Suurin hetki on, kun rokotukset alkavat

Kuvassa Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä. Kuva: Essote/Jussi Salminen.

Hurissaloon valmistuva kesäasunto on terveyspalvelujen johtajan henkireikä, johon kurkottaa koronan jälkeen.

 

Essoten terveyspalvelujen johtajalla Santeri Seppälällä on takanaan synkeä ja intensiivinen koronavuosi. Jaksamista ovat kuitenkin siivittäneet äärimmäisen hyvät työkaverit ja lupaavat rokotetulokset.

-Jonkinlainen henkireikä on myös ajatus siitä, että ensi kesänä saisi viettää normaalia kesää tulevalla kesäasunnolla Puumalan Hurissalossa. Se auttaa jaksamaan, kun odottaa pääsevänsä jossain vaiheessa sinne, sanoo Seppälä.

Uusi kesäpaikka kuulostaa ansaitulta palkinnolta. Maaliskuusta saakka jatkuneiden pitkien päivien melskeessä hän ei enää erota toisistaan työ- ja vapaa-aikaa.

-Menen aamulla varhain töihin ja pyrin kotiin nukkumaan yöksi, mutta yölläkin vastaan puhelimeen. Tämä on ollut poikkeuksellinen vuosi, Seppälä toteaa.

Asemastaan huolimatta hän haluaa osallistua myös päivystystyöhön. Hän lähestyy johtamista ajatuksella, että pitää olla itsekin rajapinnassa, jotta osaa.

-Koronatilanteen takia jonkun johtavista lääkäreistä on oltava koko ajan saavutettavissa. Itse pidän jalkautumisesta. Se tuo vaihtelua arkeen ja saan voimaa potilaspalautteesta. Eniten työni on nyt koronan kanssa painimista, Seppälä sanoo.

 

Seppälä on lääketieteen lisensiaattina tottunut tekemään aina paljon töitä, mutta marraskuusta lähtien on ollut koko ajan ”tilanne päällä”. Kesällä hän piti yhden viikon lomaa, mutta muuten hänellä ei ole kokonaista vapaata viikonloppua ollut.

Jaksamisessa on auttanut potilailta saatu palaute, kiitokset ja tunnustukset. Seppälä sai itsenäisyyspäivänä Pro Mikkeli -mitalin ja maakuntaliitto palkitsi Essoten kuntayhtymän koronatiimin maakunnan parhaana.

-Hyvä työtiimi ja vertaistuki auttavat, mutta myös ajatus siitä, että emme ole olleet hallitsemattomassa leviämisvaiheessa, kuten monet kollegat ympäri maailmaa. Suurin hetki on se, kun pääsemme rokottamaan, Seppälä huokaa.

 

Essotella ei jäädä aikailemaan, vaan rokottaminen aloitetaan heti, kun rokotteita tulee.

-Meillä on kaikki valmista rokotusten varalle. Ennakkotietojen mukaan määrät ovat pieniä, jopa symbolisia. Alkuun voidaan todennäköisesti rokottaa koronapotilaita hoitavat henkilöt, mutta meillä on valmius rokottaa laajemminkin, Seppälä kertoo.

Rokotustilat ovat valmiina. Nähtäväksi jää tuleeko rokotteita satoja, tuhansia vai kymmeniä tuhansia. Seppälä toivoo, että niitä jaettaisiin tasapuolisesti kaikille alueille Suomessa.

Euroopan lääkevirasto EMA suosittelee Pfizerin ja Biontechin rokotteelle myyntilupaa todennäköisesti jo jouluviikolla. Lisäksi rokotusten aloittamiseen tarvitaan valtioneuvoston asetus, joka on tekeillä ja annettaneen näinä päivinä. Rokotukset saattavat alkaa jo joulun jälkeen.

Lue koko haastattelu 22.12. ilmestyneestä Puumala-lehden joulunumerosta