveystiedon, jota opiskellaan itsenäisesti nettilukiossa. Myös mahdollisuus pitkään matematiikkaan annetaan. Omista ammatillisista opinnoista riippuen on mahdollista saada lukulomaa ammatilliselta puolelta.

Vaikka kaksoistutkinto vaatii hieman enemmän opiskelua ja oma- aloitteisuutta, niin kyllä sillä saakin enemmän. Sen lisäksi, että kolmen vuoden jälkeen saa käteensä niin ylioppilaslakin kuin ammatinkin, pääsee kaksoistutkinnossa osallistumaan ihaniin lukiolaisten perinteisiin.

Kakkosluokan talvella annetaan mahdollisuus tanssia wanhojentanssit, joka on aivan ikimuistoinen ja ihana päivä. Lisäksi kolmosluokalla kaksoistutkintolaiset pääsevät osallistumaan penkkareihin sekä abiristeilylle, jotka ovat itsellänikin vielä edessäpäin.