Huolena on muuntoviruksen leviämisen uhka

Aleksandra Korhonen, Jonna Rantalainen, Martta Kainulainen ja Nemi Luukkonen laskivat mäkeä välitunnilla maanantaina. Maskisuositus ei koske neljäsluokkalaisia, mutta kuudesluokkalaisista ylöspäin kyllä.

Pelko muuntautuneen covid19-viruksen leviämisestä sai hallituksen siirtymään nyt kolmiportaiseen malliin, jolla pandemian torjunta otetaan jälleen alueellisilta viranomaisilta tiukemmin hallituksen otteeseen. Tiukkoja toimia voi tulla myös alueille, joilla koronavirustilanne näyttää hyvältä. Ravintoloille ja liikkumiseen kaavaillaan myös uusia sääntöjä.

Suomi on nyt mallin vaiheessa yksi ja se tarkoittaa leviämisvaiheessa oleville alueille vahvaa etätyösuositusta ja laajaa kasvomaskisuositusta.
Toinen vaihe tarkoittaisi nopeaa ja voimakasta kontaktien vähentämistä koko maassa sekä karanteenivalvonnan tehostamista. Viimesijaisena toimena peruskoulun yläluokat voisivat siirtyä etäopetukseen.
Kolmas vaihe olisi äärimmäinen keino, joka tarkoittaisi jälleen poikkeustilaa ja valmiuslain käyttöönottoa, kuten viime keväänä. Rokotteiden tulokaan ei THL:n mukaan takaa yhteiskunnan nopeaa avautumista.

Tämän viikon Puumala-lehdessä jututamme yhtenäiskoulun rehtoria ja koululaisia korona-arjesta. Lapset ja aikuiset ovat yhtenäiskoulun rehtorin Anni Riikka Leskisen mielestä sopeutuneet koronarajoituksiin hyvin.

 

Maski on arkipäivää rehtori Anni Riikka Leskiselle ja kaikille opettajille ja aikuisille yhtenäiskoulussa.

-Aikuiset ovat maskit päässä koko ajan, jopa välitunnilla ulkona. Päänsärkyä on varmasi monella, itselläni mukaan lukien. Joillakin esiintyy migreenioireitakin maskien käytöstä, kertoo Anni Riikka Leskinen.

Koululaiset odottavat eri luokkien keskinäistä yhteistyötä, joka ei nyt ole koronarajoituksista johtuen mahdollista.

Puumalassa kaikille kuudesluokkalaisille ja sitä vanhemmille oppilaille on jaettu maskit, sillä THL suosittaa niiden käyttöä yli 12-vuotiaille.

-Essote ohjeisti kuitenkin, että maskin käyttö on toistaiseksi vapaaehtoista, mutta ei pakollista, Leskinen kertoo.