Apukinoksia norpan pesintään ei tarvita ainakaan toistaiseksi

Eilen otettu kuva Pihlajavedeltä, Savonlinnasta kuvastaa tämän hetken yleistä tilannetta norppien pesimäluodoilla. Kuva: Jouni Koskela

Metsähallitus on tänään ilmoittanut, että apukinoksia norpille ei tehdä pesäpaikkahäiriön välttämiseksi ilman tarvetta. Poikkeusluvan mukaan Metsähallitus saa kuitenkin tehdä apukinoksia 15. helmikuuta saakka. Ennusteiden mukaan Saimaalle on tulossa kohtuullisen paljon lunta, joten lumen kertymistä seurataan tammikuun lopulle, jonka jälkeen tarkistetaan alue- tai paikkakohtaisesti, minne apukinoksia kolataan.

-Tällä hetkellä ei missään päin Saimaata ole vielä norpan pesinnälle riittävästi kinoksia, mutta sääennusteiden mukaan loppuviikolla ja tulevana viikonloppuna on luvassa runsaita lumisateita melko kovan tuulen kera, sanoo Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela.

Apukinosten kolaamisessa jäällä auttavat perinteisesti pesänlaskijat, apukinosten tekijät ja vapaaehtoistyöntekijät.

Jäätilanne Saimaalla näyttää hyvälle tammikuun viimeisenä viikonloppuna, jos apukinoksia joudutaan tekemään.