Elokuviin ei pääse, vaikka jäljitettyjä tartuntaketjuja ei ole

Mika Luukkonen istuu tyhjässä elokuvateatterissa Mikkelin Ritzissä. Hänen yrityksensä Kino Saimaa pyörittää elokuvia myös Puumalan yhtenäiskoulun auditoriossa, mutta koronarajoitusten vuoksi elinkeinonharjoittaminen on mahdotonta.

Elokuva-alan keskusjärjestö ja yritykset ovat kirjelmöineet aluehallintovirastoille epäoikeudenmukaisesta ja lainvastaisesta elinkeinon rajoittamisesta.

Tiina Judén

Elokuva-alan keskusjärjestö Suomen Filmikamari sekä yli sata elokuva-alan yritystä ja yhteisöä ympäri maata ovat kirjelmöineet kaikille aluehallintovirastoille. Kirjelmän on allekirjoittanut myös Kino Saimaan yrittäjä Mika Luukkonen, joka pitää aluehallintovirastojen yleisötilaisuuksien rajoituksia elokuvateattereiden osalta lainvastaisina. Ne eivät täytä välttämättömyyden, suhteellisuuden ja tarkkarajaisuuden vaatimusta.

-Olen lukenut tekstin hyvin tarkkaan, laitoin siihen nimeni ja allekirjoitan siitä kaiken. -Mika Luukkonen

-Pandemian aikana on vahvistunut käsitys elinkeinojen epäoikeudenmukaisesta kohtelusta rajoitusten osalta. Ymmärrän, että lainsäädäntö ei jousta yksilöimään sitä, miten rajoitukset kohtelevat eri toimialaoja, mutta juuri tähän tarvitaan muutos, sanoo Luukkonen.

 

Elokuva-alalla koetaan, että tuntuu hölmöltä noudattaa kiinteää 20 henkilön rajoitusta, jos on käytössä 300 istuinpaikan kapasiteetti.

-Epäreiluutta lisää se, että jos meillä olisi tarjoilua, voisimme ottaa sisään enemmän katsojia, Luukkonen sanoo.

Luukkonen on pettynyt siihen, että rajoitukset jatkuvat ja jatkuvat, vaikka koronatilanne koko Etelä-Savossa on rauhallinen.

-Olisin odottanut, että rajoituksia voidaan tarkentaa aluehallintoviranomaisten puolesta myös toiseen suuntaan. Se, että entiset rajoitukset pysyvät ja niitä vain kiristetään, ei tunnu hyvältä etenkään, kun elokuvateatterit ovat toimineet vastuullisesti ja turvavälit ovat toteutuneet, Luukkonen sanoo.

Lue lisää tämän viikon Puumala-lehdestä.