Pintapelastajat pelastivat pitkäperjantaina jäihin pudonneen hiihtäjän Vuohiluodosta ja koiran Vuohisaaren läheisyydestä

Saimaan jäät ovat paikoin jo erittäin heikkoja.

Pelastuslaitos hälytettiin kiireelliseen eläimenpelastustehtävään Puumalassa pitkäperjantaina iltapäivällä klo 13.45. Jäällä liikkunut koira oli pudonnut heikkojen jäiden läpi veteen Vuohisaaren läheisyydessä. Puumalan paloasemalta hälytettiin paikalle pelastusyksikkö ja 8. maaliskuuta toimintansa aloittanut ensihoidon ja pelastustoimen yhteinen moniammatillinen yksikkö.

Pintapelastuspukuihin pukeutuneet ja pintapelastuslaudalla varustautuneet pelastajat pääsivät koiran luo, mutta joutuivat rikkomaan sohjoista jäätä noin 30 metriä, sillä jää oli alueella jo hyvin heikkoa.
Koira taisteli kylmässä vedessä yli puoli tuntia.
Isäntä ja kylmettynyt koira selvisivät tilanteesta säikähdyksellä, mutta pelastuslaitos varoittaa paikoin todella heikoista jäistä. Päivystävän palomestarin Ville Tuovisen mukaan Saimaan jäällä olisi syytä olla jo kokonaan liikkumatta.

Pelastuslaitos sai myös toisen hälytyksen Puumalassa noin klo 16.10 ja riensi pelastamaan jäihin pudonnutta hiihtäjää vedestä Vuohiluodon tuntumassa, Puumalan keskustan länsipuolella. Jäällä hiihdellyt henkilö pääsi itse takaisin jäälle, mutta ei uskaltanut liikkua siitä eteenpäin. Pelastettu hiihtäjä selvisi säikähdyksellä, mutta oli kylmissään pelastuslaitoksen poimiessa hänet turvaan.

-Hiihtäjän putoaminen tapahtui syväväylän läheisyydessä. Erityisesti väylän läheisyydessä jäänmurtotyö on heikentänyt jäitä.Ville Tuovinen

-Onneksi meillä on nyt moniammatillinen yhteistyö ensihoidon kanssa. Palomies ja Essoten ensihoitaja ovat yhdessä ajoneuvossa valmiudessa ja tänään sitä on tarvittu, sanoo Tuovinen.

Sopimuspalokunnan lisäksi uudella yksiköllä saadaan nopea apu ensitilanteeseen läheltä. Nyt moniammatillinen yksikkö oli liikkeellä yhdessä sopimuspalokunnan kanssa. Nykyään Puumalassa on käytettävissä kellon ympäri myös ammattipelastaja. Tämä lisäresurssi antaa vahvistettua erikoisosaamista pintapelastukseen.

-Pintapelastus on sitä osaa palomiehen työstä, joka vaatii hyvää kuntoa, Tuovinen muistuttaa.