Matti Viialainen valittiin uudeksi valtuuston puheenjohtajaksi

Puumalan uuden kunnanvaltuuston kokouksen avannut Jaakko Kuntonen antaa kokousnuijan juuri valitulle valtuuston puheenjohtajalle, Matti Viialaiselle.

Puumalan kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi nousi odotetusti Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan entinen maakuntajohtaja ja maakuntaneuvos Matti Viialainen (sd). Hän ohitti paikkajaossa oman puolueensa SDP:n sisällä ääniharavaksi kutsutun Laura Pitkosen, joka nappasi kuntavaaleissa 119 ääntä eli Puumalan ehdokkaista ylivoimaisesti eniten. Viialainen sai myös ensikertalaisena hyvän äänimäärän, joka oli 65. Maanantai-iltana hän aloitti kokouksen käyttäen retoriikkaa: ”Kaikki Puumalan puolesta.”

Uuden hallintosääntömuutoksen mukaisesti valtuuston puheenjohtajalle valittiin kolme varapuheenjohtajaa, kahden sijaan. Heti kokouksen aluksi uusi valtuuston jäsen Airi Tella (kesk.) nosti esiin naisten ja miesten eriarvoisen kohtelun paikkajaossa. Puumalan valtuustossa on 6 naista ja 13 miestä.

-Kehottaisin huomioimaan eri sukupuolet paikkajaoissa. Myös tulevissa valinnoissa tulee esille se, ettei puheenjohtajistossa ole naisia, sanoi Tella.

Tella sai kuntavaaleissa 65 ääntä, vertailuluku 251, kun esimerkiksi ensimmäiseksi varapuheenjohtaksi valittu Unto Pasanen (kesk.)sai 46 ääntä, vertailuluku 125.

Vaalien vertailuluku kertoo vaaleissa puolueeseen tai yhteislistaan kuuluvien ehdokkaiden keskinäisen järjestyksen saamiensa äänten perusteella.

 

Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Vesa Koivula 46/116 (kok) ja kolmanneksi Olavi Kietäväinen (kd) 40/78.

– Koen kuitenkin, että neuvotteluissa ollaan oltu hyvällä fiiliksellä ja naisillakin on ollut mahdollisuus puheenjohtajuuksiin. Neuvotteluissa nais-mieskiintiöiden pakollisuus lukee laissa. Meillä on mahdollisuus viestiä kuntaliittoon päin ja siellä voi tulla olemaan vaikka kolmatta sukupuolta, sanoi Laura Pitkonen.

Kokouksessa päätetyn hallintosääntöuudistuksen vuoksi kunnanhallitus istuu kerrallaan vain kaksi vuotta ja sitä johtaa edelleen vahvalla luottamuksella Harri Kautonen (kesk). Varapuheenjohtajaksi valittiin Keijo Montonen (sd). Hallituksen jäseniksi nousivat keskustan Mika Hämäläinen, Minna Korhonen ja Airi Tella, SDP:n Laura Pitkonen ja perussuomalaisten Martti Laine.

Teknisen vaaliliiton solmineet perussuomalaiset, kokoomus ja kristillisdemokraatit jakavat yhden hallituspaikan. Aluksi paikalla istuu perussuomalaisten valtuutettu Laine. Kahden vuoden päästä hallitukseen valitaan edustaja kokoomuksen riveistä. Tästä syystä koko hallituksen toimikausi on kaksivuotinen.

Hyvinvointilautakuntaa johtaa Laura Pitkonen ja teknistä lautakuntaa uutena puheenjohtajana Mika Hämäläinen. Tarkastuslautakunnan puheenjohtajaksi valittiin Jaakko Kuntonen (kok), joka johti maanantai-illan kokousta ennen valtuuston puheenjohtajan valintaa.