Tukkilautat eivät ole historiaa – vinkin kilometrin pituisen lautan saapumisesta Puumalansalmeen voi saada uuden infon kautta Whatsappilla

Kuvituskuva Saimaalta: Tiina Judén

Puumalan kunta ja UPM ovat avanneet tukkilauttainfon, jonka kautta kuka tahansa voi saada kännykkäänsä tiedon Puumalansalmeen saapuvista tukkilautoista. Info toimii Whatsapp-sovelluksen kautta. Noin kilometrin pituisien lauttojen seuranta onnistuu Puumalansalmessa vaikkapa ravintolan terassilta tai nousemalla hissillä Puumalansalmen sillalle.

Palvelussa välitetään tieto Puumalansalmeen saapuvasta tukkilautasta noin vuorokautta ennen odotettua saapumisaikaa ja lisäksi noin 1-2 tuntia ennen saapumista. Palvelu on käyttäjilleen maksuton. Aiemmin esimerkiksi Joensuussa on ollut vastaava palvelu käytössä tekstiviestipohjaisena.

Uittokauden aikana äitienpäivästä isänpäivään Puumalan ohittaa noin 30 uittolauttaa. Seuraavan lautan arvioidaan ohittavan Puumalansalmen tulevana viikonloppuna.

 

Saimaalla uitetaan tukkilautoissa puuta arviolta puoli miljoonaa kuutiometriä kesässä. Saimaa on ainoa uittovesistö Suomessa ja nykyisin ainoa uittoa käyttävä metsäyhtiö on UPM. Lauttoja vetävät hinaajat Tarmo ja Olli.  Nykyään lautoissa hinataan tukkeja Ristiinaan Pelloksen vaneritehtaalle sekä Lappeenrantaan Kaukaan tehtaalle.

Uiton lähtöpaikkoja on käytössä 15 kpl, joista pohjoisimmat ovat Nurmeksessa ja Iisalmessa. Pisimmillään uittomatka on 450 km. Tänä päivänä uitto korvaa pitkänmatkan kuljetuksessa 8.000 rekkakuormaa tai 350 junaa tai 300 alusta. Uitto säästää kesässä noin 1,1-1,6 miljoonaa litraa polttoainetta verrattuna siihen, että vastaava määrä puuta kuljetettaisiin autoilla.

Tarkemmat ohjeet palvelun käyttöönottoon ja lisätiedot löytyvät Puumalan kunnan verkkosivuilta www.puumala.fi/tukkilauttainfo.

Tarmon ja Ollin matkaa voi seurata helposti myös http://aluskartta.com -palvelussa.