Nostalgiset uimakopit tuovat mennyttä aikaa Veeran rantaan

Hellekesän hyvä uutinen on Veeran rannan uusitut uimakopit. Kuvat kertovat entisajan Puumalasta.

Veeran rantaan on saatu pirteän näköiset uimakopit, joiden kuvitus henkii vanhaa aikaa, saaristolaiselämää ja Puumalan historiaa. Kuvat ovat peräisin Museoviraston Finna-palvelusta.

-Tämä lähti tarpeesta uusia uimakopit. Kuvat kertovat nuorillekin, miltä Puumala on ennen näyttänyt, markkinointipäällikkö Tuula Vainikka kertoo.

Kunnan vs. työnjohtaja Veli Lampinen näyttää miten septitankkien uusi imutyhjennyslaite Satamatien matonpesupaikan laiturissa toimii.

 

Kunta on asentanut myös uuden septitankkien imutyhjennyslaitteen ja asuntoautojen kemiallisten vessojen tyhjennyspaikan Satamatien matonpesupaikan yhteyteen.

Kunnan vs. työnjohtaja Veli Lampinen kertoi, että se on asennettu nykyiselle paikalleen 16. heinäkuuta. Tätä ennen se oli varikolla jonkin aikaa.

-Tämä imutyhjennyslaite imaisee jätevedet laivojen septitankista suoraan viemäriverkostoon ja sieltä jätevesipumppaamon kautta puhdistamoon, Lampinen kertoo.

Uusi septitankkien tyhjennyslaite tarvittiin siksi, että isommatkin laivat pääsevät tyhjentämään säiliönsä.

-Laitteen kohdalla vesi on kolme metriä syvää ja laiturin päässä 3,90. Nämä ovat olleet aina ilmaisia Puumalassa, laitosmiehenä jo yli 30 vuotta toiminut Lampinen kertoo.

Satamatien Nesteen rannassa on toinen imutyhjennyslaite sekä erillinen pinssivesien tyhjennyslaite. On tärkeää erottaa nämä kaksi asiaa toisistaan, sillä jos öljy sekoittuu jätevesiin, tapahtuu tuhoja jätevesipumppaamolla.

 

Ryhälässä mökkeilevä Virpi Rönkkö kehuu Satamatien matonpesupaikan mattomankelia, jolla matot saa esikuivattua ja väritkin pysyvät kirkkaampana.

 

Satamatien matonpesupaikan parkkipaikalle on tänä kesänä ilmestynyt myös asuntoautojen kemiallisten vessojen maksuton tyhjennysputkilo, jollaista ei ole aiemmin Puumalassa ollut.

Matopesupaikalle vesi tulee järvestä, mutta poistuu jätevesiviemäriin. Perinteinen matonpesu järvessä ei enää ole luonnon ylikuormittumisen vuoksi suotavaa. Viime keskiviikkona matonpesuun olivat ryhtyneet Puumalasta kotoisin oleva ja kotitalollaan kesiään viettävä Sirpa Ajanto Hämeenlinnasta yhdessä tuusulalaisen miesystävänsä Ismo Tiiran kanssa sekä Ryhälässä mökkeilevä imatralainen Virpi Rönkkö.

Lue lisää 28.7. ilmestyneestä Puumala-lehdestä!